Με βιτριολικά σχόλια επιτέθηκαν στην 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ 80άρηδες επώνυμοι Γάλλοι, αποκαλούμενοι ως «οι διανοούμενοι της Αριστερής Οχθης».
Με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς, οι ηλικιωμένοι σεξιστές εκπρόσωποι της πατριαρχίας τα έβαλαν με την έφηβη που έχει γίνει το πρόσωπο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών συμφερόντων που αγνοούν τις εκκλήσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την καταστροφή του περιβάλλοντος από ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Τα σχόλια του 84χρονου Μπερνάρ Πιβό, προέδρου της Ακαδημίας Γκονκούρ που απονέμει τα γνωστά βραβεία, προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών όταν αποκάλεσε την Τούνμπεργκ, «την οργισμένη Σουηδή που δεν είναι αρκετά σέξι»…
«Στη δική μου γενιά, τα αγόρια κυνηγούσαν μικρές Αγγλίδες ή μικρές Σουηδές επειδή είχαν τη φήμη ότι ήταν λιγότερο σνομπ από τις Γαλλιδούλες. Αλλά μπορώ να φανταστώ τον έφηβο εαυτό μου κατατρομαγμένο από την Γκρέτα Τούνμπεργκ». παρουσιαστή επί 30 χρόνια γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής για το βιβλίο.
Πολλοί από τους ακολούθους τους στο Twitter εξοργίστηκαν με το σχόλιό του.
«Ευτυχώς, είσαι είδος προς εξαφάνιση», του απάντησε η Γιασμίνα Μπενάνι, τηλεοπτική παραγωγός.
«Σιγά το Μποζολέ, Μπέρνι», του είπε ο Μπρούνο Μασούρ, τηλεπαρουσιαστής.
Αλλος τον αποκάλεσε «χοντρό μισογυνικό γουρούνι».
Ο Φρανσουά Μποντονέ, δημοσιογράφος στην τηλεόραση, τον κατηγόρησε ότι τα βάζει με μία αυτιστική έφηβη (η Τούνμπεργκ έχει μεν διαγνωστεί με το σύνδρομο Ασμπέργκερ, το οποίο όμως, δεν συγκαταλέγεται πλέον στη σφαίρα του αυτισμού), και συμπλήρωσε, «πολύ κομψό».
Μαζί με τον Πιβό, ο 60χρονος Μισέλ Ονφρέ, φιλόσοφος και συγγραφέας 100 βιβλίων, αποκάλεσε την 16χρονη Σουηδή«σάιμποργκ» (ανθρώπινο ρομπότ) και τα εκατομμύρια μαθητών σε όλο τον κόσμο που βγαίνουν μαζί της στους δρόμους, «ένα κοπάδι πρόβατα, που βελάζουν με αυτά που τους πασάρουν οι ενήλικες».
«Σου θυμίζει αυτές τις κούκλες από σιλικόνη, που ανακοινώνουν το τέλος της ανθρωπότητας. Εχει το πρόσωπο, την ηλικία, το φύλο και το σώμα ενός σάιμποργκ της τρίτης χιλιετίας, σου δείχνει προς τα πού οδεύει η ανθρωπότητα».
Τη σκυτάλη πήρε ο 70χρονος φιλόσοφος Αλέν Φινκελκρό, ένας από τους «αθάνατους» της Γαλλικής Ακαδημίας, που κατηγόρησε την Τούνμπεργκ για τις «αφηρημένες προειδοποιήσεις της» και το «χαζό της λεξιλόγιο».
«Υπάρχουν καλύτερα πράγματα να κάνουμε από το να σκύβουμε το κεφάλι σε ένα 16χρονο παιδί. Στην οικολογία αξίζει κάτι καλύτερο», είπε.
Ακολούθησε ο επίσης 70χρονος Πασκάλ Μπρικνέρ, που κατηγόρησε την Γκρέτα ότι «κουβαλά τον αυτισμό της σαν τίτλο ευγενείας» και ότι έχει «τρομακτικό πρόσωπο».
Σύμφωνα με τους Times, πολλοί από τους «διανοούμενους της Αριστερής Οχθης» είναι σχεδόν άγνωστοι στον υπόλοιπο κόσμο και αυτό είναι που τους τρομάζει περισσότερο, λένε οι επικριτές τους.
«Ζηλεύουν την Τούνμπεργκ», λέει ο Ολιβιέ Εστέβεζ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιλ. «Η ζήλεια συχνά εκφράζεται με εντελώς παράλογο τρόπο, όπως κάνουν τα παιδιά στην παιδική χαρά».
Η ίδια η Γκρέτα πάντως, δεν φαίνεται να πτοείται από τέτοια σχόλια θυμωμένων ηλικιωμένων αντρών εναντίον της: «Αυτοί που με μισούν είναι πιο ενεργοί από ποτέ, με κυνηγούν, κατηγορούν την εμφάνισή μου, τα ρούχα μου, τη συμπεριφορά μου και τη διαφορετικότητά μου. Σημαίνει ότι δεν έχουν πια πού να πάνε, τι να κάνουν. Και τότε ξέρεις ότι κερδίζεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News