1221
Τα νερά του Ελβα πλημμυρίζουν τη Δρέσδη - και ήδη ένα μέρος της περίφημης Carolabruecke έχει καταρρεύσει | REUTERS/Matthias Rietschel

Βιβλική καταστροφή στην Κεντρική Ευρώπη από τις πλημμύρες – 16 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 10:35
Τα νερά του Ελβα πλημμυρίζουν τη Δρέσδη - και ήδη ένα μέρος της περίφημης Carolabruecke έχει καταρρεύσει
| REUTERS/Matthias Rietschel

Βιβλική καταστροφή στην Κεντρική Ευρώπη από τις πλημμύρες – 16 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 10:35

Ο απολογισμός των νεκρών από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 16, ενώ αρκετοί άνθρωποι αγνοούνται, καθώς οι Αρχές ανέφεραν θανάτους στην Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία και προειδοποίησαν ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει.

Ο αριθμός των θυμάτων στην Πολωνία αυξήθηκε σε πέντε, όπως ανέφερε ο βρετανικός Guardian, αφού ένας χειρουργός που επέστρεφε από τη δουλειά του πνίγηκε στη νοτιοδυτική πόλη Νίσα, όπου το νοσοκομείο εκκενώθηκε και οι ασθενείς διασώθηκαν με σχεδίες. Ακόμη τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νότιες πόλεις Μπιέλσκο-Μπιάλα και Λόντεκ-Ζντρούι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024: Τα λασπόνερα έπνιξαν τη Νίσα στην Πολωνία (REUTERS/Kacper Pempel)

Στην Αυστρία, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι δύο άνδρες, ηλικίας 70 και 80 ετών, πνίγηκαν αφού παγιδεύτηκαν από την άνοδο των υδάτων στα σπίτια τους στις πόλεις Μπεχαϊμκίρχεν και Ζάιερντορφ, αμφότερες στη σκληρά πληγείσα βορειοανατολική πολιτεία της Κάτω Αυστρίας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τσεχίας, Μάρτιν Βοντράτσεκ, ανέφερε στο τοπικό ραδιόφωνο ότι μια γυναίκα πνίγηκε σε ρέμα που ξεχείλισε από τις όχθες του κοντά στο Μπρουντάλ, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ ακόμη επτά άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε περιοχές της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, καθώς η καταιγίδα Μπόρις εξαπέλυσε τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, όπως γράφει ο Guardian. Ενας δήμαρχος στη Ρουμανία περιέγραψε την κατάσταση ως «καταστροφή επικών διαστάσεων».

Τα ορμητικά νερά έσπασαν φράγματα, πλημμύρισαν δρόμους, έκοψαν το ρεύμα και σε ορισμένα σημεία βύθισαν ολόκληρες γειτονιές. «Εχω ζήσει εδώ για 16 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί τέτοιες πλημμύρες», είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο μια γυναίκα από την Αυστρία.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία το Σαββατοκύριακο, καθώς και ένας στην Πολωνία και ένας πυροσβέστης στην Αυστρία. Η βροχή προβλεπόταν να υποχωρήσει σε πολλές περιοχές τη Δευτέρα, αλλά ορισμένα ποτάμια δεν αναμένεται να φτάσουν στο μέγιστο της στάθμης τους για ημέρες, συνεπώς αρκετές μεγάλες πόλεις προετοιμάζονται για δυνητικά καταστροφικές πλημμύρες.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στο Γιέσενικ της Τσεχίας (REUTERS/David W Cerny)

Οι ακραίες βροχοπτώσεις γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής καταστροφής στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, στην κεντρική και ανατολική Βόρεια Αμερική και σε περιοχές της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πλημμυρισμένες περιοχές και ανακοίνωσε ταμείο έκτακτης βοήθειας ύψους 1 δισ. ζλότι (250 εκατ. ευρώ), ενώ ο ομόλογός του στην Ουγγαρία, Βίκτορ Ορμπαν, ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του για τις επόμενες ημέρες.

Ο Τουσκ είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες άλλων πληγεισών χωρών και ότι θα ζητήσουν από την ΕΕ οικονομική βοήθεια. «Από σήμερα, όποιος επλήγη από την πλημμύρα θα μπορεί εύκολα να διεκδικήσει χρήματα», είπε.

Περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε όλη την Πολωνία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της χώρας, Βλαντίσλαβ Κοζίνιακ-Κάμιστζ.

Στην πόλη Λόντεκ-Ζντρούι, στη νοτιοδυτική Πολωνία, ο 16χρονος Σίμον Κζίσταν περιέγραψε την καταστροφή ως «αδιανόητη… Είναι μια πόλη βγαλμένη από την Αποκάλυψη. Είναι μια πόλη με φαντάσματα».

Ο 70χρονος Γιέρζι Ανταμτσικ είπε ότι η σκηνή έμοιαζε με «Αρμαγεδδώνα». Και πρόσθεσε: «Κυριολεκτικά διέλυσε τα πάντα γιατί δεν έχουμε ούτε μια γέφυρα. Στο Λόντεκ, όλες οι γέφυρες έχουν εξαφανιστεί. Είμαστε ουσιαστικά αποκομμένοι από τον κόσμο».

Ο γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, χαρακτήρισε «δραματικές» τις εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Αυστρία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και την Πολωνία και είπε ότι η Γερμανία είναι «βαθιά λυπημένη από τα νέα για νεκρούς και αγνοούμενους» και έτοιμη να βοηθήσει.

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, η Βουδαπέστη, προετοιμάζεται για σοβαρές πλημμύρες καθώς η στάθμη του Δούναβη συνεχίζει να ανεβαίνει. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σάντορ Πίντερ, ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη συγκράτηση του ποταμού και των παραποτάμων του στις όχθες τους και είπε ότι έως και 12.000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, είναι επίσης σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, ενώ στους 600.000 κατοίκους του Βρότσλαβ στην Πολωνία οι Αρχές είπαν ότι η στάθμη του νερού ενδέχεται να μην κορυφωθεί πριν από την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα του «συνεχίζει να επιδεινώνεται», ιδιαίτερα στην Κάτω Αυστρία, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αρωγής είχαν εκκενώσει 1.100 σπίτια στην πολιτεία, πρόσθεσε. Η κυβερνήτρια της Κάτω Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, είπε ότι οι άνθρωποι εκεί αντιμετωπίζουν «δύσκολες και δραματικές ώρες, πιθανώς τις πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους».

Ο δήμος του Λίλιενφελντ, με περίπου 25.000 κατοίκους, είναι εντελώς αποκομμένος από τον έξω κόσμο, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής 12 φράγματα έχουν σπάσει και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό, ανέφεραν οι αρχές.

«Δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε η Μικλ-Λάιτνερ. «Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Παραμένει δραματική». Είπε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να σπάσουν περισσότερα φράγματα και ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Ο τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, προέτρεψε τον κόσμο να «ακολουθήσει τις οδηγίες των δημάρχων και των πυροσβεστών». Από το απόγευμα της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου, είπε, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν αντιμετωπίσει 7.884 περιστατικά και 119.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, είπε ο Φιάλα, προσθέτοντας ότι παρόλο που η βροχή σταμάτησε στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, η κατάσταση θα αποβεί κρίσιμη για άλλες, καθώς η καταιγίδα κινείται προς τα δυτικά και τα ποτάμια συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

«Πολύ δύσκολες μέρες για πολλούς ανθρώπους και δυστυχώς συνεχίζονται», δήλωσε ο Φιάλα τη Δευτέρα, με 207 περιοχές σε όλη τη χώρα να αντιμετωπίζουν συνθήκες πλημμύρας. Η πιο κρίσιμη κατάσταση ήταν στη νότια Βοημία, είπε, προσθέτοντας: «Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι».

Ο ποταμός Μοράβα βύθισε περίπου το 70% της τσεχικής πόλης Λιτόβελ, 230 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας, κάτω από το νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο δήμαρχος της στα τοπικά ΜΜΕ, κλείνοντας σχολεία και εγκαταστάσεις υγείας.

Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Οστράβα, ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που παρείχε θερμότητα και ζεστό νερό στους κατοίκους αναγκάστηκε να κλείσει. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στο Κρνοβ και στο Τσέσκι Τσεν.

Στην Οπάβα, έως και 10.000 άτομα –από έναν πληθυσμό περίπου 56.000– κλήθηκαν να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία. «Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε», είπε ο δήμαρχος, Τόμας Ναβράτιλ, στο δημόσιο ραδιόφωνο της Τσεχίας, λέγοντας ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών το 1997, γνωστές ως «πλημμύρα του αιώνα».

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μαρσέλ Τσολάκου, δήλωσε ότι η χώρα θα «καθαρίσει και θα δει τι μπορεί να διασωθεί», προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με τις χειρότερες πρόσφατες πλημμύρες το 2013, «η ποσότητα του νερού ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη».

Ενας κάτοικος του ρουμανικού χωριού Πετσέα, στην πληγείσα περιοχή του Γκαλάτι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Το νερό μπήκε στο σπίτι, κατέστρεψε τους τοίχους, τα πάντα. Παρέσυρε τα κοτόπουλα, τα κουνέλια, τα πάντα. Πήρε τον φούρνο, το πλυντήριο, το ψυγείο. Δεν μου έμεινε τίποτα».

Η κλιματική έκτακτη ανάγκη, όπως επεσήμανε ο Guardian, προκαλεί περισσότερα περιστατικά ακραίων βροχοπτώσεων, επειδή ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς. Οι πλημμύρες είναι πιο συχνές και σοβαρές ως αποτέλεσμα, αλλά άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες, όπως ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και η χρήση γης, είναι επίσης σημαντικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...