418
Ενα από τα πλοία που κατελήφθησαν, δεξαμενόπλοιο της εταιρείας Delta Tankers | Shutterstock

Kατάληψη δύο ελληνικών πλοίων από τους Ιρανούς στον Κόλπο

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 19:45
Ενα από τα πλοία που κατελήφθησαν, δεξαμενόπλοιο της εταιρείας Delta Tankers
|Shutterstock

Kατάληψη δύο ελληνικών πλοίων από τους Ιρανούς στον Κόλπο

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 19:45

Ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon νωρίτερα την Παρασκευή, ενώ  έπλεε σε διεθνή ύδατα, και συγκεκριμένα 22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, το οποίο βρισκόταν πλησίον των ιρανικών ακτών, στο οποίο επέβαιναν επτά έλληνες πολίτες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.

Το δεύτερο πλοίο το οποίο κατελήφθη ταυτοποιήθηκε από ξένα ΜΜΕ ως το πλοίο Prudent Warrior της Polembros Shipping.

Tο Prudent Warrior της Polembros Shipping είναι το δεύτερο δεξαμενόπλοιο υπό ελληνική σημαία που κατέλαβαν οι ιρανικές Αρχές / vesselfinder.com

Αμεση υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον ιρανό πρεσβευτή στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

 

Επιδείνωση των σχέσεων Αθήνας – Τεχεράνης

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές – «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» –, οι οποίες αντιβαίνουν σε θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας, και κάλεσε «για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους».

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει, εξάλλου, πως έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Επιπλέον, υπό το φως των ανωτέρω, συνιστά στους  έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Επισημαίνεται, τέλος, πως τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Αντίποινα;

Αναλυτές αποδίδουν την κίνηση του Ιράν σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της Εύβοιας, στις 15 Απριλίου.

Κατά πληροφορίες, την Πέμπτη 26 Μαΐου η Ελλάδα απέστειλε το φορτίο αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανάληψη ευθύνης από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίσημος κλάδος των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC δήλωσε: «Οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...