596
Αστυνομικοί μεταφέρουν ευρήματα από το κτίριο στο Βερολίνο | EPA/CLEMENS BILAN

Βερολίνο: Βρήκαν εκρηκτικά στο διαμέρισμα όπου συνελήφθη πρώην μέλος της RAF

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2024, 13:39
Αστυνομικοί μεταφέρουν ευρήματα από το κτίριο στο Βερολίνο
|EPA/CLEMENS BILAN

Βερολίνο: Βρήκαν εκρηκτικά στο διαμέρισμα όπου συνελήφθη πρώην μέλος της RAF

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2024, 13:39

Η αστυνομία του Βερολίνου διέταξε την εκκένωση του οικοδομικού τετραγώνου όπου συνελήφθη την Δευτέρα η 65χρονη Ντανιέλα Κλέτε, μέλος της τρίτης γενιάς της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), γνωστή και ως Μπάαντερ-Μάινχοφ, καθώς βρήκαν εκρηκτικά στους χώρους του.

Η Κλέτε διέφευγε τη σύλληψη εδώ και δεκαετίες.

Οι ένοικοι των κτιρίων έφυγαν άμεσα από τα σπίτια τους με τη βοήθεια της πυροσβεστικής, έντρομοι όταν άκουσαν για τα εκρηκτικά.

Πυροτεχνουργοί επισκέφτηκαν το κτίριο στο οποίο διέμενε η Κλέτε και μετέφεραν πυρομαχικά και εκρηκτικά. Σύμφωνα με τον Guardian, φαίνεται πως πρόκειται για ρουκέτα ενός αντιαρματικού μπαζούκα, το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει η Κλέτε και οι δύο συνεργοί της  στη διάρκεια ληστείας φορτηγού χρηματαποστολής, το 2019, στο Κρέμλινγκεν της Κάτω Σαξονίας. Οι τρεις τους είχαν επιχειρήσει να ληστέψουν με μπαζούκα και καλάσνικοφ και ένα σουπερμάρκετ στο Στουρ, το 2015.

Σε ανακοίνωσή της, η γερμανική αστυνομία, είπε: «Οι ειδικοί μας έχουν απομακρύνει μία χειροβομβίδα από το διαμέρισμα της Σεμπάστιανστρασε στο Κρόιτσμπεργκ και την εξουδετέρωσαν σε ασφαλές σημείο. Αλλα αντικείμενα εξετάζονται».

Οι αρχές κατηγορούν την Ντανιέλα Κλέτε, μαζί με τους συνεργούς της, Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ και Εσνστ-Φόλερ Στάουμπ, για απόπειρα δολοφονίας και σειρά ενόπλων ληστειών κατά το διάστημα 1999-2016.

Η εισαγγελία του Βέρντεν της Κάτω Σαξονίας θεωρεί ότι οι ληστείες δεν είχαν πολιτικά κίνητρα, αλλά διαπράχθηκαν για οικονομικούς λόγους.

Βάσει αναλύσεων DNA, θεωρούνται ύποπτοι για σειρά ένοπλων ληστειών σε σουπερμάρκετ και χρηματαποστολές στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και την Κάτω Σαξονία.

Η RAF, μία τρομοκρατική ομάδα «αστικού πολέμου», είναι υπεύθυνη για την δολοφονία 34 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολιτικών, αστυνομικών και επιχειρηματιών, καθώς και τον τραυματισμό τουλάχιστον 200.

Η οργάνωση «γεννήθηκε» από το κίνημα διαμαρτυρίας της δεκαετίας του ’60 και σκόρπισε τον τρόμο στη Γερμανία, με βομβιστικές επιθέσεις, απαγωγές, δολοφονίες και ένοπλες ληστείες στις δεκαετίες του 70 και του 80.

Οι Στάουμπ, Κλέτε και Γκάρβεγκ ανήκαν στην τρίτη γενιά της RAF, που ήταν ενεργή στις δεκαετίες 1980 και 1990.

Μέλη της τρίτης γενιάς θεωρείται ότι δολοφόνησαν τον επικεφαλής της Deutsche Bank, Αλφρεντ Χερχάουζεν και της Treuhand, της υπηρεσίας στην οποία ανατέθηκε η διαχείριση και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας στην Ανατολική Γερμανία μετά την γερμανική επανένωση, Ντέτλεφ Ρόχβέντερ.

Το 1998, ανακοίνωση υπογεγραμμένη από την RAF που στάλθηκε στο πρακτορείο Reuters, γνωστοποιούσε την διάλυση της οργάνωσης.

Μετά τη διάλυση της RAF, η Κλέτε και οι συνεργοί της συνέχισαν τις ληστείες, διαπράττοντας τουλάχιστον 10 με τη χρήση όπλων σε χρηματαποστολές, σουπερμάρκετ και τράπεζες από τα 90’ς έως το 2016, με λεία περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ.

Η 65χρονη Κλέτε δεν προέβαλε αντίσταση όταν χτύπησε την πόρτα της η αστυνομία, τη Δευτέρα, στο διαμέρισμά της του πέμπτου ορόφου στο Κρόιτσμπεργκ, στη διάρκεια ενός «ελέγχου ρουτίνας».

Μετά την σύλληψή της, η γερμανική αστυνομία έχει εντατικοποιήσει την έρευνα για τους δύο συνεργούς της και θεωρείται ότι σύντομα θα φτάσουν στον Στάουμπ και στον Γκάρβεγκ.

Την Τετάρτη, συνέλαβαν κάποιον ύποπτο στο Βερολίνο, αλλά δεν έχουν ανακοινώσει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον Guardian, η αστυνομία οδηγήθηκε στη σύλληψη της Κλέτε με πληροφορίες που έλαβε μετά την προβολή ενός ερευνητικού ρεπορτάζ στη γερμανική τηλεόραση για τους τρεις καταζητούμενους. Η αστυνομία δέχθηκε 250 τηλεφωνήματα από πολίτες.

Μετά τη σύλληψη της Κλέτε, έχει λάβει πολύ περισσότερα σχετικά με τους άλλους δύο, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε αμοιβή 150.000 ευρώ σε όποιον της δώσει πληροφορίες που οδηγήσουν στη σύλληψή τους.

Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν την Κλέτε από τα δακτυλικά της αποτυπώματα και το DNA, το οποίο είχαν συλλέξει από την τοποθεσία μίας ένοπλης ληστείας το 2016.

Τα τελευταία χρόνια, ζούσε με ιταλικό διαβατήριο και το όνομα Κλαούντια Ιβόνε. Στον λογαριασμό της στο Facebook, ανέβαζε φωτογραφίες στις οποίες δεν φαινόταν το πρόσωπό της, από εκδρομές και βόλτες στο Βερολίνο, καθώς και ένα βραζιλιάνικο κλαμπ στην πόλη, στο οποίο ήταν μέλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...