349
Βολιβιανοί στρατιώτες, αστυνομικοί και πολίτες επιδεικνύουν το πτώμα του Τσε Γκεβάρα στους δημοσιογράφους, στο Βαγιεγκράντε | Getty Images/Bettmann/Contributor Πηγή: Protagon.gr

Βολιβία: Πέθανε ο στρατηγός που συνέλαβε τον Τσε Γκεβάρα

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2023, 14:17
Βολιβιανοί στρατιώτες, αστυνομικοί και πολίτες επιδεικνύουν το πτώμα του Τσε Γκεβάρα στους δημοσιογράφους, στο Βαγιεγκράντε
|Getty Images/Bettmann/Contributor Πηγή: Protagon.gr

Βολιβία: Πέθανε ο στρατηγός που συνέλαβε τον Τσε Γκεβάρα

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2023, 14:17

Ο στρατηγός που συνέλαβε τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και έγινε εθνικός ήρωας στη Βολιβία, πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Ηταν Οκτώβριος του 1967, όταν ο Γκάρι Πράδο Σαλμόν, ηγήθηκε στρατιωτικής επιχείρησης στη ζούγκλα της Βολιβίας, με τη συνεργασία αμερικανών πρακτόρων, που κατέληξε στη σύλληψη του Τσε Γκεβάρα και μίας ομάδας ανταρτών μετά από μάχη.

Την επόμενη ημέρα, ο υπαξιωματικός του βολιβιανού στρατού, Μάριο Τεράν, εκτέλεσε τον αργεντίνο επαναστάτη.

Ο Τσε Γκεβάρα είχε φύγει από την Κούβα μετά τη νίκη του Φιντέλ Κάστρο στο νησί και πήγε σε άλλες χώρες με σκοπό να οδηγήσει τους αντάρτες στην ανατροπή στρατιωτικών καθεστώτων.

Ο Γκάρι Πράδο Σαλμόν, στο σπίτι του, το 2011. Είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο από το 1981 – EPA/JUAN CARLOS TORREJON

Ο Πράδο είχε ηγηθεί μιας ομάδας βολιβιανών στρατιωτών εκπαιδευμένων από τους Αμερικανούς, σε μία απομονωμένη περιοχή της ζούγκλας, αναζητώντας τους 22 από τους 120 αντάρτες που είχαν απομείνει μαζί με τον Τσε Γκεβάρα.

Μετά τη σύλληψή του, ο Πράδο ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας από τη στρατιωτική χούντα της Βολιβίας.

Το 1981, τραυματίστηκε από μία αδέσποτη σφαίρα στη σπονδυλική στήλη και από τότε καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Αργότερα, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο, «Πώς συνέλαβα τον Τσε».

Σύμφωνα με τον γιο του, η σύλληψη του Τσε δεν ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που έκανε στη ζωή του, «αλλά η συνεισφορά του στο να γίνουν οι ένοπλες δυνάμεις ένας δημοκρατικός θεσμός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους. Ηταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος», γεμάτος «αγάπη, αξιοπρέπεια και θάρρος», είπε ο γιος του.

Επιστήμονες από την Αργεντινή και την Κούβα αναζητούν τα οστά του Τσε Γκεβάρα στον ομαδικό τάφο στη Βολιβία, το 1997 – AFP PHOTO/ADALBERTO ROQUE

Ο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκε στο χωριό Λα Ιγκέρα της Βολιβίας, σε απόσταση 830 χλμ από την πρωτεύουσα Λα Παζ και ο στρατός τον έθαψε σε μυστική τοποθεσία. Το 1997, εντοπίστηκε ο τάφος του και έγινε εκταφή των οστών του τα οποία εστάλησαν στην Κούβα και τοποθετήθηκαν σε μαυσωλείο στη Σάντα Κλάρα.

Ο Μάριο Τεράν, ο εκτελεστής του, πέθανε το 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...