1298
Ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρεται στα «50 Ολοκαυτώματα των Παλαιστινίων» και ο Ολαφ Σολτς δεν δείχνει καθόλου ευχαριστημένος | REUTERS/Lisi Niesner

Πολιτική θύελλα για τη σιωπή Σολτς μετά τις «αηδιαστικές» δηλώσεις Αμπάς για τα «50 παλαιστινιακά Ολοκαυτώματα»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 10:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/08/2022 16:19
Ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρεται στα «50 Ολοκαυτώματα των Παλαιστινίων» και ο Ολαφ Σολτς δεν δείχνει καθόλου ευχαριστημένος
|REUTERS/Lisi Niesner

Πολιτική θύελλα για τη σιωπή Σολτς μετά τις «αηδιαστικές» δηλώσεις Αμπάς για τα «50 παλαιστινιακά Ολοκαυτώματα»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 10:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/08/2022 16:19

Δεν πίστευε στα αυτιά του ο Ολαφ Σολτς ακούγοντας τις δηλώσεις του προσκεκλημένου του, προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώπιον των δημοσιογράφων. Τόσο, που δεν έβγαλε άχνα, κάτι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον του στη Γερμανία.

«Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις, στο Νταΐρ Γιασίν, στην Ταντούρα, στο Καφρ Κάσιμ και σε πολλά άλλα. 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα. Ως και σήμερα έχουμε καθημερινά νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό. Η απαίτησή μας είναι: Σταματήστε! Αρκετά! Αφήστε μας να βρούμε ειρήνη! Ας κοιτάξουμε μπροστά, την ασφάλεια, τη σταθερότητα!».

Η δήλωση αυτή, που έγινε την Τρίτη από τον Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Oλαφ Σολτς στο Βερολίνο, έχει πυροδοτήσει τις τελευταίες ώρες σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ΜΜΕ, που επικρίνουν κυρίως το γεγονός ότι ο καγκελάριος δεν απάντησε στον Αμπάς.  Αργότερα, ο Σολτς εξέφρασε τον εκνευρισμό του στους δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο παλαιστίνιος ηγέτης ρωτήθηκε αν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και τη Γερμανία για την επίθεση της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εναντίον αθλητών της ομάδας του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 αθλητές και ένας γερμανός αστυνομικός.

Η απάντηση του Αμπάς έπεσε σαν βόμβα στην καγκελαρία: «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να σκάβουμε στο παρελθόν, ναι, παρακαλώ! Εχω 50 σφαγές που διέπραξε το Ισραήλ, οι οποίες καταγράφηκαν σε κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ: τη σφαγή στην Ταντούρα το 1948, στο Καφρ Κάσιμ το 1956». Ο παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, διότι «αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο από οποιαδήποτε λέξη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, όπως συνηθίζεται στην καγκελαρία, έπειτα από τέσσερις ερωτήσεις ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και οι δύο ηγέτες αποχώρησαν από τον χώρο της συνέντευξης Τύπου, χωρίς ο Σολτς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προσκεκλημένου του. Ο καγκελάριος, εμφανώς ενοχλημένος, έδωσε βιαστικά το χέρι στον Αμπάς και προπορεύτηκε του φιλοξενούμενού του, πράγμα που δεν συνηθίζει.

Ο Ολαφ Σολτς προπορεύεται του καλεσμένου του, φανερά εκνευρισμένος, ενώ το βλέμμα του Αμπάς δεν χρειάζεται σχόλια – REUTERS/Lisi Niesner

«Πριν ο καγκελάριος προλάβει να αντικρούσει αυτή την εξωφρενική φράση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ήδη ολοκληρώσει τον συντονισμό της συνέντευξης Τύπου –όπως γίνεται συνήθως έπειτα από την τελευταία ερώτηση/απάντηση– κάτι που προφανώς ενόχλησε τον Σολτς. Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονταν ακόμη στην αίθουσα και βεβαίως δεν μπορούσαν να μην αντιληφθούν τον εκνευρισμό του καγκελάριου, πόσο οργισμένος ήταν ο Σολτς με τη δήλωση και για το γεγονός ότι δεν είχε την ευκαιρία να διαφωνήσει δημοσίως», δήλωσε στην εφημερίδα Bild αξιωματούχος της καγκελαρίας.

Αργότερα, ο ίδιος ο Σολτς δήλωσε στην εφημερίδα: «Ειδικά για εμάς τους Γερμανούς, οποιαδήποτε μετατροπή του Ολοκαυτώματος σε κοινοτοπία είναι αφόρητη και απαράδεκτη».

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ισραήλ (και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος) Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε μέσω Twitter ότι «αυτό που είπε ο πρόεδρος Αμπάς στο Βερολίνο, περί “50 ολοκαυτωμάτων”, είναι λάθος και απαράδεκτο. Η Γερμανία δεν θα ανεχτεί καμία προσπάθεια άρνησης της μοναδικής διάστασης των εγκλημάτων του Ολοκαυτώματος».

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, επίσης μέσω Twitter, τόνισε ότι ο Σολτς έπρεπε να είχε αντικρούσει τις δηλώσεις του παλαιστίνιου προέδρου και να του ζητήσει να αποχωρήσει από την καγκελαρία.

Ο προκάτοχός του, Αρμιν Λάσετ, χαρακτήρισε τη δήλωση Αμπάς «την πιο αηδιαστική που έχει ακουστεί ποτέ στην καγκελαρία».

Για «σκάνδαλο αντισημιτισμού στην καγκελαρία» έκανε λόγο σε σχόλιο της σύνταξής της η Bild, καταδικάζοντας τη στάση του καγκελάριου. «Ακόμη και στους μαθητές λέμε να μην σιωπούν όταν κάποιος αρνείται το Ολοκαύτωμα», υπογράμμισε η εφημερίδα.

«Ο Αμπάς κατηγορεί το Ισραήλ για ολοκαύτωμα – Ο Σολτς σιωπά», ήταν το σχόλιο του περιοδικού Der Spiegel.

Ακόμη όμως και πριν από την επίμαχη ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είχαν γίνει εμφανείς οι πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο ηγετών.

Ο Σολτς επέκρινε τη δήλωση του Αμπάς περί καθεστώτος «απαρτχάιντ» από το Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν υιοθετεί τον όρο και ότι δεν θεωρεί πως περιγράφει σωστά την κατάσταση, ενώ τάχθηκε εναντίον της πλήρους αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ.

Ο παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη να αναγνωρίσουν πλήρως το παλαιστινιακό κράτος, με τον καγκελάριο να τονίζει μεν επανειλημμένα ότι «η Γερμανία εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων και κατά μήκος των συνόρων του 1967», όμως ταυτόχρονα να απορρίπτει το αίτημα για πλήρη αναγνώριση από τον ΟΗΕ, όπου σήμερα οι Παλαιστίνιοι έχουν καθεστώς παρατηρητή. «Δεν είναι η ώρα να αλλάξει αυτό», επέμεινε ο Σολτς.

Ο Αμπάς διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «απορρίπτει πλήρως την τρομοκρατία και τη βία οπουδήποτε στον κόσμο», επισημαίνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι, «παρότι είμαστε εκτεθειμένοι σε επιθέσεις, επιμένουμε στην ειρηνική αντίσταση».

Ο ίδιος έκανε λόγο για 77 χρόνια «κατοχής» της Παλαιστίνης και ζήτησε την προστασία της λύσης των δύο κρατών, ενώ διαβεβαίωσε ότι έχει δεσμευτεί για τη διοργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, τις οποίες όμως, όπως κατήγγειλε, εμποδίζει το Ισραήλ.

Σε αυτό το σημείο, ο Σολτς επισήμανε ότι «εάν ζει κανείς σε μια χώρα όπως η Γερμανία, όπου γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, τότε θεωρεί ότι από το 2006 μάλλον έχει περάσει κάμποσος καιρός και θα μπορούσαν να ξαναγίνουν εκλογές».

Ο Αμπάς εξέφρασε εξάλλου την απογοήτευσή του διότι δεν προέκυψε καμία ειρηνευτική πρωτοβουλία κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή, δεσμεύτηκε πάντως ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

«Υπάρχουν 700 ψηφίσματα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και άλλα 90 από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εύχομαι όλα τα κράτη, αλλά κυρίως οι ΗΠΑ, να εφαρμόσουν κάποιο από αυτά τα ψηφίσματα. Θα ήμουν ευτυχής αν εφαρμοζόταν ένα ψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Δικό μου το λάθος» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αργότερα, την πλήρη ευθύνη για το επεισόδιο ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χεμπεστράιτ, δηλώνοντας: «Λυπάμαι πολύ. Δεν ήμουν αρκετά προσεκτικός και δεν αντέδρασα αρκετά γρήγορα. Αυτό ήταν το λάθος μου και για αυτό πρέπει να αναλάβω την ευθύνη».

Ο Χεμπεστράιτ είχε σημάνει το τέλος της συνέντευξης Τύπου πριν προλάβει να απαντήσει στις δηλώσεις του Αμπάς, ο γερμανός καγκελάριος.

Φεύγοντας, ο Σολτς του επισήμανε, είπε ο Χεμπεστράιτ, ότι βιάστηκε λίγο και ότι θα ήθελε να είχε πει κάτι παραπάνω.

«Ο καγκελάριος λυπάται που δεν μπόρεσε να παρέμβει για δεύτερη φορά στη συνέντευξη Τύπου και να αντιδράσει διαφορετικά στους ισχυρισμούς» του παλαιστίνιου ηγέτη, ωστόσο το έκανε πολύ γρήγορα μετά, δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος δέχθηκε σήμερα καταιγισμό σχετικών ερωτήσεων κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών.

Ο Στέφεν Χεμπεστράιτ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την περασμένη εβδομάδα – EPA/CLEMENS BILAN

Ο καγκελάριος «είναι εξοργισμένος και αποτροπιασμένος από τις απερίγραπτες δηλώσεις» του Μαχμούντ Αμπάς. «Η σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος είναι εντελώς απαράδεκτη και το να γίνεται σε γερμανικό έδαφος είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε ο Χεμπεστράιτ.

Επίσης, την Τετάρτη, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στο Βερολίνο εκλήθη στην καγκελαρία, όπου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, του κοινοποιήθηκε «πέρα από κάθε αμφισβήτηση», η θέση της γερμανικής κυβέρνησης. «Ο καγκελάριος αναμένει από τον κ. Αμπάς να αναγνωρίσει χωρίς επιφυλάξεις τη μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος», τόνισε ο Χεμπεστράιτ και σημείωσε ότι «ο εκτροχιασμός του παλαιστίνιου προέδρου ρίχνει μια σκοτεινή σκιά στις σχέσεις της Γερμανίας με την Παλαιστινιακή Αρχή».

Ο καγκελάριος αναμένεται εντός της ημέρας να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, προκειμένου «να του μιλήσει απευθείας για το περιστατικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «αποδίδει τη μέγιστη σημασία στη στενή και σε κλίμα εμπιστοσύνης σχέση με το Ισραήλ».

Προηγουμένως, η επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της Μπούντεσταγκ, Μαρί-Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP) είχε αμφισβητήσει ευθέως την ακαταλληλότητα του Χεμπεστράιτ για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς, όπως δήλωσε στο Der Spiegel, «το γεγονός ότι έκλεισε έτσι την συνέντευξη Τύπου, πριν ο καγκελάριος προλάβει καν να πάρει ανάσα, δείχνει έλλειψη πολιτικού ενστίκτου. Εχει ζημιώσει το αφεντικό του και τη χώρα και πρέπει να τεθεί το ερώτημα εάν είναι ο σωστός άνθρωπος για τη θέση», πρόσθεσε η Στρακ-Τσίμερμαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...