Η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι οι μεγάλοι στόχοι της κυβέρνησης για το 2024: αυτό γνωστοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος παράλληλα δήλωσε άγνοια για νομοθετικό προγραμματισμό σχετικά με τη θέσπιση γάμου ομόφυλων ζευγαριών –ρύθμιση για την οποία ο ίδιος έχει εκφράσει τη διαφωνία του και έχει προαναγγείλει πως θα την καταψηφίσει όταν αυτή έρθει στη Βουλή.
Ο κ. Βορίδης έδωσε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Real FM και μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις και τους νόμους που θα φέρει η κυβέρνηση τη νέα χρονιά, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης –με την ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων– θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου. Ομως για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν φάνηκε τόσο σίγουρος, ούτε φυσικά ανέφερε χρονοδιάγραμμα.
Μολονότι η «Καθημερινή», σε ρεπορτάζ της Δώρας Αντωνίου, σημείωσε στο πρωτοσέλιδό της ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών –μια προσωπική δέσμευση του ίδιου Πρωθυπουργού– έρχεται πιο κοντά –ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται επίμονες εισηγήσεις στενών συνεργατών του, οι οποίοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει την ευνοϊκή γι’ αυτήν συγκυρία και να μη μεταθέσει σε μεταγενέστερο χρόνο, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, το σχετικό νομοσχέδιο, έγραψε η εφημερίδα– ο κ. Βορίδης απάντησε σχετικά:
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στον νομοθετικό προγραμματισμό που εγώ γνωρίζω, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Βεβαίως, αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια και τον απόλυτο χειρισμό του Πρωθυπουργού. Ξέρω ότι συζητείται στον δημόσιο διάλογο, το έχει κρατήσει ο Πρωθυπουργός για να δει ποια είναι η χρονική στιγμή, κάτω από ποιες προϋποθέσεις, το ακριβές περιεχόμενο, τα διαδικαστικά κομμάτια, προκειμένου να εκδηλωθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι, είναι κάτι το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου και μετά και τα όσα δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να δρομολογήσει το όλο θέμα. Στόχος είναι να αποδραματοποιήσει ιδεολογικά τη συζήτηση –αντιδρούν και άλλοι εντός της ΝΔ, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης– και να τη μεταφέρει στο επίπεδο δικαιωμάτων: Ειδικότερα, στα δικαιώματα των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, που αυτή τη στιγμή υφίστανται διακρίσεις σε σχέση με τα παιδιά άλλων οικογενειών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι εάν ο βιολογικός γονέας πεθάνει, ο έτερος γονέας δεν έχει κανένα δικαίωμα και η ευθύνη του παιδιού πηγαίνει στις υπηρεσίες πρόνοιας.
Κατά τα άλλα ο κ. Βορίδης είπε πως «η καινούργια χρονιά θα ξεκινήσει με κάτι το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι ιστορικού χαρακτήρα, είναι εμβληματικό, είναι πολύ πολύ σημαντικό. Και, μας βγάζει από χρόνιες αγκυλώσεις και εμμονές κυρίως συνταγματικού χαρακτήρα, που είναι το σύστημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Αυτό είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία, ελπίζουμε να έχουν σηκωθεί οι διατάξεις στις αρχές του έτους για διαβούλευση και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου να έχουν ψηφισθεί οι σχετικές διατάξεις. Οι οποίες θα επιτρέψουν να διαμορφώσουν πλαίσιο ώστε παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων να λειτουργήσουν με τη μορφή μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ και να κάνουμε ένα βήμα – το όλο βήμα πρέπει να γίνει με τη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά να κάνουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, ώστε να υπάρχει η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας».
Ταυτοχρόνως, συνέχισε ο ίδιος, «θα υπάρχουν σημαντικά πράγματα για τα κρατικά πανεπιστήμια μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο, και για τη δυνατότητά τους για συνεργασίες με αλλοδαπά πανεπιστήμια και για τα ζητήματα της χρηματοδότησής τους και για τα ζητήματα της απελευθέρωσης κυρίως των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας (…) θα υπάρχει μια πολύ σημαντική βελτίωση στη λειτουργία των κονδυλίων έρευνας, θα προσελκύσουν πολύ σημαντικά ερευνητικά κεφάλαια προς τα κρατικά πανεπιστήμια».
Και ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε: «Για μένα το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι θα πρέπει κανείς να σκεφθεί ότι είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη, – κομμουνιστικές χώρες έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια – στην Ελλάδα έχουμε καταλήξει να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που δεν επιτρέπει τη λειτουργία αυτή». Ενώ εστίασε αμέσως μετά και σε κάτι που είναι, όπως είπε, αντινομικό και βαθύτατα υποκριτικό: «Εξαιτίας και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η λειτουργία των κολεγίων οδηγεί στη χορήγηση πτυχίων που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αλλά δεν παρέχουν ακαδημαϊκά δικαιώματα. Τώρα έχουμε ένα χαμηλά ρυθμισμένο, για να μην πω αρρύθμιστο, πεδίο, αυτό των κολεγίων, το οποίο οδηγεί σε χορήγηση πτυχίων. Και, ταυτόχρονα”, δεν θέλουν” να φτιάξουμε ένα σχήμα, το οποίο θα είναι ρυθμισμένο, θα έχει προϋποθέσεις λειτουργίας, αδειοδότησης και παρακολούθησης (…) ουσιαστικά προϋποθέσεις ουσιαστικής λειτουργίας, τις οποίες θα θέσουμε ακριβώς για να υπάρχει ένα εξαιρετικό επίπεδο, ένα πολύ καλό επίπεδο στη λειτουργία αυτών των ΑΕΙ. Αυτό θα μας λύσει (το πρόβλημα) ότι πάρα πολλά παιδιά, τα οποία σήμερα φεύγουν και πηγαίνουν στην Κύπρο, δεν θα πω μακριά, πηγαίνουν στη Βουλγαρία. Πηγαίνουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν χρειάζεται να υποβάλλονται οι γονείς τους σε αυτό το έξοδο μετακινήσεων, διαβιώσεως, διατροφής, διδάκτρων, αλλά (τα παιδιά) θα μπορούν να κάνουν μια επιλογή εδώ».
Κάνοντας εν συνεχεία ένα απολογισμό της συνολικής κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, υπενθύμισε αρχικώς ότι «η πρώτη τετραετία σημαδεύτηκε πρωτίστως από την κρίση του κορωνοϊού, η οποία δέσμευσε πολύ σημαντικά ποσά από πλευράς προϋπολογισμού αλλά και πολιτικό κεφάλαιο προκειμένου να αντιμετωπισθεί. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο – στη αντιμετώπιση του πρωτόγνωρου φαινομένου. Η πρώτη τετραετία είχε πάρα πολλές σημαντικές φυσικές καταστροφές, που επίσης απαίτησαν μεγάλη ενέργεια στο να φτιαχτεί ένας μηχανισμός για την αντιμετώπισή τους. Αυτά τώρα μπορεί να μας φαίνονται δεδομένα, αλλά πριν τέσσερα χρόνια αυτοί οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας, ακόμη και οι αποζημιωτικοί μηχανισμοί, δεν υπήρχαν. Φτιάχτηκαν κυρίως στον “Ιανό”, αλλά και αυτό δέσμευσε σημαντική ενέργεια, κεφάλαιο και προϋπολογισμό για να γίνουν. Και βέβαια πέσαμε στους πολέμους, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τις ανατιμήσεις […] την ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά σημάδεψαν την πρώτη κυβερνητική τετραετία».
Κλείνοντας αναφέρθηκε και σε «μια σειρά από θέματα, τα οποία πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα – και ξέρω ότι είναι σε προτεραιότητα στο κυβερνητικό σχέδιο». Έφερε δε, ως παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας: «Με την πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού να ενισχυθεί οικονομικά το σύστημα υγείας, αυτό έχει εκφρασθεί και με τις αυξήσεις τις οποίες πήραν οι γιατροί και με την προτεραιοποίηση στις προσλήψεις που έχει πλέον το σύστημα υγείας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News