Ηταν αναμενόμενες οι εξελίξεις γύρω από τον ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά και την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς.
Το μεσημέρι της Τρίτης, η Γερμανία ανέστειλε τη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού «μέχρι νεωτέρας», ενόψει της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.
Ο καγκελάριος Oλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Σολτς.
Είναι προφανές, τόνισε, ότι η κατάσταση πρέπει τώρα να επανεκτιμηθεί και να ληφθούν υπόψη «όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν».
Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την πιστοποίηση.
Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι των Γερμανών, αλλά και φωνές μέσα στη Γερμανία, είχαν επανειλημμένα εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την κατασκευή του αγωγού, τον οποίο στήριζε η Ανγκελα Μέρκελ, και είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει εργαλείο πίεσης του Πούτιν κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Δύσκολες ώρες για την Ευρώπη»
Ο γερμανός καγκελάριος έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες» στην Ευρώπη, η οποία «για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται με πόλεμο στα ανατολικά».
«Είναι χρέος μας να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή και απευθύνω εκ νέου έκκληση στη Ρωσία να βοηθήσει σε αυτό», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν.
Ο γερμανός καγκελάριος επαίνεσε ακόμη την ουκρανική κυβέρνηση διότι «μέχρι τώρα δεν επέτρεψε στον εαυτό της να προκληθεί» από τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «ξεκαθαρίσαμε ότι η Ρωσία δεν έχει απολύτως καμία στήριξη για τις ενέργειές της».
Ο ρώσος πρόεδρος, συνέχισε ο Σολτς, περιμένει τώρα μία πρόκληση «προκειμένου να έχει μια δικαιολογία για να καταλάβει ενδεχομένως όλη την Ουκρανία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία, ο Σολτς επισήμανε ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει από κοινού δράση της ΕΕ και των ΗΠΑ, με πολύ «επικεντρωμένο, ισχυρό» πακέτο μέτρων ειδικά για αυτό που συμβαίνει τώρα.
Το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων, διευκρίνισε, το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί, αφορά αυτό που θέλουμε όλοι να αποτρέψουμε. Ο Σολτς διαβεβαίωσε πάντως εκ νέου ότι η Γερμανία θα παραμείνει εκ των σημαντικότερων υποστηρικτών της οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας: «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας, ως ο κύριος χρηματοοικονομικός σταθεροποιητής της», είπε χαρακτηριστικά, επανέλαβε ωστόσο την άρνηση του Βερολίνου να εγκρίνει παράδοση όπλων στο Κίεβο.
«Η ανακοίνωση Πούτιν υπερέβη το όριο. Αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, αλλά και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους της, η Ιρλανδία στέκει αλληλέγγυα προς την Ουκρανία και καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα», δήλωσε από την πλευρά του ο ιρλανδός Πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η δράση να αναληφθεί από κοινού με τους εταίρους.
Αντιδράσεις ΗΠΑ, Ουκρανίας, ΕΕ και Ρωσίας για τον Nord Stream 2
Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την αναστολή από τη Γερμανία της αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2 μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών περιφερειών της Ουρκανίας και διαβεβαίωσε πως θα ανακοινώσει άμεσα «τα δικά του μέτρα».
«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα δράσουμε μαζί με τη Γερμανία ούτως ώστε ο Nord Stream 2 να μην προχωρήσει. Ημασταν σε στενή διαβούλευση με τη Γερμανία το περασμένο βράδυ και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωσή της. Θα λάβουμε σήμερα τα δικά μας μέτρα», έγραψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.
Η Ουκρανία καλωσόρισε την απόφαση της Γερμανίας, για την οποία η Κομισιόν ανακοίνωσε πως δεν θα επηρεάσει την προμήθεια ενέργειας της Ευρώπης, ενώ η Μόσχα υποβάθμισε την κίνηση αυτή της Γερμανίας.
«Αυτό είναι ένα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά ορθό βήμα στις υφιστάμενες συνθήκες. Αληθινή ηγεσία σημαίνει σκληρές αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς. Η κίνηση της Γερμανίας αποδεικνύει ακριβώς αυτό», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα.
Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως οι ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για τον Nord Stream 2, αφού ο αγωγός δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία.
«Ο Nord Stream 2 δεν λειτουργεί ακόμα, δεν προμηθεύει ενέργεια στην Ευρώπη. Δεν είναι μια διαφορετική πηγή ενέργειας, είναι ένας διαφορετικός αγωγός για έναν υφιστάμενο προμηθευτή… Δεν υπάρχει αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Στο Βερολίνο, ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε πως οι γερμανικές προμήθειες αερίου είναι εξασφαλισμένες ακόμη και χωρίς επιπλέον παραδόσεις μέσω του Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασίαζε την ποσότητα του αερίου που ρέει από τη Ρωσία προς τη χώρα.
Η τιμή ωστόσο είναι ένα άλλο ζήτημα, δήλωσε ο Χάμπεκ προς τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Ντίσελντορφ, προβλέποντας ότι οι τιμές του αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα.
Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, απέρριψε την κίνηση της Γερμανίας λέγοντας πως η Μόσχα δεν φοβάται τίποτε και «δεν πιστεύει στα δάκρυα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ζελένσκι: Δεν θα εισβάλουν οι Ρώσοι
Νωρίτερα, στο Κίεβο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει το «άμεσο κλείσιμο» του Nord Stream 2.
«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον εσθονό ομόλογό του.
«Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πλήρες κλείσιμο του Nord Stream 2», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, κατηγορώντας την ότι προετοιμάζει τη συνέχιση «της στρατιωτικής επιθετικότητάς της εναντίον της Ουκρανίας».
«Ελαβα το αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών να εξετάσω το θέμα της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Θα το εξετάσω αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.
«Σε ό,τι αφορά τον στρατιωτικό νόμο (…) το ζήτημα είναι ξεκάθαρο για εμάς. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος, δεν θα υπάρξει μεγάλος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και δεν θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση από τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News