Το Βερολίνο θεωρείται η Νο1 «εναλλακτική» πόλη της Γερμανίας, αφού εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες μετά την πολιορκία του και την κατάκτησή του από τον σοβιετικό στρατό έχει αποβάλει τον «γερμανισμό» του. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας υποτίθεται ότι διατηρεί εκείνη την ιδιαίτερη κουλτούρα που καλλιεργήθηκε μεταπολεμικώς στο Δυτικό τμήμα της, κυρίως επί ημερών Τείχους και τριπλής συμμαχικής κατοχής, ενώ από πληθυσμιακής απόψεως τυγχάνει αμάλγαμα εθνοτήτων, θρησκειών και τρόπων ζωής.
Είναι περισσότερο «αμερικανικής κοπής» όσον αφορά τη νοοτροπία των κατοίκων της και τις μόδες που ακολουθούν, συνεπώς συνιστά τον αντίποδα της βαυαρικής κουλτούρας, η οποία με τη σειρά της υποτίθεται ότι συνδυάζει τον βιομηχανικό καπιταλισμό με τις παραδοσιακές γερμανικές αξίες, χριστιανικές και μη.
Ολα τα περιμένει κανείς από το Βερολίνο και, βέβαια, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, που εδρεύει εκεί, όμως η επανάληψη των τοπικών εκλογών (μάλλον θα διεξαχθούν στις 12 Φεβρουαρίου) όσο να ‘ναι ξαφνιάζει. Αυτή είναι, λοιπόν, η είδηση: το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τις διεξαχθείσες εκεί εκλογές (για τη συγκρότηση τοπικής κυβέρνησης Βερολίνου, για την ανάδειξη δημάρχου Βερολίνου, κ.λπ.) λόγω αποδιοργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας!
Πρόκειται για πρωτόγνωρο παράδοξο στη Γερμανία, και ήδη οι Βαυαροί το διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung έγραψε ότι το Βερολίνο απέτυχε ακόμη μία φορά επειδή «υπερκτιμά τις ικανότητές του, παρότι είναι ανίκανο να κάνει μια σωστή δουλειά». Σε τέτοιες περιπτώσεις το σκώμμα είναι αναπόφευκτο.
Το Βερολίνο γίνεται, λοιπόν, συνώνυμο της αναποτελεσματικότητας και της ασέβειας προς τους κανόνες, πράγματα ασυγχώρητα στην (υπόλοιπη) Γερμανία. Η απόφαση των δικαστών περί ακυρότητας της διεξαχθείσης ψηφοφορίας βασίστηκε σε αδιαμφισβήτητα δεδομένα: την ημέρα της κάλπης χιλιάδες ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν και έτσι παραβιάστηκε η θεμελιώδης αρχή της ισότητας και της ελευθερίας της ψήφου.
Εκείνες οι εκλογές είχαν γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία στο Βερολίνο διεξαγόταν και Μαραθώνιος αγώνας δρόμου. Στα λιγοστά εκλογικά κέντρα είχαν στηθεί συνολικά τέσσσερις κάλπες, οι οποίες αφορούσαν τις γενικές εκλογές, τις δύο τοπικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα περί απαλλοτρίωσης ακινήτων. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων απεδείχθη ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραψε ότι είχε υπολογιστεί λανθασμένα ο χρόνος που χρειαζόταν κάθε ψηφοφόρος για να ψηφίσει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές στα εκλογικά τμήματα. Οι ψηφοφόροι περίμεναν πολλές ώρες ώσπου να φθάσουν στο παραβάν, έτσι η ψηφοφορία συνεχίστηκε και πέραν του νομίμου ορίου.
Η δημαρχία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι η απόφαση των δικαστών είναι σωστή και ότι έχει αρχίσει ήδη να οργανώνει τις νέες εκλογές. Σημειωτέον ότι δεν επηρεάζεται το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στη Γερμανία, άρα από την επανάληψη των βερολινέζικων εκλογών δεν κινδυνεύει η τριμερής ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον Ολαφ Σολτς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News