552
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης | IntimeNews

Βορίδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένους δημόσιους υπαλλήλους

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 18:10
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης
|IntimeNews

Βορίδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένους δημόσιους υπαλλήλους

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 18:10

Στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού καθώς και στο ποσοστό των ανεμβολίαστων δημοσίων υπαλλήλων αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Βορίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός εργαζομένων σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες πρώτης γραμμής, επισημαίνοντας ότι αυτό θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν εμβολιαστεί, σημειώνοντας ότι από τις 19 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι προσέρχονται στην εργασία τους με αρνητικό rapid test.

«Το 76% των εργαζόμενων στο Δημόσιο είναι εμβολιασμένοι, αλλά υπάρχει ένα 20% που δεν έχει εμβολιαστεί και αυτοί υποχρεούνται να φέρνουν μια φορά την εβδομάδα rapid test. Αν δεν το κάνουν, θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο 300 ευρώ τον μήνα που θα παρακρατείται από τον μισθό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο υπουργός είχε προαναγγείλει την επιβολή προστίμων ύψους 300 ευρώ την εβδομάδα σε κάθε ανεμβολίαστο δημόσιο υπάλληλο που αρνείται να κάνει διαγνωστικό τεστ, τονίζοντας ότι ουσιαστικά το πρόστιμο αυτό οδηγεί στην αποστέρηση του μισθού.

Ερωτηθείς σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν και να κάνουν διαγνωστικό τεστ, ο κ. Βορίδης αποκάλυψε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, θα επιβάλλονται πρόστιμα 300 ευρώ την εβδομάδα. Τα πρόστιμα εισπράττονται με παρακράτηση μισθού και είναι η πρώτη εβδομάδα που «τρέχουν».

Τι θα γίνει με τις μηνύσεις των αρνητών

Σε ό,τι αφορά τις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς από αρνητές ο κ. Βορίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τις χαρακτήρισε «αβάσιμες», «αστείες» και «ότι να ‘ναι», καθώς υπάρχει ένα «υπόδειγμα έγκλησης που μιλάει για εσχάτη προδοσία, βασανιστήρια, εγκληματικές οργανώσεις» και έκανε λόγο για επιχείρηση εκφοβισμού από την πλευρά των μηνυτών-αρνητών είτε του ιού, είτε του εμβολίου.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει επιτόπου να υποβάλλονται μηνύσεις για ψευδείς καταμηνύσεις από τους εγκαλούμενους, προκειμένου να υπάρχει σύλληψη. «Θα πρέπει να δοθεί μια γενική κατεύθυνση – νομίζω ότι κινήθηκε ήδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου– ώστε αυτές οι μηνύσεις να αρχειοθετούνται κατευθείαν και άνευ ειδικής εξετάσεως, ως προφανώς αβάσιμες και ψευδείς, και να μένει η μήνυση για την ψευδή καταμήνυση και τη συκοφαντική δυσφήμηση και να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη αυτοί που κάνουν αυτά τα πράγματα για να κριθούν για τις πράξεις τους και να τελειώνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Είδα ότι υπάρχει μια εξαγγελία από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι κάπως θα ρυθμιστεί και το θέμα του Αυτοφώρου, το οποίο –κατά τη γνώμη μου– επειδή αυτό παίρνει έναν χαρακτήρα οργανωμένο από τη στιγμή που κυκλοφορεί το υπόδειγμα, θα μπορούσε με μια γενική οδηγία που θα δώσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να λήξει αυτό το ζήτημα και να μην έχουμε τίποτα περισσότερο. Είναι προφανέστατα αβάσιμες αυτές οι μηνύσεις», επισήμανε.

Ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της απευθείας αρχειοθέτησης των μηνύσεων που υποβάλλουν οι αρνητές κατά των εκπαιδευτικών κ.λπ. και υποστήριξε ότι χωρίς αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα μπορεί το ζήτημα να λυθεί από την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα τάχθηκε ακόμα και υπέρ της αυτεπάγγελτης καταμήνυσης των μηνυτών-αρνητών υποστηρίζοντας ότι οι μηνύσεις προκάτ ειδικά κατά των εκπαιδευτικών εμπίπτουν στα «αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης».

«Αν είναι προφανώς ψευδής μια μήνυση και γίνεται με μόνο σκοπό την ταλαιπωρία και τον εκφοβισμό, τότε αυτό δεν είναι δωρεάν, έχει συνέπειες», δήλωσε ο κ. Βορίδης, συμπληρώνοντας ότι «θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μια κατεύθυνση πως όταν βλέπουν τα αρμόδια όργανα αυτές τις τυποποιημένες μηνήσεις, με το που την καταθέσει κάποιος θα του λένε: “Συγγνώμη κύριε, είναι προφανώς αβάσιμη, ψευδής καταμήνυση. Καταμηνύεστε αυτεπαγγέλτως πια, από το όργανο που έχει δεχθεί τη μήνυση και κρατείστε. Εκεί δημιουργείται το Αυτόφωρο και τελειώνει η πλάκα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News