503
Στιγμιότυπο από τα ρεπορτάζ στα τουρκικά κανάλια για το περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου | ΥοuΤube

Βορά στα τουρκικά ΜΜΕ το Οικουμενικό Πατριαρχείο – Συνελήφθη για κλοπή ρολογιού €24.000 ο Μέγας Αρχιμανδρίτης

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 09:25
Στιγμιότυπο από τα ρεπορτάζ στα τουρκικά κανάλια για το περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου
|ΥοuΤube

Βορά στα τουρκικά ΜΜΕ το Οικουμενικό Πατριαρχείο – Συνελήφθη για κλοπή ρολογιού €24.000 ο Μέγας Αρχιμανδρίτης

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 09:25

Τη σύλληψη του Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αγαθάγγελου Σίσκου, την περασμένη Δευτέρα,  για κλοπή ρολογιού τσέπης μεγάλης αξίας, (το «ρολόι του Βασιλιά», όπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι), το οποίο είχε κατασκευαστεί για συλλεκτική συλλογή το 1800, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας».

Συγκεκριμένα, κλειστό κύκλωμα ασφαλείας σε κατάστημα με αντίκες «συνέλαβε» τον Αρχιμανδρίτη να κλέβει  το ρολόι εκτιμώμενης  αξίας 500.000 τουρκικών λιρών (περίπου  24.000 ευρώ).

Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, κατάγεται από την Καστοριά. Στο Πατριαρχείο πήγε ως λαϊκός και εκεί χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος, ενώ είναι και Αρχαιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα», ο Μέγας Αρχιμανδρίτης συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και  οδηγήθηκε στη φυλακή. Αφεθηκε ελεύθερος έπειτα από παρέμβαση της αστυνομικής φρουράς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του επιβλήθηκε ωστόσο απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Κατά την ίδια πάντα πηγή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον έθεσε σε αργία επ’ αόριστον, ενώ εμφανίζεται φοβερά προβληματισμένος και λυπημένος για το συμβάν δεδομένου ότι με το εν λόγω περιστατικό διασύρεται το Πατριαρχείο.

Οπως ήταν επόμενο, η είδηση της σύλληψης και το βίντεο της κλοπής (δείτε το κάτω) έγιναν πρώτο θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε δηλώσεις της στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας η ιδιοκτήτρια του καταστήματος όπου έγινε η κλοπή (δείτε παραπάνω το σχετικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα), είπε πως «είναι κρίμα διότι ο δράστης είναι μέλος της Πατριαρχικής Αυλής και έπρεπε να σκέπτεται τον θεσμό που εκπροσωπεί και να είναι πιο προσεκτικός».

Στην προσπάθεια του «Εθνικού Κήρυκα» να αποσπάσει κάποιο σχόλιο από τον Αρχιμανδρίτη, εκείνος ήταν ιδιαίτερα φειδωλός στις δηλώσεις του για το θέμα:

Εθνικός Κήρυκας: Εχετε κάποιο σχόλιο για το θέμα της κλοπής του ρολογιού στο οποίο εμπλέκεσθε;

Πατέρας Αγαθάγγελος: Ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα για το ενδιαφέρον που δείχνετε, δημοσιογραφικό προφανώς. Εχει ανατεθεί το θέμα σε νομικό. Όσο γίνεται έρευνα δεν μου επιτρέπεται να πω κάτι και επίσης δεν έχω και την άδεια του διευθυντού του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου διότι είναι θεσμικό το ζήτημα, διότι στο εν λόγω βίντεο αναφέρεται στην ιδιότητα κάποιου κληρικού του Πατριαρχείου η εν λόγω κυρία, οπότε είναι θεσμικό το ζήτημα και δεν μου επιτρέπεται να πω κάτι».

Εθνικός Κήρυκας: Ωστόσο το πρόσωπο στο βίντεο είστε εσείς.

Πατέρας Αγαθάγγελος: Σας είπα αυτό, δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο.

Εθνικός Κήρυκας: Γιατί ο Πατριάρχης σας έβαλε σε αργία επ’ αόριστον;

Πατέρας Αγαθάγγελος: Αυτό είναι ένα πνευματικό ζήτημα που το γνωρίζει ο ίδιος ο Πατριάρχης, τώρα τι να σας πω.

Στην επίσημη ανακοίνωση του το Φανάρι αναφέρει απλά ότι ο Μέγας Αρχιμανδρίτης τέθηκε σε αργία με απόφαση του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη, δηλώνοντας πως δεν θα προβεί σε καμία άλλη δήλωση, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση της κλοπής του ρολογιού.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:

«Αναφορικά με δημοσιοποιηθείσα υπόθεση, στην οποία φέρεται να ενεπλάκη κληρικός του Οικουμενικού Θρόνου, από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου γίνεται γνωστό ότι με απόφαση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον κληρικό αυτόν επιβλήθηκε, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση, το πνευματικό επιτίμιο της αργίας, εν αναμονή της πλήρους διελευκάνσεως αυτής. Έως τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα προβεί σε καμμία άλλη δήλωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...