286
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεωρεί εργοστάσιο κατασκευής οπλικών συστημάτων σε άγνωστη τοποθεσία της Βόρειας Κορέας, φωτογραφία που το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε την Κυριακή | KCNA via REUTERS

Βόρεια Κορέα: Νέα άσκηση με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2023, 10:15
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεωρεί εργοστάσιο κατασκευής οπλικών συστημάτων σε άγνωστη τοποθεσία της Βόρειας Κορέας, φωτογραφία που το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε την Κυριακή
| KCNA via REUTERS

Βόρεια Κορέα: Νέα άσκηση με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2023, 10:15

Nέα άσκηση προσομοίωσης επίθεσης με τακτικά πυρηνικά όπλα διεξήγαγε το Σάββατο η Βόρεια Κορέα. Ψεύτικες κεφαλές προσαρμοσμένες σε δύο πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση της Κίτρινης Θάλασσας, όπως μετέδωσε το πρωί της Κυριακής το KCNA, το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με αυτό, πραγματοποιήθηκε άσκηση «επίθεσης με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου» εν είδει «προειδοποίησης στους εχθρούς για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου».

Το KCNA τόνισε πως η άσκηση διεξήχθη ως αντίδραση στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Σεούλ και της Ουάσιγκτον. Νότια Κορέα και ΗΠΑ διεξήγαγαν επί 11 ημέρες, έως την 31η Αυγούστου, ευρείας κλίμακας άσκηση με την ονομασία «Ασπίδα Ελευθερίας Ουλτσί».

Το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι πύραυλοι κρουζ εκτοξεύθηκαν περί τις 04:00 [σ.σ. τοπική ώρα, 22:00 την Παρασκευή ώρα Ελλάδας] από τη Βόρεια Κορέα προς την Κίτρινη Θάλασσα. Την Πέμπτη, το KCNA είχε μεταδώσει ότι η Πιονγκγιάνγκ έκανε άλλη άσκηση για τη χρήση πυρηνικών όπλων, την τακτική «καμμένης γης», εναντίον της Νότιας Κορέας.

Τα κοινά γυμνάσια των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων προκαλούν γενικά οργή στη Βόρεια Κορέα, καθώς τα θεωρεί πρόβες εισβολής στην επικράτειά της. Σεούλ και Ουάσιγκτον, από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν τις ασκήσεις αυτές αμυντικής φύσης, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας.

Την Τρίτη, ο βορειοκορεάτης ηγέτης επισκέφθηκε κέντρο διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού, όπου αναφέρθηκε σε επιχειρησιακά σχέδια σε περίπτωση πολέμου, κάνοντας λόγο για «ταυτόχρονα πλήγματα μεγάλης έντασης» εναντίον θέσεων του στρατού της Νότιας Κορέας.

Πέραν των πυραυλικών δοκιμών της, τις οποίες έχει εντατικοποιήσει από πέρυσι, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο παρατήρησης, όμως και οι δυο προσπάθειές της για αυτό –η πιο πρόσφατη στις 24 Αυγούστου– απέτυχαν. Εχει αναγγείλει ότι θα επιχειρήσει νέα προσπάθεια τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...