883
| REUTERS/ CreativeProtagon

Βίντεο του Al Jazeera «δείχνει» την Ισλαμική Τζιχάντ για το μακελειό στο νοσοκομείο

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 20:11
|REUTERS/ CreativeProtagon

Βίντεο του Al Jazeera «δείχνει» την Ισλαμική Τζιχάντ για το μακελειό στο νοσοκομείο

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 20:11

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει «δεν το κάναμε εμείς» (και οι ΗΠΑ συνηγορούν), ενώ η Χαμάς επιμένει να υποστηρίζει το αντίθετο. Κάτι, ωστόσο, δεν στέκει όσον αφορά αυτά που υποστηρίζονται από την ισλαμιστική οργάνωση για το φονικό πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας, που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους.

Οι πρώτοι που το αντιλήφθηκαν ήταν οι ειδικοί στον γεωεντοπισμό, αναφέρει σε ανταπόκρισή του από το Τελ Αβίβ ο Ντανιέλε Ραϊνιέρι της La Repubblica –, άνθρωποι που, εξετάζοντας μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, μπορούν να διαπιστώσουν πού τραβήχτηκε μελετώντας άπειρες λεπτομέρειες, όπως έναν αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος, μια στροφή του δρόμου, ένα ένα κτίριο ή μια συγκεκριμένη σειρά κτιρίων, μια συστάδα δέντρων κ.ο.κ.  

Το βράδυ της Τρίτης, αυτοί οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένα βίντεο του Al Jazeera Mubasher από τη Λωρίδα της Γάζας που έδειχνε μια έκρηξη στο σκοτάδι τη στιγμή της επίθεσης στο νοσοκομείο. Οπως εξηγεί ο ιταλός δημοσιογράφος στο κείμενό του, το Al Jazeera Mubasher είναι ένα εικοσιτετράωρο ειδησεογραφικό κανάλι ζωντανής μετάδοσης γεγονότων (χωρίς μοντάζ, ούτε σχολιασμό) που ανήκει στο δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ, «το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, αλλά όχι ότι για το ότι διάκειται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ».

Το βίντεο που τράβηξε την προσοχή των ειδικών στο γεωεντοπισμό είναι σημαντικό γιατί δείχνει μια μικρή έκρηξη στον αέρα στον σκοτεινό ουρανό και μετά μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη στο έδαφος, στο πάρκινγκ του νοσοκομείου (διακρίνονται καθαρά τα δύο μεγάλα ηλιακά πάνελ στην ταράτσα του κτιρίου). «Ενας πύραυλος που σταματά να λειτουργεί και πέφτει στο έδαφος (συμβαίνει αρκετά συχνά) μπορεί να εξηγήσει το βίντεο, μια βόμβα που ρίχνεται από ένα αεροπλάνο, όχι», συνοψίζει ο Ραϊνιέρι.

Την επομένη, με το πρώτο φως, η κατάσταση φωτίστηκε ακόμα περισσότερο, καθώς δεν υπήρχε κρατήρας. «Τα ισραηλινά τζετ ρίχνουν βόμβες 250 έως και και 500 κιλών που ανοίγουν στο έδαφος κρατήρες βάθους έως και τριών μέτρων. Αλλά στο πάρκινγκ υπάρχει μόνο ένα μικρό βαθούλωμα  λίγων εκατοστών. Το νοσοκομείο έχει φθορές εξωτερικά, όμως κατά τ’ άλλα είναι άθικτο. Πολλά αυτοκίνητα στο πάρκινγκ είναι καμένα αλλά μόνο τρία είναι κατεστραμμένα, σαν να έπεσε κάτι πάνω τους. Μόνο δέκα μέτρα μακριά από αυτά τα αυτοκίνητα βρίσκονται άλλα οχήματα άθικτα» γράφει ο ιταλός απεσταλμένος επικαλούμενος τον Νέιθαν Ράσερ, έναν από τους γεωεντοπιστές που ασχολήθηκαν με το πολύνεκρο πλήγμα.

Οπότε, τι συνέβη; «Η ρουκέτα που ήταν ακόμη γεμάτη με προωθητικό καύσιμο, καθώς είχε μόλις εκτοξευθεί, έσπασε στον αέρα και ένα μέρος του προωθητικού καυσίμου (μαζί με κομμάτια της ρουκέτας) έπεσε πάνω στους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκινγκ και πήρε φωτιά. Αυτό θα εξηγούσε επίσης γιατί το πλήγμα ήταν τόσο καταστροφικό» γράφει ο Ραϊνιέρι.

Πηγή: IDF

Υπάρχουν όμως ακόμη δύο βίντεο. Το ένα τραβήχτηκε από μια κάμερα παρακολούθησης ενός αγροκτήματος βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, στον οικισμό Νετίβ Χαασάρα, και δείχνει μια ομοβροντία ρουκετών από τη Λωρίδα και την ίδια στιγμή μια έκρηξη στο έδαφος, σαν μία από τις ρουκέτες να είχε συντριβεί. Το δεύτερο βίντεο προέρχεται από κάμερα του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού Channel 12, που είναι πάντα στραμμένη στη Γάζα, και δείχνει από καλύτερη οπτική γωνία την εκτόξευση των ρουκετών και την έκρηξη στο έδαφος.

Η αμερικανική κυβέρνηση κοινοποίησε μια έκθεση σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ δεν ευθύνεται για το φονικό πλήγμα. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριεν Γουάτσον, επικαλέστηκε πληροφορίες που έδειχναν ότι «ορισμένοι παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας πίστευαν ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από εσφαλμένη εκτόξευση ρουκετών ή πυραύλων που πραγματοποιήθηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Οι μαχητές εξακολουθούσαν να ερευνούν το συμβάν».

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την έκρηξη που σκότωσε εκατοντάδες πολίτες χθες στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε η αμερικανίδα αξιωματούχος.

Ωστόσο, όλα όσα διατείνονται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιμετωπίζονται τουλάχιστον με σκεπτικισμό στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. «Κανείς δεν πιστεύει αυτή την εκδοχή σε αυτό το μέρος του κόσμου» είπε ο Αϊμάν Σαφάντι, υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, μιλώντας στο NBC News. «Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να σκεφτούν μια διαφορετική εκδοχή μόνον εάν διεξαγόταν μια ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για την τραγωδία, με αδιάσειστα στοιχεία ότι δεν το έκανε το Ισραήλ» πρόσθεσε.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ μαχητών της Χαμάς

Την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός κοινοποίησε στο X (πρώην Twitter) μια υποκλαπείσα συνομιλία μαχητών της Χαμάς (σύμφωνα, πάντα, με τους Ισραηλινούς) με αντικείμενο τη σφαγή στο νοσοκομείο της Γάζας. Ο διάλογος:

«Σου λέω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν τέτοιο πύραυλο να πέφτει και γι’ αυτό λένε ότι ανήκει στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ»

«Τι;!»
«Λένε ότι είναι της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ»
«… προέρχεται από εμάς;»
«Ετσι φαίνεται!»
«Ποιος το λέει;»
«Λένε ότι τα θραύσματα του πυραύλου είναι “τοπικά”, όχι των Iσραηλινών»
«Τι λες;»
«…»
«Θεέ μου, δεν μπορούσε να εκραγεί κάπου αλλού;»
«Ασ’ τα να πάνε, ναι, τον εκτόξευσαν από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο»
«Τι;!»
«Τον εκτόξευσαν από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο Αλ-Μα’αμντάνι (άλλο όνομα για το νοσοκομείο Αλ-Αχλί, ΣτΜ), η εκτόξευση απέτυχε και έπεσε πάνω τους»
«Υπάρχει νεκροταφείο εκεί πίσω;»
«Ναι, το Αλ-Μα’αμντάνι βρίσκεται ακριβώς στο συγκρότημα»
«Πού είναι όταν μπαίνεις στο συγκρότημα;»
«Μπαίνεις στο συγκρότημα, πηγαίνεις προς την πόλη και είναι στα δεξιά του νοσοκομείου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...