253
Μικρή μερίδα των διαδηλωτών έκαψε αυτοκίνητα στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας | REUTERS/Gonzalo Fuente

Βίαια επεισόδια και πάλι στο Παρίσι σε διαδήλωση κατά του νόμου για την ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2020, 18:14
Μικρή μερίδα των διαδηλωτών έκαψε αυτοκίνητα στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας
|REUTERS/Gonzalo Fuente

Βίαια επεισόδια και πάλι στο Παρίσι σε διαδήλωση κατά του νόμου για την ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2020, 18:14

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά Κίτρινα Γιλέκα διαδήλωσαν το Σάββατο στο Παρίσι κατά της επισφάλειας και υπέρ των ελευθεριών, με αιχμή το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση, το οποίο περιείχε μια άκρως αμφιλεγόμενη διάταξη για την φωτογράφιση αστυνομικών.

Οι διαδηλωτές έκαναν ειρηνική πορεία στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας υπό το βλέμμα των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Γαλλία, γη των δικαιωμάτων των αστυνομικών» και «Απόσυρση του νόμου για την ασφάλεια».

Τα πράγματα στη γαλλική πρωτεύουσα πήραν ωστόσο βίαιη τροπή όταν δεκάδες κουκουλοφόροι στα μαύρα πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και τα πεζοδρόμια, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Βίαιη επεισόδια είχαν γίνει για τον ίδιο λόγο και το περασμένο Σάββατο.

Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί ως συγκέντρωση συνδικαλιστικών ενώσεων κατά της επισφάλειας, η σημερινή κινητοποίηση αποτέλεσε παράλληλα διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας και του νόμου για την ασφάλεια.

«Δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών και του γεγονότος του να δίνουμε μάχη κατά της επισφάλειας και της ανεργίας, ιδίως σε αυτήν την περίοδο», δήλωσε στο AFP ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης CGT Φιλιπ Μαρτινέζ.

Περί τις 100 συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί σε όλη τη Γαλλία,  καθώς οι πολίτες επιμένουν να πιέζουν την κυβέρνηση,παρά την παρέμβαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που απέρριψε τις κατηγορίες περί αυταρχικής παρέκκλισης στη Γαλλία.

Οι διαδηλωτές θέλουν επίσης να καταγγείλουν την αστυνομική βία στον απόηχο δύο υποθέσεων, στα τέλη Νοεμβρίου, που προκάλεσαν σοκ στη Γαλλία: τον ξυλοδαρμό ενός μαύρου παραγωγού και τη βίαιη εκκένωση ενός καταυλισμού μεταναστών στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...