281
O Μπόρις Πιστόριους (αριστερά) και ο Ρουστέμ Ουμέροφ κάνουν δηλώσεις στην Οδησσό | REUTERS/Nina Liashonok

Βερολίνο σε Κίεβο: Μπορείτε να χτυπήσετε με γερμανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 13:56
O Μπόρις Πιστόριους (αριστερά) και ο Ρουστέμ Ουμέροφ κάνουν δηλώσεις στην Οδησσό
|REUTERS/Nina Liashonok

Βερολίνο σε Κίεβο: Μπορείτε να χτυπήσετε με γερμανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 13:56

Μετά το πράσινο φως του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος, και η Γερμανία ανακοίνωσε το ίδιο για τα δικά της όπλα που έχει προμηθεύσει στους Ουκρανούς.

Την απόφαση της καγκελαρίας ανακοίνωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων. Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Το Βερολίνο είχε ήδη δηλώσει ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να αμυνθεί, μεταξύ άλλων με πλήγματα στο ρωσικό έδαφος, αλλά έχει αντισταθεί στα αιτήματα των Ουκρανών για τους πυραύλους της μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Την Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε το «ΟΚ» στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν αμερικανικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Ρωσία, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό για να εξαπολύσουν επιθέσεις στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου έχουν ενταθεί οι μάχες από τις αρχές Μαϊου.

Η Γαλλία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία είναι μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που έχουν ήδη υποστηρίξει τη χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος.

Εξάλλου, την Πέμπτη, ο γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, σε αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην Οδησσό, ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, με γερμανικά όπλα, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Το νέο γερμανικό πακέτο όπλων παρουσιάστηκε από τον Πιστόριους μαζί με τον ουκρανό ομόλογό του, Ρουστέμ Ουμέροφ.

Ενα κορυφαίο αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τους συμμάχους της Ουκρανίας ήταν περισσότερα πυρομαχικά για τα συστήματα αεράμυνας.

«Θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε σε αυτή την αμυντική εκστρατεία», δήλωσε ο Πιστόριους σε συνάντηση με τον Ουμέροφ το βράδυ της Πέμπτης στην Οδησσό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...