Την πρώτη ανάγνωση των εκλογών έκανε, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Μετά, ειδικότερα, τη χαρτογράφηση του αποτελέσματος, εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος (πόσοι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στις περιφέρειες κέρδισαν από τον α’ γύρο και πόσοι είναι στο β’ και με ποιους αντιπάλους), ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε στα, κατ’ αυτόν, πολιτικά συμπεράσματα της κάλπης.
Ξεκινώντας από τις περιπτώσεις, που είναι αντιμέτωποι υποψήφιοι της ΝΔ και γαλάζιοι «αντάρτες», παρατήρησε ότι εκεί δεν βγαίνει πολιτικο-ιδεολογικό συμπέρασμα. Εκεί, «έχουμε να κάνουμε με πρόσωπα», διευκρίνισε και υπογράμμισε την προσπάθεια που θα καταβάλλει η ΝΔ, και αυτήν την εβδομάδα, να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των δικών της υποψηφίων, όπως είπε. Σε κάθε περίπτωση, το «13 στα 13», μιλώντας για τις περιφέρειες, είναι στόχος, επανέλαβε.
Αμέσως μετά, υπογράμμισε το βασικό πολιτικό συμπέρασμα αυτών των εκλογών: «Ο Πρωθυπουργός έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες», τόνισε με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι οι πολίτες δεν λένε ότι δεν έχουν προβλήματα. Αλλά, λένε ότι εκείνος, ο οποίος μπορεί να τους τα λύσει, είναι ο πρωθυπουργός. Πιστεύουν, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την επίλυσή τους, σημείωσε ο κ. Βορίδης.
Ερχόμενος στα της αντιπολίτευσης –που είναι και το δεύτερο αξιόλογο μήνυμα, όπως εκτίμησε– έγινε πολλή συζήτηση για την ορμή που φέρνει, όπως ελέχθη, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Κατεγράφη το ανάποδο», ήταν το συμπέρασμα του υπουργού, ο οποίος υπογράμμισε και την προσπάθεια των «φίλων του νέου αρχηγού», να τον αποσυνδέσουν από το αποτέλεσμα. Ομως, συνέχισε, όταν ένας νέος αρχηγός έχει αντίκτυπο στην κοινωνία, βλέπει κανείς μια τάση, μια ροπή και ένα αντίκρισμα. Αυτό, όχι μόνο δεν διεφάνη, αλλά διεφάνη το αντίστροφο, υποστήριξε επιχειρηματολογώντας επ’ αυτού ότι σε όλες τις μεγάλες αυτοδιοικητικές ενότητες δεν υπάρχει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον β’γύρο. Στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος και την Ενωση Περιφερειών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «ισχνή δύναμη», με ποσοστό που μπορεί να είναι κάτω από το 5%, επεσήμανε. Τούτων δοθέντων, η εκλογή του νέου αρχηγού επιτείνει την κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτίμησε.
Το τρίτο συμπέρασμα έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, βάσει των αποτελεσμάτων, είναι εκείνο, πλέον, που θέτει ηγεμονικά το ερώτημα (της συνεργασίας) στον ΣΥΡΙΖΑ. «Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος να γίνει “ουρά” του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά και αυτό επιτείνει την εσωστρέφεια. Το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως «περίπου αξιωματικής αντιπολίτευσης», ήταν το σχόλιό του εξάλλου.
Οσον αφορά την αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ, παρατήρησε ότι η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε ριζοσπαστικοποίηση τμήματος των ψηφοφόρων της Αριστεράς, οι οποίοι πηγαίνουν στο ΚΚΕ. Η εσωτερική περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε οριακά οφέλη του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, σε ενίσχυση του ΚΚΕ, ήταν το καταληκτικό του σχόλιο.
Για την αποχή δε, είπε πως δεν υπήρξε κάποια θεαματική αύξηση. Στην πραγματικότητα, υπήρξε μικρή αύξηση στην Αττική και, κυρίως, στον Κεντρικό Τομέα.
Κλείνοντας με τις δηλώσεις του επανεκλεγέντος δημάρχου Βόλου για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε κατ’ αρχάς ότι «ξαφνικά έχουμε μετατρέψει σε θεσμικό πολιτικό παράγοντα τον κ. Μπέο. Το ύφος του δεν εκφράζει και δεν το υιοθετεί κανένας από εμάς». Στο σημείο αυτό, διερωτήθηκε, δε, γιατί δημοσιογράφοι και πολιτικοί –μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– μιλούν για αυτόν.
Είναι «αυτονοήτως κακό, αλλά ξαφνικά το υπερδιαστασιολογούμε. Ο Μπέος έτσι ήταν πάντοτε, δεν έγινε έτσι τώρα. Ο Μπέος μιλά με αυτόν τον τρόπο στα δημοτικά συμβούλια». Και, κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «περιθωριακές, απολύτως καταδικαστέες συμπεριφορές».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News