383
Μηχανάκια περιμένουν να ανάψει πράσινο σε δρόμο του Ανόι | EPA/LUONG THAI LINH

Βιετνάμ: «Πόλεμος» κατά των μεθυσμένων οδηγών – κατάσχονται χιλιάδες δίκυκλα

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 17:00
Μηχανάκια περιμένουν να ανάψει πράσινο σε δρόμο του Ανόι
|EPA/LUONG THAI LINH

Βιετνάμ: «Πόλεμος» κατά των μεθυσμένων οδηγών – κατάσχονται χιλιάδες δίκυκλα

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 17:00

Χιλιάδες δίκυκλα που έχει κατασχέσει η αστυνομία σκουριάζουν σε μάντρες στο Χο Τσι Μινχ, καθώς οι αρχές του οικονομικού κέντρου του Βιετνάμ έχουν κηρύξει πόλεμο στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Οι οδηγοί των μηχανών, του δημοφιλέστερου μέσο μετακίνησης στην ασιατική χώρα, προτιμούν να τις παρατήσουν παρά να πληρώσουν το τσουχτερό πρόστιμο.

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές του Χο Τσι Μινχ, έχουν βάλει στο στόχαστρο όσους οδηγούν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ και ακολουθούν πολιτική μηδενικής ανοχής εναντίον τους. Τα πρόστιμα είναι ακριβότερα από την αξία του δίκυκλου, γι’ αυτό και οι κάτοχοί τους τα εγκαταλείπουν.

Είναι όμως τόσα πολλά, που έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην τοπική αστυνομία, καθώς δεν ξέρει τι να τα κάνει, όπως σημειώνουν οι New York Times. Ορισμένοι οδηγοί κατακρίνουν ανοιχτά το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στο Βιετνάμ.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι, όσο βελτιώνεται η οικονομία, ενισχύεται η μεσαία τάξη και αυξάνονται οι κάτοχοι αυτοκινήτων, τα μηχανάκια γίνονται λιγότερο αναγκαία στη χώρα.

Από το 2018 έως το 2020 το ποσοστό κατόχων Ι.Χ. αυτοκινήτων αυξήθηκε από 3,3 σε 4,8%, ποσοστό, όμως, που παραμένει πολύ χαμηλότερο από πλουσιότερες χώρες. Στο Χο Τσι Μινχ ειδικά, το 2018, τα αυτοκίνητα αποτελούσαν μόλις το 13% των οχημάτων που κυκλοφορούσαν στους δρόμους.

Μια τετραετής εκστρατεία κατά των βλαβερών συνεπειών του αλκοόλ αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την κατάσχεση οχημάτων σε όλο το Βιετνάμ τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ άλλων αλλαγών, το μέγιστο πρόστιμο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ διπλασιάστηκε το 2020 σε ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 300 δολάρια, δηλαδή περισσότερο από τον μηνιαίο μισθό του μέσου βιετναμέζου εργαζόμενου.

Ο νόμος στο Βιετνάμ απαγορεύει στους πολίτες να οδηγούν με οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ στον οργανισμό τους. Η εκστρατεία είχε άμεσα αποτελέσματα σε μια χώρα όπου επιτρέπεται να πίνεις αλκοόλ στον δρόμο.

Οι πωλήσεις μπίρας σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν σχεδόν αμέσως κατά τουλάχιστον το ένα τέταρτο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις άδειες οδήγησης και πέρυσι μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι, σύμφωνα με την αστυνομία του Χο Τσι Μινχ.

Στο Χο Τσι Μινχ, περίπου 155.000 οχήματα κατασχέθηκαν το 2022, κυρίως μηχανές, τα περισσότερα ως αποτέλεσμα τροχαίων παραβάσεων που σχετίζονται με το αλκοόλ, δήλωσε αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

Από τον περασμένο μήνα, το τμήμα τροχαίας της πόλης δεν έχει πια χώρο να αποθηκεύει τις μοτοσυκλέτες που κατάσχει. Χιλιάδες δίκυκλα έχουν πουληθεί σε δημοπρασίες, ενώ κατά καιρούς έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στους χώρους αποθήκευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...