261
Μία γυναίκα στη Σεούλ παρακολουθεί δελτίο ειδήσεων της νοτιοκορεατικής τηλεόρασης για την εκτόξευση των πυραύλων | REUTERS/Kim Hong-Ji

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 08:56
Μία γυναίκα στη Σεούλ παρακολουθεί δελτίο ειδήσεων της νοτιοκορεατικής τηλεόρασης για την εκτόξευση των πυραύλων
|REUTERS/Kim Hong-Ji

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 08:56

Τελικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν περίμενε να φύγει πρώτα ο Τζο Μπάιντεν από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για να κάνει επίδειξη ισχύος.

Το γενικό επιτελείο της Σεούλ ανακοίνωσε πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους «αγνώστου τύπου» και έναν διηπειρωτικό (ICBM) προς ανατολική κατεύθυνση, τη θαλάσσια περιοχή που αποκαλείται Θάλασσα της Κορέας στην κορεατική χερσόνησο και Θάλασσα της Ιαπωνίας στο Τόκιο.

H εκτόξευση έγινε λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην πόλη, όταν συμφώνησαν με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ να εντατικοποιηθούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και να αναπτυχθούν περισσότεροι αμερικανικοί στρατηγικοί πόροι στη νοτιοκορεατική επικράτεια, εάν κριθεί πως απαιτείται.

Το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι οι τρεις εκτοξεύσεις έγιναν μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της ώρας από την περιοχή Σουνάν, κοντά στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Ο πρώτος πύραυλος που εκτοξεύθηκε ήταν ο διηπειρωτικός και κάλυψε απόσταση «360 χιλιομέτρων» φθάνοντας σε «μέγιστο υψόμετρο 540 χιλιομέτρων» προτού πέσει στη θάλασσα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό ΓΕΕΘΑ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμές διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) και βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο (SLBM), καθώς έχει κλιμακώσει από την αρχή της χρονιάς την προσπάθεια να ενισχύσει το οπλοστάσιό της. Οι υπηρεσίες πληροφοριών σε Ουάσινγκτον και Σεούλ θεωρούν ότι ενδέχεται να προχωρήσει επίσης σε δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Οι πυραυλικές δοκιμές καταγράφηκαν παρότι η Πιονγκγιάνγκ είναι αντιμέτωπη –επισήμως από τη 12η Μαΐου– με ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, μιας χώρας όπου ο πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, δεν απάντησε καν στις προσφορές των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να της προσφέρουν βοήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News