453
Βιέννη, η χαρά της ζωής | Shutterstock

Η Βιέννη ξανά καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζεις – ανέβηκε 19 θέσεις η Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 13:18
Βιέννη, η χαρά της ζωής
|Shutterstock

Η Βιέννη ξανά καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζεις – ανέβηκε 19 θέσεις η Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 13:18

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας, η Βιέννη, είναι και πάλι η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζει κάποιος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit (EIU), που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Στην ίδια λίστα, η Αθήνα ανέβηκε 19 θέσεις και έφτασε στην 73η από την περσινή 92η.

Η Βιέννη πήρε την πρωτιά στην κατάταξη από το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο έπεσε στην 34η θέση εξαιτίας των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η Βιέννη, η οποία είχε πέσει στην 12η θέση της κατάταξής μας στις αρχές του 2021, καθώς τα μουσεία και τα εστιατόριά της ήταν κλειστά, βρέθηκε και πάλι στην πρώτη θέση, την οποία κατείχε το 2018 και το 2019», αναφέρεται.

«Η σταθερότητα και οι καλές υποδομές είναι τα κυριότερα θέλγητρα της πόλης για τους κατοίκους της υποστηριζόμενα από το αξιόλογο σύστημα υγείας και από την πληθώρα πολιτιστικών ευκαιριών και ευκαιριών διασκέδασης», υπογραμμίζει η έκθεση που συνοδεύει τη λίστα.

Οι πόλεις της κορυφαίας δεκάδας

Η Ευρώπη κατέχει τις έξι από τις πρώτες 10 θέσεις στην κατάταξη.

Την αυστριακή πρωτεύουσα ακολουθούν στη δεύτερη θέση η πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη, και στην τρίτη η Ζυρίχη.

Η Γενεύη βρίσκεται στην έκτη θέση, η Φρανκφούρτη στην έβδομη και το Αμστερνταμ στην ένατη.

Ο Καναδάς σημείωσε καλές επιδόσεις με τρεις πόλεις του να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στην κατάταξη: το Κάλγκαρι βρίσκεται στην τρίτη θέση, το Βανκούβερ στην πέμπτη και το Τορόντο στην όγδοη.

Την 10η θέση μοιράζονται η Οσάκα της Ιαπωνίας και η Μελβούρνη.

Οι 10 πόλεις που ανέβηκαν τις περισσότερες θέσεις από πέρυσι, ανάμεσά τους και η Αθήνα

Το Παρίσι, βρίσκεται στην 19η, 23 θέσεις υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν και οι Βρυξέλλες, στην 24η θέση, πίσω από το Μόντρεαλ του Καναδά.

Επίσης, το Λονδίνο βρίσκεται στην 33η θέση, η Βαρκελώνη στην 35η και η Μαδρίτη στη 43η.

Ακόμα, το Μιλάνο κατέχει την 49η, η Νέα Υόρκη την 51η και το Πεκίνο, την 71η.

Οσο για τη χειρότερη πόλη για να ζει κανείς οπουδήποτε στον πλανήτη, σύμφωνα με τη λίστα, είναι η Δαμασκός, που εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες του καταστροφικού εμφυλίου.

Οι 10 χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς στον κόσμο

Το Κίεβο, όπως αναμενόταν, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα λόγω των επιπτώσεων από την ρωσική εισβολή, ενώ οι πόλεις της Ρωσίας, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, έπεσαν 15 και 13 θέσεις αντίστοιχα στην κατάταξη.

Μία ακόμα πόλη που δεν περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα, είναι η πρωτεύουσα του Λιβάνου, η Βηρυτός, η οποία δέχτηκε σοβαρό πλήγμα το 2020 από την τρομακτική έκρηξη και πυρκαγιά που ξέσπασε στο λιμάνι της και βιώνει μια καταστροφική οικονομική κρίση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News