Για τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τη ΔΕΘ, παρέπεμψε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης τα όποια πρόσθετα μέτρα για τους αγρότες, μία ημέρα μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή και στη σκιά των κινητοποιήσεων που συνεχίζονται.
Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Mega, ο κ. Βορίδης, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη θέση που διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης λίγες ώρες νωρίτερα, όταν, από την τηλεοπτική συχνότητα του Alpha αυτός, ξεκαθάρισε πως τα περιθώρια άλλων παρεμβάσεων για τους αγρότες εξαντλήθηκαν.
Αρχίζοντας από το αίτημα των αγροτών για φθηνότερο πετρέλαιο, ο υπουργός Επικρατείας αντέτεινε ότι η διαφορετική κλίμακα στη φορολόγηση του πετρελαίου είναι «ισχυρό κίνητρο λαθρεμπορίας». Και, υπενθύμισε, όταν και στο παρελθόν είχε εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό, ήταν «ένας από τους λόγους που είχε τότε εκτοξευθεί η λαθρεμπορία». Χαρακτήρισε δε, δύσκολο να διαπιστωθεί πού χρησιμοποιείται το φθηνότερο πετρέλαιο, ως εκ τούτου δήλωσε πως καταλαβαίνει τη διαφωνία του οικονομικού επιτελείου.
Εστιάζοντας στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη – στην «Ώρα του πρωθυπουργού» την Παρασκευή στη Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση -, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη μείωση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ κατά τους μήνες από Μάιο ως Σεπτέμβριο – οπότε «οι αγρότες έχουν αυξημένα ποτίσματα, και άρα αυξημένες ανάγκες» – όπως και τη ρύθμιση, σε ποσοστό 70%, για τα χρέη των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ).
Όμως, πέραν των κυβερνητικών ανακοινώσεων την Παρασκευή, «θα δούμε τι είναι ακόμη εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει […] Θα δούμε όταν έρθει η ώρα εκείνη, ο Σεπτέμβριος δηλαδή, τι είναι το πρόσθετο, το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει. Έχουμε και το μάτι μας στραμμένο στον προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται. Θα δούμε την εκτέλεσή του και τις δυνατότητες που έχουμε. Επί παρόντος δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε…».
Η ΚΑΠ
«Από πλευράς Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατορθώσαμε συνολικά τα ποσά, βασική ενίσχυση συν οικολογικά σχήματα, να είναι τα ίδια. Αυτή ήταν τεράστια επιτυχία», επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξης επικρίνοντας ταυτοχρόνως τα κόμματα της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών για την πίεση που άσκησαν «να υπάρχουν μετακινήσεις σε “πρασινίσματα” και οικολογικές πολιτικές σε σχέση με τη γεωργία».
Όμως, συνέχισε, «η Νέα Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ελλάδα έδωσαν τεράστια μάχη εδώ και μάλιστα είχαμε τότε ένα μεγάλο κίνδυνο, τον οποίον απέτρεψε ο πρωθυπουργός, τη λεγόμενη εσωτερική σύγκλιση».
Εν τέλει, «το μεγάλο ζήτημα – και το άνοιξε ο πρωθυπουργός και τώρα με τις κινητοποιήσεις των αγροτών έρχεται επιτακτικά, δεν μιλώ μόνο για την Ελλάδα, μιλώ για την Ευρώπη – είναι ότι πρέπει να ξαναδούμε την ΚΑΠ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει φιλο-αγροτική κατεύθυνση. Η εμμονή, η οποία υπήρξε για ορισμένα μέτρα, υπερβολικά κατά τη γνώμη μου, στα θέματα των οικολογικών σχημάτων, θα πρέπει να την ξαναδούν».
Περιβαλλοντικοί όροι
Επιπροσθέτως, ένα δεύτερο ζήτημα, στο οποίο «έχουν 100% δίκιο – το έθεσε ο πρωθυπουργός – είναι ότι δεν μπορείς να έρχεσαι στους δικούς μας αγρότες να τους βάζεις αυστηρές περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, αυστηρές προϋποθέσεις παραγωγής, αυστηρές προϋποθέσεις στα προϊόντα φυτοπροστασίας […] να υπάρχει αυξημένη προστασία του περιβάλλοντος και αυξημένη ποιότητα στα τρόφιμα, σωστά, και μετά να πηγαίνεις να κάνεις συμφωνία με τη Λατινική Αμερική και να έρχονται ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία δεν έχουν τηρήσει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις».
Γάμος ομόφυλων
Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ερωτηθείς εν προκειμένω για την άποψη της Εκκλησίας, ανέφερε ότι είναι «απολύτως σεβαστή, είναι η δική της οπτική και η συζήτηση κλείνει εκεί». Ενώ στο ερώτημα αν του ζητήθηκε να παραιτηθεί, απάντησε μονολεκτικά, κατηγορηματικά: «Ποτέ». Για τα θέματα της παιδείας, ο Μ. Βορίδης είπε πως συνομίλησε την Παρασκευή με τον Κ. Πιερρακάκη και «περιμένουμε εντός των ημερών να “σηκώσουμε” το νομοσχέδιο προς διαβούλευση, η νομοθετική πρωτοβουλία προχωράει κανονικά», διαβεβαίωσε.
«Τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν»
Για την επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ απάντησε πως είναι «απευκταία και ύστατο καταφύγιο, αλλά στο τέλος ναι». ‘Αλλωστε, συμπλήρωσε, «οι πρυτανικές αρχές έχουν την κύρια ευθύνη σε σχέση με την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων. Καλώς διεκδικείται το αυτοδιοίκητο και μπράβο που δόθηκε. Όμως, το αυτοδιοίκητο δεν είναι μόνο το δικαίωμα να διοικώ, είναι και η ευθύνη να διοικώ αποτελεσματικά», δήλωσε. Και, «στο τέλος της ημέρας τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν και όλοι θα πρέπει να είμαστε συντονισμένοι – είμαι βέβαιος ότι οι πρυτανικές αρχές είναι συντονισμένες με την κυβέρνηση – προκειμένου να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια».
Ιδίως για τις καταλήψεις ως μέσο διεκδίκησης, ανέφερε ότι η διακοπή της λειτουργίας (των πανεπιστημίων) αποτελεί «έκνομη ενέργεια», ενώ προέβλεψε ότι «θα υπάρξει ένας αποτελεσματικός συναγωνισμός ανάμεσα στα ιδιωτικά και τα δημόσια πανεπιστήμια». ‘Αλλωστε στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα υπάρχει δέσμη μέτρων που θα ενισχύουν τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Τέλος για τον πήχη των ευρωεκλογών, «θα πάμε πάρα πολύ καλά, καταπληκτικά. Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει στην πραγματικότητα καμία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, θα εξακολουθεί να είναι ηγεμονικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία», σημείωσε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News