477
Παρά τους επικίνδυνους ελιγμούς του τούρκου χειριστή, και τις προσπάθειες της ακταιωρού να προωθήσει τις λέμβους στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν επετεύχθη | Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή

Βίντεο: Τουρκική ακταιωρός συνοδεύει λέμβο με παράνομους μετανάστες παρενοχλώντας το Λιμενικό

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 12:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/4/2021 16.00
Παρά τους επικίνδυνους ελιγμούς του τούρκου χειριστή, και τις προσπάθειες της ακταιωρού να προωθήσει τις λέμβους στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν επετεύχθη
|Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή

Βίντεο: Τουρκική ακταιωρός συνοδεύει λέμβο με παράνομους μετανάστες παρενοχλώντας το Λιμενικό

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 12:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/4/2021 16.00

Σε μία ακόμη πρόκληση -καθώς τέτοιους είδους συμπεριφορές από την πλευρά των τουρκικών αρχών αντιμετωπίζονται σε σχεδόν καθημερινή βάση από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος- τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε περιπολικό του Λ.Σ. επιχειρώντας να περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα δύο λέμβους με παράνομους μετανάστες.

Το επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου (σ.σ. στο νησί παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αύξηση ροών πάντα με τη βοήθεια -και όχι απλά την ανοχή- των τουρκικών αρχών).

Παρά τους επικίνδυνους ελιγμούς του τούρκου χειριστή, και τις προσπάθειες της ακταιωρού να προωθήσει τις λέμβους στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν επετεύχθη.

Το πρωί επίσης, σημειώθηκε ένα ακόμη αντίστοιχο επεισόδιο όταν δύο -αυτή τη φορά- τουρκικές ακταιωροί επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο, συνοδεύοντας λέμβο με παράνομους μετανάστες.

Και σε αυτή την περίπτωση, δεν επετράπη η είσοδος της λέμβου στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, από το το βράδυ της Πέμπτης στα ανοικτά της Λέσβου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον έξι περιστατικά, όπου λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά ύδατα συνοδεία τουρκικών ακταιωρών.

Και στις έξι περιπτώσεις πλοία Ανοικτής Θαλάσσης και περιπολικά του Λιμενικού ήταν παρόντα και έτοιμα επί του πεδίου, με αποτέλεσμα καμία από τις λέμβους να μην εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος διαμηνύεται προς πάσα κατεύθυνση ότι λαμβάνονται «σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, εφαρμόζοντας με σεβασμό το διεθνές Δίκαιο, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητά του την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», την ώρα που επιτηρούνται και προστατεύονται αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί η ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα για τα δύο περιστατικά το πρωί της Παρασκευής:

Πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.

Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς.

Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News