Πού να το φανταζόταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν -και η αδελφή του- το «δώρο» που του έκανε ο Τράβις Κινγκ, ο αμερικανός στρατιώτης που εισήλθε την Τρίτη στη Βόρεια Κορέα από τη Νότια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, συνελήφθη από τους Βορειοκορεάτες.
Είναι ο πρώτος αμερικανός πολίτης που κρατείται στη Βόρεια Κορέα εδώ και πέντε χρόνια.
Ο Κινγκ κρατούνταν επί δύο μήνες σε φυλακή της Νότιας Κορέας καθώς είχε καταδικαστεί για επίθεση σε περιπολικό στη Σεούλ –κλωτσούσε την πόρτα του αυτοκινήτου και αντιστάθηκε στους αστυνομικούς, ενώ είχε γρονθοκοπήσει και έναν θαμώνα σε κλαμπ.
Την Τρίτη, ο 23χρονος αμερικανός στρατιώτης είχε αποφυλακιστεί και έφτασε με αστυνομική συνοδεία στο αεροδρόμιο της Σεούλ για να πάρει πτήση για το Τέξας, όπου τον περίμενε στρατοδικείο και ενδεχομένως απόταξη.
Ομως, ο Κινγκ είχε άλλα σχέδια και στο διεθνές αεροδρόμιο της Σεούλ κατάφερε να ξεφύγει από τη συνοδεία του και να εξαφανιστεί.
PHOTO: Travis King, an American soldier, 23, who ran into North Korea after being released from South Korea prison. North Korea remains silent. pic.twitter.com/3CALu3WBHR
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) July 19, 2023
Οπως έγινε γνωστό αργότερα, έφτασε με κάποιο τρόπο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα σε Νότια και Βόρεια Κορέα, η οποία απέχει 74 χλμ από τη Σεούλ και μπήκε σε ένα τουριστικό γκρουπ που επισκέφθηκε με ξεναγό την περιοχή, η οποία είναι δημοφιλής στους τουρίστες.
Στην Περιοχή Κοινής Ασφαλείας, όπως ονομάζεται επισήμως, βρίσκεται το χωριό Πανμουνγιόμ, που ανήκει στη Νότια Κορέα και δημιουργήθηκε στο άκρο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (DMZ) στο τέλος του πολέμου. Κανένας άμαχος δεν ζει στην περιοχή, η οποία εποπτεύεται από κοινού από τη Διοίκηση του ΟΗΕ και τη Βόρεια Κορέα.
Εκεί έφτασε ο Κινγκ, άγνωστο πώς, από τη Σεούλ και εντάχθηκε στο τουριστικό γκρουπ.
Δεν είναι ακόμα γνωστό αν ο στρατιώτης σκόπευε να αυτομολήσει στην «αντίπερα όχθη» ή… έχασε τον δρόμο.
Οπως και να΄χει όμως, έχει προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στον Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του, καθώς αυτή την εποχή η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα είναι στα ύψη και οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τον Κιμ πολύ συχνές –έγιναν άλλες δύο τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Η μητέρα του Κινγκ, Κλοντίν Γκέιτς, δήλωσε στο ABC News ότι ήταν συγκλονισμένη από τα νέα, λέγοντας: «Δεν μπορώ να φανταστώ τον Τράβις να κάνει κάτι τέτοιο».
Η Γκέιτς είπε ότι άκουσε για τελευταία φορά τον γιο της στο τηλέφωνο λίγες ημέρες νωρίτερα και της είπε ότι θα επιστρέψει σύντομα στο Φορτ Μπλις του Τέξας, όπου βρίσκεται η βάση της μονάδας του. Η ίδια του είπε ότι θέλει να τον δει «να γυρίζει στο σπίτι του».
Σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο την Τρίτη, ο υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανός στρατιώτης ενδέχεται να κρατείται στη Βόρεια Κορέα.
«Παρακολουθούμε στενά και διερευνούμε την κατάσταση», δήλωσε ο Οστιν, σημειώνοντας ότι ανησυχούσε κυρίως για την κατάσταση της υγείας του. «Αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες και ώρες και θα σας κρατάμε ενήμερους», πρόσθεσε.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί στο ζήτημα.
Το Πεντάγωνο ειδοποίησε την οικογένειά του και έδωσε στη δημοσιότητα το όνομά του αλλά όχι περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον Guardian, αρκετοί αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν πρόσθετες λεπτομέρειες χωρίς να κατονομαστούν.
Η Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επιβλέπει την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσε ότι ένας αμερικανός υπήκοος διέσχισε τα σύνορα «χωρίς άδεια» και ότι θεωρεί πως βρίσκεται υπό κράτηση. Ο ΟΗΕ πρόσθεσε ότι εργάζεται για την «επίλυση αυτού του περιστατικού».
Ενας τουρίστας που βρισκόταν στο ίδιο γκρουπ με τον Κινγκ, είπε στο CBS ότι η ομάδα μόλις είχε βγει από ένα κτίριο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όταν ο 23χρονος ξαφνικά άρχισε να γελάει πολύ δυνατά και να τρέχει ανάμεσα στα κτίρια, προς τη βορειοκορεατική πλευρά, μέχρι που χάθηκε.
Ολοι ξαφνιάστηκαν, ακόμα και οι νοτιοκορεάτες στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά.
«Σκέφτηκα ότι ήταν ένα κακόγουστο αστείο στην αρχή, αλλά όταν δεν επέστρεψε, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ήταν αστείο και τότε όλοι αντέδρασαν έντονα», ανέφερε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το CBS, ο μάρτυρας είπε ότι δεν υπήρχαν βορειοκορεάτες στρατιώτες εκεί που έτρεχε ο Κινγκ. Είχαν εξηγήσει στους τουρίστες ότι είχαν σταματήσει να εμφανίζονται στην περιοχή από την έναρξη της πανδημίας.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, είπε ότι οι ΗΠΑ «συνεργάζονται» με τη Βόρεια Κορέα «για να επιλύσουν το περιστατικό».
Ο Τάε Γιόνγκο, πρώην αξιωματούχος στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο, είπε στον Guardian ότι οι Βορειοκορεάτες πρέπει να ήταν χαρούμενοι που είχαν «την ευκαιρία να ντροπιάσουν τις ΗΠΑ», και μάλιστα την ημέρα που ένα αμερικανικό υποβρύχιο έφτασε στη Νότια Κορέα.
Ο Τάε, που πλέον είναι βουλευτής στη Νότια Κορέα, πρόσθεσε ότι η Πιονγιάνγκ ήταν απίθανο να επιστρέψει τον Κινγκ, επειδή είναι στρατιώτης από ένα έθνος που τυπικά βρίσκεται σε πόλεμο με τη χώρα, και μάλιστα παραδόθηκε εθελοντικά στη Βόρεια Κορέα.
Ο Γιανγκ Μου Τζιν, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Νότια Κορέα, δήλωσε: «Είναι πιθανό η Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιήσει τον στρατιώτη για προπαγανδιστικούς σκοπούς βραχυπρόθεσμα και ως διαπραγματευτικό χαρτί μακροπρόθεσμα».
Αποστασίες στο παρελθόν
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συστήνει στους αμερικανούς υπηκόους να μην εισέλθουν στη Βόρεια Κορέα «λόγω του συνεχιζόμενου σοβαρού κινδύνου σύλληψης και μακροχρόνιας κράτησης». Αποστασίες από Αμερικανούς ή Νοτιοκορεάτες είναι σπάνιες.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μικρός αριθμός αμερικανών στρατιωτών αυτομόλησε στη Βόρεια Κορέα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Τσαρλς Τζένκινς, ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση του το 1965. Εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικές ταινίες της Πιονγιάνγκ και παντρεύτηκε μια γιαπωνέζα φοιτήτρια Νοσηλευτικής, η οποία είχε απαχθεί από βορειοκορεάτες πράκτορες. Ο Τζένκινς πέθανε στην Ιαπωνία το 2017.
Στο παρελθόν υπήρξαν θερμά επεισόδια στην περιοχή. Το 1976, δύο αμερικανοί αξιωματικοί που προσπάθησαν να κλαδεύσουν ένα δέντρο, ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, φέρνοντας την Πιονγιάνγκ και την Ουάσινγκτον στα πρόθυρα του πολέμου.
Ορισμένοι Αμερικανοί που συνελήφθησαν στη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι εισήλθαν στη χώρα από την Κίνα, καταδικάστηκαν για κατασκοπεία, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.
Οι τελευταίοι τρεις γνωστοί αμερικανοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι το 2018, την περίοδο της περίεργης «φιλίας» ανάμεσα στον βορειοκορεάτη δικτάτορα και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News