379
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση» εν μέσω, ωστόσο, «ακραίων συνθηκών» που ευνοούσαν την εκδήλωση πυρκαγιάς | X

Βίντεο από τη στιγμή που το drone εντόπισε τη φωτιά στον Βαρνάβα

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2024, 19:26
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση» εν μέσω, ωστόσο, «ακραίων συνθηκών» που ευνοούσαν την εκδήλωση πυρκαγιάς
|X

Βίντεο από τη στιγμή που το drone εντόπισε τη φωτιά στον Βαρνάβα

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2024, 19:26

Η κάμερα από το drone της Πάρνηθας κατέγραψε όλο το χρονικό της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Λεκανοπέδιο: Πότε ξέσπασε, σε ποιο σημείο, ακόμη και τον χρόνο που χρειάστηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να προσεγγίσουν την εστία στον Βαρνάβα, η οποία, παρά τις προσπάθειες τους, επεκτάθηκε σύντομα σε μεγάλο μέρος της ΒΑ Αττικής.

Ειδικότερα, τέσσερα μόλις λεπτά μετά τον εντοπισμό της εστίας από το drone εμφανίζεται το πρώτο ελικόπτερο, ενώ ένα λεπτό αργότερο πραγματοποιεί την πρώτη ρίψη νερού. Επτά λεπτά μετά έχουν κιόλας καταφθάσει οι πρώτες επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω των κοινωνικών δικτύων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, προς επίρρωση των ισχυρισμών του, λίγο νωρίτερα, στη διάρκεια των δηλώσεων του για την επικίνδυνη φωτιά το πρωί της Τρίτης.

Δείτε το βίντεο:

«Στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της πυροσβεστικής.

»Αυτή είναι η πραγματικότητα: Οτι παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση –το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποστήριξη των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν– όταν επικρατούν ακραίες συνθήκες το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο. Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 με ανέμους 7-8 μποφόρ παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη με τα χαρακτηριστικά αυτά – βουνό, δάσος αλλά και οικισμοί διάσπαρτα σπίτια

»Δεν μιλάμε δηλαδή για μια απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε… Μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες, επιχειρησιακούς και κατοίκους, σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν αντιμετωπίσαμε» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός λίγες ώρες μετά τον έλεγχο του πύρινου μετώπου.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια «οι άνθρωποι όλες αυτές τις ώρες που έζησαν τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούσαμε στη ΒΑ Αττική την γνωρίζουν. Μέσα στη δοκιμασία που πέρασαν τον φόβο τον θυμό ή την βαθιά λύπη γιατί χάθηκε δυστυχώς και μια εργαζόμενη, γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες, η Αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές, ο Στρατός ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα για να μη συμβούν τα χειρότερα. Οι ίδιοι πυροσβέστες είναι που επιχειρούν όλο το καλοκαίρι και σβήνουν τη μια φωτιά πίσω από την άλλη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...