Κατά χιλιάδες, σε μια προφανή παράβαση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία, κατέβηκαν το Σάββατο στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης διαδηλωτές ενάντια στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού.
Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στο Λονδίνο, στην πλατεία Τραφάλγκαρ, οι οποίοι ζητούσαν «το τέλος της ιατρικής τυραννίας». Σαφώς μικρότερης κλίμακας η διαδήλωση στο Παρίσι όπου 200 με 300 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ζητώντας «ελευθερία της επιλογής». Διαδηλώσεις έγιναν και στη Ρώμη και τη Ζυρίχη.
Στο Βερολίνο η μεγάλη διαδήλωση των πολεμίων, που έφτασαν τους 38.000 (κατά τις Αρχές), διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την έναρξή της από την αστυνομία λόγω έλλειψης σεβασμού στην τήρηση της απόστασης ασφαλείας. Οι Αρχές στη γερμανική πρωτεύουσα είχαν αναπτύξει περί τους 3.000 αστυνομικούς.
Πολλοί διαδηλωτές δηλώνουν απερίφραστα ότι ο κορονοϊός είναι ένα μεγάλο ψέμα. Μαζί τους και άλλοι «ελεύθερα σκεπτόμενοι» πολίτες σε μια ιδιότυπη συμμαχία: αντιεμβολιαστές, συνωμοσιολόγοι ή/και υποστηρικτές της άκρας Δεξιάς.
Ο δήμος της γερμανικής πρωτεύουσας είχε απαγορεύσει αρχικά την κινητοποίηση για λόγους δημόσιας υγείας, λόγω της αδυναμίας τήρησης της απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των διαδηλωτών. Ωστόσο, το διοικητικό δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι διοργανωτές επέτρεψε την Παρασκευή την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Μετά το αίτημα για διάλυση της συγκέντρωσης, πολλοί διαδηλωτές κάθισαν στο οδόστρωμα και φώναζαν «αντίσταση!» και «εμείς είμαστε ο λαός!», ένα σύνθημα που χρησιμοποιεί η ακροδεξιά. Στη συνέχεια άρχισαν να ψέλνουν τον γερμανικό εθνικό ύμνο. Αλλοι φώναζαν επανειλημμένα «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει!», το σύνθημα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία κατά της καγκελαρίου.
Ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και μπουκάλια κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες προχώρησαν σε συλλήψεις.
Αργότερα μέσα στην ημέρα η κατάσταση εκτραχύνθηκε με την αστυνομία να προχωρά συνολικά σε 300 προσαγωγές και συλλήψεις.
Απέτρεψε μάλιστα η αστυνομία μια απόπειρα εισβολής στο Κοινοβούλιο, όταν το βράδυ του Σαββάτου πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τα κάγκελα ασφαλείας και ένα μπλόκο της αστυνομίας και ανέβηκαν τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην είσοδο του Ράιχσταγκ. Οι δυνάμεις της τάξης τους εμπόδισαν την τελευταία στιγμή να εισέλθουν στο κτίριο, κάνοντας χρήση σπρέι για να διαλύσουν το πλήθος.
Σχεδόν 20.000 πολίτες είχαν συγκεντρωθεί την 1η Αυγούστου στο Βερολίνο σε αντίστοιχη διαδήλωση. Η πορεία τους επίσης διακόπηκε από την αστυνομία για τους ίδιους λόγους με την πορεία χθες Σάββατο. Αλλά η διοργάνωση δύο μεγάλων συγκεντρώσεων και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει.
Διοργανωτής της διαδήλωσης στο Βερολίνο ήταν ο Μίχαελ Μπάλβεγκ, επιχειρηματίας στον τομέα της πληροφορικής που δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο πολιτικό χώρο και είναι επικεφαλής του κινήματος Querdenken-711 (Σκεπτόμενοι αντικομφορμιστές-711) που πρωτοεμφανίστηκε στη Στουτγάρδη. Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόπειρα απαγόρευσης της συγκέντρωσης «επίθεση στο Σύνταγμα της Γερμανίας», το οποίο προστατεύει το δικαίωμα στην έκφραση.
Οι υποστηρικτές του κινήματος έχουν εξεγερθεί κατά της «δικτατορίας των μέτρων» που έχουν ληφθεί λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, τα οποία θεωρούν ότι καταπατούν τις ελευθερίες τους. Ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο, ένα χρόνο νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News