Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας διέταξε τους πολίτες της να μη βγουν από τα σπίτια εξαιτίας ενός επερχόμενου κύματος «κίτρινης σκόνης» από την Κίνα, το οποίο ενδέχεται να μεταφέρει μαζί του και τον κορονοϊό. Ετσι η Πιονγκγιάνγκ φαντάζει ακόμη πιο έρημη.
Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν ισχυρίζεται πως δεν έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσει ούτε μία περίπτωση κορονοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών, ενώ τα σύνορα της χώρας είναι ακόμη πιο κλειστά από ό,τι συνήθως.
Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της Covid-19 και των εποχικών νεφών σκόνης, μα η Βόρεια Κορέα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με το BBC, το Τουρκμενιστάν συμβούλεψε τους πολίτες του να φορούν προστατευτικές μάσκες όχι λόγω έξαρσης του κορονοϊού, αλλά για να προστατευτούν από σκόνη που μεταφέρει τον ιό.
Στη Βόρεια Κορέα, η συναγερμός «χτύπησε» την περασμένη Τετάρτη, όταν η κρατική τηλεόραση KCTV προειδοποίησε για την επερχόμενη σκόνη και ανακοίνωσε την προσωρινή απαγόρευση των κατασκευαστικών εργασιών σε εξωτερικούς χώρους.
Το πρωί της επομένης, η εκεί ρωσική πρεσβεία ανακοίνωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας είχε ενημερώσει τις διπλωματικές αποστολές και όσους διεθνούς οργανισμούς δραστηριοποιούνται στη χώρα για τη «θύελλα» σκόνης, συμβουλεύοντας όλους τους ξένους να μείνουν στα σπίτια τους με τα παράθυρα κλειστά.
Η σκόνη στην οποία αναφέρονται οι βορειοκορεατικές αρχές είναι άμμος, από τις ερήμους της Κίνας και της Μογγολίας, που αναμειγνύεται με τοξική σκόνη και φτάνει στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα κάθε χρόνο. Μάλιστα, η τοξικότητα της σκόνης είναι ένα από τα λίγα θέματα στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν.
Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας θεωρούν πως η μετάδοση της Covid-19 μέσω της «κίτρινης σκόνης» είναι «απίθανη» και το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και το Αμερικανικό κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Στις οδηγίες του αναφέρει πως ο ιός μεταφέρεται μέσω του αέρα, αλλά στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ένας άνθρωπος μολύνεται όταν έρχεται σε επαφή με ένα άλλο κρούσμα.
Η διεθνής κοινότητα δεν πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα έχει κάνει την τέλεια διαχείριση του ιού και οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι σχεδόν αδύνατον να μην έχει υπάρξει έστω ένα κρούσμα στην επικράτειά της.
Προφανώς, τις λεπτομέρειες για την κίτρινη σκόνη δεν θα τις μάθουμε ποτέ από τη Βόρεια Κορέα, αλλά γνωρίζουμε πως από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο αέρας στην κορεατική χερσόνησο είναι καθαρός και προβλέπεται να παραμείνει έτσι για το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News