305
Βορειοκορεάτης στρατιώτης σε φυλάκιο στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, στο Καεπούνγκ (φωτογραφία αρχείου) | EPA/YONHAP SOUTH KOREA

Βορειοκορεάτης στρατιώτης αυτομόλησε στη Νότια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2024, 12:29
Βορειοκορεάτης στρατιώτης σε φυλάκιο στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, στο Καεπούνγκ (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/YONHAP SOUTH KOREA

Βορειοκορεάτης στρατιώτης αυτομόλησε στη Νότια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2024, 12:29

Ενας Βορειοκορεάτης αυτομόλησε στη Νότια Κορέα περνώντας τα σύνορα στο ανατολικό τμήμα της κορεατικής χερσονήσου, με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap να αναφέρει ότι ο αποστάτης είναι στρατιώτης.

Ο στρατός της Σεούλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνέλαβε «έναν Βορειοκορεάτη στο ανατολικό μέτωπο και τον παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές».

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι το άτομο ήταν λοχίας.

«Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν αυτήν τη στιγμή και ως εκ τούτου δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν, λεπτομέρειες» ή τα κίνητρα και τους στόχους του ατόμου, δήλωσε ο στρατός.

Η διαφυγή Βορειοκορεατών στη Νότια Κορέα είναι σπάνια και επικίνδυνη. Οι περισσότεροι διαφεύγουν στον Νότο μέσω της Κίνας ή άλλων χωρών.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατιώτης περπάτησε κατά μήκος του δρόμου δίπλα στην θάλασσα στην ανατολική επαρχία Γκανγκουόν και φορούσε τη στρατιωτική του στολή όταν τον συνέλαβαν οι αρχές.

Αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο στρατός συνέλαβε ένα άτομο που πιστεύεται ότι είναι Βορειοκορεάτης στο ανατολικό μέτωπο και οι αρχές αναζητούσαν τα κίνητρά του. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το γενικό επιτελείο στρατού ανέφερε ότι δεν είχε εντοπίσει καμία ασυνήθιστη κίνηση από τον στρατό της Βόρειας Κορέας αυτό το διάστημα.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που κάποιος αυτομολεί μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, αφού ένας άλλος Βορειοκορεάτης διέσχισε τα θαλάσσια σύνορα στην Κίτρινη Θάλασσα στις 8 Αυγούστου.

Ο αριθμός των ατόμων που διαφεύγουν στη Νότια Κορέα, μειώθηκε σημαντικά από το 2020, όταν η Βόρεια Κορέα σφράγισε τα σύνορά της για να αποτρέψει την εξάπλωση της Covid-19.

Αλλά μετά τη χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων το 2023, ο αριθμός των αυτομολούντων που έφτασαν στο Νότο, σχεδόν τριπλασιάστηκε σε 196 πέρυσι από 67 το 2022, ανακοίνωσε η Σεούλ τον Ιανουάριο, με περισσότερους διπλωμάτες και φοιτητές να επιδιώκουν να δραπετεύσουν από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τουριστικές επιχειρήσεις της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα ανοίξει ξανά για ξένους τουρίστες τον χειμώνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...