640
| CreativeProtagon

Βέρτιγκο: Το κόστος των απειλών του Τραμπ για τους δασμούς

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2025, 11:45
|CreativeProtagon

Βέρτιγκο: Το κόστος των απειλών του Τραμπ για τους δασμούς

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2025, 11:45

«Ο δασμολογικός οργασμός του Τραμπ είναι ο θρίαμβος της ιδεολογίας επί της κοινής λογικής» προειδοποίησε, πριν από λίγες ημέρες, η Wall Street Journal, η λιγότερο αντι-τραμπική από τις μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ, εκφράζοντας με τη σειρά της μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις των χειρισμών του Τραμπ για την αμερικανική οικονομία –κι αυτά προτού καν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώσει την επιβολή δασμών 25% στα αυτοκίνητα που παράγονται εκτός ΗΠΑ.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Economist σκιαγραφεί το μετρήσιμο αποτέλεσμα των δασμών και των απειλών για νέους δασμούς από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ. Αναφέρει π.χ. ότι στις 25 Μαρτίου η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Αλλά την ίδια στιγμή ο Τραμπ δήλωνε ότι η «ημέρα της απελευθέρωσης» της οικονομίας θα φτάσει στις 2 Απριλίου, όταν και σκοπεύει να επιβάλει νέους υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές από όλον τον κόσμο.

Αν και οι δασμοί του Απριλίου προορίζονται να είναι «αμοιβαίοι», πράγμα που σημαίνει ότι θα αντιστοιχούν σε εκείνους που επιβάλλουν άλλες χώρες στις αμερικανικές εισαγωγές, ο Τραμπ έχει τις τελευταίες ημέρες θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή την ιδέα. Εχει πει ότι η Αμερική «μπορεί να είναι πιο ευγενική» σε ορισμένες χώρες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τη βρετανική επιθεώρηση, «όλη αυτή η σύγχυση παραλύει τμήματα της αμερικανικής οικονομίας. Στις 19 Μαρτίου ο Τζερόμ Πάουελ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μίλησε για “αξιοσημείωτα υψηλά” επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας. “Δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις προβλέψεις του” είπε. Οι εταιρείες που χρησιμεύουν ως δείκτες-καμπανάκι για τις ευρύτερες οικονομικές επιδόσεις έχουν αρχίσει να υποφέρουν. Οταν η FedEx, μια εταιρεία logistics, μείωσε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του έτους στις 20 Μαρτίου, επικαλέστηκε “αβεβαιότητα στη βιομηχανική οικονομία των ΗΠΑ”. Στις 10 Μαρτίου η Delta Airlines δήλωσε ότι η “μακροοικονομική αβεβαιότητα” μειώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».

Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τον Economist, η FactSet, μια γνωστή εταιρεία χρηματοοικονομικών δεδομένων, διαπίστωσε ότι περισσότερες από τις μισές εταιρείες του αμερικανικού δείκτη S&P 500 αναφέρθηκαν στους δασμούς στις τηλεδιασκέψεις για την ανακοίνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, ποσοστό υψηλότερο από αυτό σε οποιοδήποτε άλλο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας.

«Οι πελάτες μας είναι ουσιαστικά παγωμένοι επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν τη μελλοντική πορεία της κυβερνητικής δράσης και, ως εκ τούτου, τις συνθήκες για μια επένδυση» ανέφερε στο βρετανικό περιοδικό ο Μάικλ Σμαρτ της εταιρείας συμβούλων Rock Creek Global Advisors. Παράλληλα, ένας δείκτης που δημιουργήθηκε από τον Σκοτ Μπέικερ του Πανεπιστημίου Northwestern και τους συναδέλφους του δείχνει ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική έχει αυξηθεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ. Βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ από την ομάδα του Πανεπιστημίου, δηλαδή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ο Economist στέκεται και σε έναν ξεχωριστό δείκτη που επινοήθηκε από ομάδα οικονομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και παρουσιάζει ακόμα χειρότερη εικόνα, με την αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

Περιμένοντας την «ημέρα της απελευθέρωσης» που έχει προαναγγείλει ο Τραμπ, πολλοί περιμένουν να ξεκαθαρίσει η ασάφεια που τόσο βλάπτει την οικονομία. «Θα φέρει, επιτέλους, η 2α Απριλίου σαφήνεια;» διερωτάται ο Economist. Ωστόσο η απάντηση που δίνει δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική: «Δεν θα ήταν συνετό να στοιχηματίσουμε σε κάτι τέτοιο».

Βεβαίως, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, οι νέοι δασμοί μπορεί και να αποδειχτούν σχετικά περιορισμένοι. Αντί για σαρωτικούς παγκόσμιους δασμούς, για τους οποίους ο Τραμπ είχε μιλήσει επανειλημμένως κατά την προεκλογική εκστρατεία, φαίνεται ότι τείνει να στοχεύσει σε περίπου 15 εμπορικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ινδία και το Βιετνάμ, οι οποίοι εμφανίζουν επίμονα πλεονάσματα στο εμπόριό τους με τις ΗΠΑ.

Αλλά και νωρίτερα είχαν υπάρξει εκτιμήσεις ότι τα χειρότερα σενάρια δεν θα υλοποιηθούν. Τι θα συμβεί αν στις 2 Απριλίου δεν επιβεβαιωθούν οι καθησυχαστικές πληροφορίες; Αυτό δεν το γνωρίζει κανένας. Ούτε ο ίδιος ο Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...