940
Η Κιμ Γιου Αε κάνει τελευταία συχνά την εμφάνισή της στο πλευρό του πατέρα της. Θα τον διαδεχτεί; | Reuters/KCNA/ CreativeProtagon

Βόρεια Κορέα: Ποια θα διαδεχτεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2024, 12:00
Η Κιμ Γιου Αε κάνει τελευταία συχνά την εμφάνισή της στο πλευρό του πατέρα της. Θα τον διαδεχτεί;
|Reuters/KCNA/ CreativeProtagon

Βόρεια Κορέα: Ποια θα διαδεχτεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2024, 12:00

Στη Βόρεια Κορέα υπάρχει το εξής παράδοξο. Δηλαδή πολλά είναι τα παράδοξα αλλά υπάρχει ένα αξιοσημείωτο: είναι το πιο σταλινικό, κομμουνιστικό, κράτος της Γης, αλλά την ίδια ώρα η εξουσία μεταβιβάζεται κληρονομικώ δικαιώματι — ο ιδρυτής του κράτους, o κομμουνιστής επαναστάτης Κιμ Ιλ Σουνγκ, ακολουθήθηκε από τον γιο του, τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, και αυτός, όταν πέθανε το 2011, ακολουθήθηκε από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον τωρινό δικτάτορα της Πιονγιάνγκ. Είναι η φάση που ο ασιατικός σταλινισμός συναντά τις συμβάσεις των γαλαζοαίματων της Δύσης και αισθάνεται πολύ καλά με αυτό.

Όμως, ποιος θα ακολουθήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν; Αρσενικός διάδοχος, κατά τα αρχαϊκά πρότυπα, δεν υπάρχει, τουλάχιστον γνωστός αρσενικός διάδοχος. Και έτσι, η δεκάχρονη κόρη του Κιμ, είναι ο άνθρωπος που κατά πάσα πιθανότητα θα τον διαδεχθεί στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πατέρας της την προετοιμάζει να γίνει το τέταρτο μέλος της οικογένειας που θα κυβερνήσει τη χώρα από τότε που ιδρύθηκε, πριν από περίπου 70 χρόνια. 

Η Κιμ Γιου Αε, για την οποία αναφέρεται ότι είναι περίπου 10 ετών, έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση τον Νοέμβριο του 2022, όταν παρακολούθησε την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς μαζί με τον πατέρα της, γράφει ο Guardian. 

Η αξιολόγηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας ήρθε λίγο πριν οι κάτοικοι δυο νησιών της χώρας που βρίσκονται κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Βόρεια Κορέα λάβουν εντολή να αναζητήσουν καταφύγιο, μετά τις βολές πυροβολικού που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα στη θάλασσα την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου.

«Ο στρατός της Βόρειας Κορέας έριξε πάνω από 200 βολές σήμερα από τις 09:00 έως τις 11:00 (12:00 έως 02:00 ώρα Γκρίνουιτς) στις περιοχές Γιανγκσάν Γκοτ, στο βόρειο τμήμα της νήσου Μπενγκγιόνγκ και στις βόρειες περιοχές της νήσου Γιονπιόνγκ» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας. Αξιωματούχοι στο Γιονπιόνγκ δήλωσαν ότι ζητήθηκε από τους πολίτες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, περιγράφοντας τη διαταγή ως «προληπτικό μέτρο».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η κόρη του Κιμ Γιου Αε επισκέφθηκαν εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικών οχημάτων την Παρασκευή (KCNA via REUTERS)

Το υπουργείο δεν επιβεβαίωσε εάν η εντολή αφορούσε πυρά πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα ή από ασκήσεις της Νότιας Κορέας που πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση. Ωστόσο, ένα μήνυμα που στάλθηκε στους κατοίκους και επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο του νησιού, έκανε λόγο για «ναυτικά πυρά» από τα στρατεύματα της Νότιας Κορέας από τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τα ύδατα κοντά στα αμφισβητούμενα βόρεια θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών υπήρξαν τόπος πολλών θανατηφόρων συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της βύθισης μιας κορβέτας του νοτιοκορεατικού Ναυτικού στις αρχές του 2010 από βορειοκορεατική τορπίλη. Τον Νοέμβριο του 2010 το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας εξαπέλυσε δεκάδες βλήματα κατά του Γιονπιόνγκ σκοτώνοντας τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο αμάχων, σε μια από τις σκληρότερες επιθέσεις εναντίον της Νότιας Κορέας μετά τη λήξη του Πολέμου της Κορέας, το 1953.

Δεν ήταν ασυνήθιστο για τη Βόρεια Κορέα να εξαπολύει πυρά κοντά στα θαλάσσια σύνορα κατά τη διάρκεια των χειμερινών ασκήσεών της. Ομως τα δύο κράτη έχουν απορρίψει πρόσφατα μια στρατιωτική συμφωνία οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αποκηρύξει δημόσια τη συμφιλίωση και την ενοποίηση με τον Νότο.

Η Κιμ Γιου Αε συνοδεύει συχνά τον τελευταίο καιρό τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε σημαντικές δημόσιες εκδηλώσεις, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να την αποκαλούν το «πιο αγαπημένο» ή «σεβαστό» παιδί του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, δημοσιεύοντας πλάνα και φωτογραφίες που αποδεικνύουν την ανερχόμενη πολιτική θέση της και την εγγύτητα με τον πατέρα της. 

Η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας έκανε την αξιολόγησή της για τον μελλοντικό ρόλο της επικαλούμενη μια ολοκληρωμένη ανάλυση των δημόσιων δραστηριοτήτων της και των κρατικών πρωτοκόλλων που της παρασχέθηκαν.

Ενας στρατηγός γονάτισε και της ψιθύρισε κάτι όταν εκείνη χτύπησε παλαμάκια ενώ παρακολουθούσε μια στρατιωτική παρέλαση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Φωτογραφήθηκε να στέκεται μπροστά στον πατέρα της κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας τον Νοέμβριο, ενώ η ίδια και ο πατέρας της φορούσαν γυαλιά ηλίου και μακριά δερμάτινα μπουφάν. Στον εορτασμό της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, σε ένα κατάμεστο στάδιο της Πιονγκγιάνγκ την Κυριακή, ο Κιμ Γιονγκ Ουν τη φίλησε στο μάγουλο και εκείνη ανταπέδωσε. Οι περισσότερες από αυτές τις σκηνές θα ήταν έως πρόσφατα αδιανόητες στη Βόρεια Κορέα.

Το γραφείο Τύπου της είπε ότι η υπηρεσία πληροφοριών εξακολουθεί να εξετάζει όλες τις πιθανότητες σχετικά με τη διαδικασία διαδοχής στην εξουσία στη Βόρεια Κορέα, επειδή ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος γίνεται 40 τη Δευτέρα, είναι ακόμη νέος, δεν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και έχει τουλάχιστον ένα ακόμη παιδί.

Η Βόρεια Κορέα είναι ένα από τα πιο μυστικοπαθή έθνη του κόσμου. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας δεν έχουν κάνει ακόμη κανένα σχόλιο για τη διαδοχή ή εάν ο Κιμ Γιου Αε έχει αδέλφια.

Ο Ντου Χιεόγκν Τσα, αναλυτής στο Ασιατικό Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών στη Σεούλ, είπε στον Guardian ότι λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν εάν η Κιμ Γιου Αε θα γίνει τελικά η επόμενη ηγέτις της Βόρειας Κορέας, προσθέτοντας ότι της λείπουν τα πολιτικά επιτεύγματα που είναι απαραίτητα για να χριστεί επίσημα.

Από την ίδρυσή της το 1948, η Βόρεια Κορέα διοικείται διαδοχικά από άνδρες μέλη της οικογένειας Κιμ. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κληρονόμησε την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, στα τέλη του 2011. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε γίνει ηγέτης μετά τον θάνατο του πατέρα του και ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, το 1994.

Πέρυσι είχε αποκαλυφθεί ότι η Κιμ Γιου Αε είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, καθώς και ένα μικρότερο αδελφάκι του οποίου το φύλο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η δεκάχρονη δεν είχε εγγραφεί ποτέ σε επίσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα και λαμβάνει κατ’ οίκον εκπαίδευση στην Πιονγκγιάνγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...