429
Η Κιμ Γιο Τζονγκ σε φωτογραφία του 2019 | EPA/JORGE SILVA / POOL

Βόρεια Κορέα: Η αδελφή του Κιμ λέει ότι αναχαιτίστηκε κατασκοπευτικό αεροσκάφος και απειλεί τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 12:39
Η Κιμ Γιο Τζονγκ σε φωτογραφία του 2019
|EPA/JORGE SILVA / POOL

Βόρεια Κορέα: Η αδελφή του Κιμ λέει ότι αναχαιτίστηκε κατασκοπευτικό αεροσκάφος και απειλεί τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 12:39

Η ισχυρή αδελφή του βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν –για κάποιους είναι αυτή που κινεί τα νήματα στη χώρα– ισχυρίστηκε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη της Πιονγιάνγκ απώθησαν ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που πετούσε στον εναέριο χώρο της χώρας τη Δευτέρα και προειδοποίησε για «σοκαριστικές» συνέπειες εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τις κατασκοπευτικές πτήσεις τους στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα απέρριψαν τις κατηγορίες της Βόρειας Κορέας και την παρότρυναν να απέχει από κάθε πράξη ή ρητορική που προκαλεί εντάσεις.

Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει μια σειρά παρόμοιων απειλών για υποτιθέμενες αναγνωριστικές πτήσεις των ΗΠΑ. Τους τελευταίους μήνες η ένταση έχει αυξηθεί, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε μπαράζ δοκιμών πυραύλων.

Οπως ανέφερε ο Guardian, η Κιμ Γιο Τζονγκ, μία από τις κορυφαίες αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής της Πιονγιάνγκ, ισχυρίστηκε ότι το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο εισήλθε οκτώ φορές τη Δευτέρα στην ανατολική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας.

Σε δήλωση που μεταδόθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα το βράδυ, ισχυρίστηκε ότι η Πιονγιάνγκ έστειλε πολεμικά αεροσκάφη για να το απωθήσουν.

«Ενα σοκαριστικό περιστατικό θα συμβεί μακροπρόθεσμα στη ζώνη των 20-40 χιλιομέτρων στην οποία τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα εισβάλλουν συνήθως πάνω από την ΑΟΖ» της Βόρειας Κορέας, δήλωσε η Κιμ Γιο Τζονγκ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το υπουργείο Αμυνας της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έστειλαν ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο στον «απαραβίαστο εναέριο χώρο» τους αρκετές φορές και προειδοποίησε ότι τα αεροσκάφη που πλησιάζουν ενδέχεται να καταρριφθούν.

Η Κιμ Γιο Τζονγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν εναέρια επιτήρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Βόρειας Κορέας, την περιοχή σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από την επικράτειά της, στην οποία ελέγχει τα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους.

Η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρωτής γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, απέρριψε τον ισχυρισμό για την παραβίαση του εναέριου χώρου της Βόρειας Κορέας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως πάντα, παραμένουν προσηλωμένες στην ασφαλή και υπεύθυνη πτήση, οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές Δίκαιο παράλληλα με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», δήλωσε η Σινγκ.

Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και να εμπλακεί σε «σοβαρή διπλωματία».

Την ίδια στιγμή, οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου της Νότιας Κορέας αρνήθηκαν ότι οι ΗΠΑ είχαν πετάξει οποιοδήποτε κατασκοπευτικό αεροπλάνο στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Ο εκπρόσωπος Λι Σουνγκ Τζουν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν τυπικές δραστηριότητες αναγνώρισης σε συντονισμό με τον στρατό της Νότιας Κορέας.

Την Τρίτη, η Κιμ Γιο Τζονγκ έκανε νέα δήλωση για το θέμα λέγοντας ότι η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων αναγνώρισης των ΗΠΑ παραβιάζει την κυριαρχία της Βόρειας Κορέας και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα «περάσουν δύσκολα» εάν τις συνεχίσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...