362
Απόσπασμα από το βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το bbc |

Βίντεο-ντοκουμέντο: Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν πισώπλατα άοπλους Ουκρανούς

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 14:41
Απόσπασμα από το βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το bbc
|

Βίντεο-ντοκουμέντο: Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν πισώπλατα άοπλους Ουκρανούς

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 14:41

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει το βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα αποκλειστικά το bbc και στο οποίο διακρίνονται δύο άοπλοι Ουκρανοί να πυροβολούνται πισώπλατα και χωρίς αφορμή από ρώσους στρατιώτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σκηνικό εκτυλίχθηκε τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής σε ένα προάστιο του Κιέβου. Το bbc εξασφάλισε το βίντεο αυτό που -όπως σημειώνει το βρετανικό ΜΜΕ- εξετάζεται πλέον από τους ουκρανούς εισαγγελείς στο πλαίσιο της έρευνας για εγκλήματα πολέμου.

Όταν ο Λεονίντ Πλιάτς και το αφεντικό του πυροβολήθηκαν στην πλάτη από ρώσους στρατιώτες, η δολοφονία καταγράφηκε από κάμερες κλειστού κυκλώματος με σαφείς λεπτομέρειες, σημειώνει το BBC. Τονίζεται ότι επρόκειτο για τη στιγμή που οι μάχες γύρω από το Κίεβο κλιμακώνονταν και οι κεντρικοί δρόμοι προς την πρωτεύουσα είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, μεταξύ αυτών και η περιοχή γύρω από το κατάστημα ποδηλάτων όπου ο Λεονίντ εργαζόταν ως φύλακας.

Κάποια στιγμή, οι Ρώσοι φτάνουν στην επιχείρηση με ένα κλεμμένο φορτηγό με το σύμβολο V που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις. Φορούν στρατιωτικές στολές και πλησιάζουν με τα όπλα ψηλά, με τα δάχτυλα στη σκανδάλη.

Ο Λεονίντ περπατά προς τους στρατιώτες με τα χέρια ψηλά για να δείξει ότι είναι άοπλος και δεν απειλεί κανέναν. Τότε, οι Ρώσοι κατεβάζουν τα όπλα και αρχικά μιλάνε με αυτόν και το αφεντικό του μέσα από τον φράχτη. Δεν υπάρχει ήχος στο βίντεο, αλλά οι άνδρες φαίνονται ήρεμοι, μέχρι που καπνίζουν μαζί.

Μετά οι Ουκρανοί απομακρύνονται περπατώντας και οι στρατιώτες αρχίζουν να φεύγουν. Ξαφνικά γυρίζουν πίσω, σκύβουν και πυροβολούν τους δύο άνδρες πολλές φορές πισώπλατα.

Ο ένας σκοτώνεται αμέσως, αλλά με κάποιο τρόπο ο Λεονίντ καταφέρνει να σηκωθεί στα πόδια του. Δένει ακόμη και τη ζώνη του γύρω από το μηρό του για να επιβραδύνει την αιμορραγία αλλά χάνει τη ζωή του λίγη ώρα μετά.

Το bbc συγκέντρωσε όλη την αλληλουχία των γεγονότων, από τις καταγραφές σε πολλές κάμερες CCTV γύρω από την τοποθεσία με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τηλεφώνησε ο Λεονίντ εκείνη την ημέρα, καθώς και των oυκρανών εθελοντών μαχητών που έσπευσαν για τη διάσωση του, χωρίς να προλάβουν τελικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...