«Εχω δεσμούς προσωπικούς, βιωματικούς, ιστορικούς, αξιακούς με το ΠΑΣΟΚ, θέλω να πάει όσο γίνεται καλύτερα, αλλά δεν είμαι ενεργός μέσα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Δεν μετέχω στην πολιτική και εκλογική μάχη, είμαι πάντα στη σφαίρα της μεταπολιτικής, παρακολουθώ, εκφράζομαι, νομίζω ότι καθήκον μου είναι να μιλώ για τη μεγάλη εικόνα όπως εσείς, άρα για το εθνικό συμφέρον και ως εκ τούτου μετέχω από απόσταση και με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο». Αυτό, το «ιδιόρρυθμο» της συμμετοχής του στα πολιτικά πράγματα της χώρας, παραδέχτηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2012-2015), ο οποίος έδωσε μία ακόμα συνέντευξη, αυτή τη φορά στο Mega και στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη «Μεγάλη Εικόνα».
Αν λοιπόν είναι να σταθεί κανείς στη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου οφείλει να το κάνει και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ακριβώς το «ιδιόρρυθμο» της πολιτικής του παρουσίας, ότι δηλαδή δεν είναι κάποιος πρωταγωνιστής της τρέχουσας κεντρικής πολιτικής σκηνής –ο ίδιος εξάλλου ξεκαθάρισε: «Δεν θα με δείτε στην επόμενη Βουλή». Παρ’ ολ’ αυτά άφησε ένα μικρό ενδεχόμενο να επιστρέψει ως… πρωθυπουργός και αν του το ζητήσουν, μια συζήτηση «παιδική» μεν, που όμως τον κολακεύει, όπως είπε.
Αναφορικά για τις κυβερνήσεις συνεργασίας και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ επί των δικών του ημερών εξαϋλώθηκε, επειδή συμμετείχε και στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου.
«Το κόμμα βεβαίως το εξαΰλωσε» είπε, για τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, αλλά προσέθεσε: «Εάν δεν είχαμε όμως τη διάσπαση του Ιανουαρίου του 2015 και τη δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ από το Γιώργο Παπανδρέου και εάν πηγαίναμε ενωμένοι, υποστηρίζοντας αυτό που κάνουμε; Αυτό πρέπει να το υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τώρα, να είναι υπερήφανο για όλη τη διαδρομή από το 2009, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, γιατί σε όλη αυτή την περίοδο εφαρμόστηκε στην πραγματικότητα η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στην οποία προσχώρησαν σταδιακά όλοι οι άλλοι. Εάν λοιπόν δεν είχαμε τη διάσπαση του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου 2015 και εάν όλοι υποστήριζαν με σθένος ότι αυτό που κάναμε είχε νόημα εθνικό πρωτίστως, ιστορικό και παραταξιακό, γιατί ήταν καθήκον της δημοκρατικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ να θυσιαστεί εν μέρει για να λυθούν προβλήματα στα οποία και το ΠΑΣΟΚ είχε συμβάλλει να δημιουργηθούν όσα χρόνια είχε κυβερνήσει…»
Στη συνέχεια πάντως σχολίασε με νόημα ότι «ο κ. Παπανδρέου αδικείται ιστορικά».
«Από την άλλη μεριά ο κ. Παπανδρέου, για να είμαι δίκαιος ιστορικά, αδικείται και ενδεχομένως αδικείται και από ανθρώπους που τον συμπαθούν όταν δεν υπερασπίζονται και το δικό του έργο, γιατί εδώ έχουμε τρεις κυβερνήσεις οι οποίες συνέπραξαν, η κυβέρνηση Παπανδρέου, η κυβέρνηση Παπαδήμου που ήταν μία ευρύτατη συνεργασία, όχι μόνον ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας αλλά και Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και βέβαια η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην αρχή με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Άρα υπάρχει μία ενιαία γραμμή. Εγώ υπερασπίζομαι όλη την περίοδο… και την υπερασπίζομαι νομίζω στο όνομα του παιδαγωγικού αποτελέσματος που πρέπει να μείνει, γιατί το αποτέλεσμα αυτής της περιόδου είναι ιστορικό, είναι δημοσιονομικό, είναι δημοκρατικό, γιατί σταθήκαμε ως δημοκρατία, σταθήκαμε ως οικονομία, σταθήκαμε ως ευρωπαϊκή χώρα, είναι και παιδαγωγικό και αυτό έχει χαθεί», είπε.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές και κατά της ΝΔ, τονίζοντας ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια η δημοσιονομική επίγνωση χάθηκε», σημειώνοντας πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τις κρίσεις, σπαταλήθηκαν λεφτά». Για την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για δεύτερες εκλογές σε περίπτωση που δεν σημειώσει αυτοδυναμία, ο ίδιος τόνισε: «Η μη χρήση διερευνητικής εντολής αποτελεί καταστρατήγηση του συντάγματος», ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάθηκε η δημοσιονομική επίγνωση».
«Η πρόταση Ανδρουλάκη είναι λογική στο θεμέλιό της»
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη ευχήθηκε να καταφέρει στις εκλογές τους στόχους του.
«Ο κ. Ανδρουλάκης συζητά μαζί μου και του λέω την άποψη μου», είπε ο κ. Βενιζέλος. Σχολιάζοντας την επίθεση της ΝΔ στην πρόταση Ανδρουλάκη για «τρίτο πρωθυπουργό» επιτέθηκε στην κυβερνητική παράταξη λέγοντας: «Η ΝΔ μιλάει για θεσμική ασέβεια ενώ αγνοεί το άρθρο 37 του συντάγματος;», ενώ για αυτή καθεαυτή την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ –κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον κ. Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία– σημείωσε πως «η πρόταση Ανδρουλάκη είναι λογική στο θεμέλιο της».
«Γελοιότητα να λένε ότι είμαι υποψήφιος πρωθυπουργός»
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα σενάρια που τον εμφανίζουν υποψήφιο Πρωθυπουργό, σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ έφτασε μία μικρή εταιρεία δημοσκοπήσεων κάνοντας την μεγαλύτερη μεθοδολογική και δεοντολογική γελοιότητα να υποβάλει την ερώτηση εάν το εκλογικό σώμα θέλει Πρωθυπουργό εμένα. Είμαι εγώ υποψήφιος Πρωθυπουργός;»
Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι είναι ένα όνομα που έχει ακουστεί, ο κ. Βενιζέλος συνέχισε: «Διεκδικώ την ψήφο του ελληνικού λαού; Αν εγώ ήθελα να διεκδικήσω την πρωθυπουργία θα έθετα σε κίνδυνο την πορεία της χώρας όταν η χώρα ήταν με το ένα πόδι στο λάκκο και με το άλλο στον γκρεμό. Δεν προέταξα ποτέ καμία επιδείωξη αξιώματος και υποτάχθηκα στις ανάγκες της χώρας και πλήρωσα κόστος μαζί με το κόμμα κι εγώ προσωπικά. Άρα, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί αυτοί που λένε τη γελοιότητα ότι μπορεί εγώ δια αντιπροσώπου χωρίς να είμαι υποψήφιος, χωρίς να θέλω, χωρίς να έχω πρόγραμμα, να έχω φιλοδοξία να διεκδικώ».
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά πως «εάν πρόκειται να διεκδικήσω έναν τέτοιο ρόλο θα τον διεκδικούσα ευθέως όχι δια αντιπροσώπου, όχι πλαγίως, όχι στο παρασκήνιο».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, πάντως, ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στο θέμα της «πρωθυπουργοποίησής» του και ακούστηκε πιο… διαλλακτικός:
«Αυτά όπως αντιλαμβάνεστε είναι σενάρια που δεν έχουν πραγματικό αντικείμενο. Εάν μου λέτε ότι μπορεί να κάτσουν σε ένα τραπέζι οι αρχηγοί των κομμάτων και να έρθουν και να πουν “έλα να κάνεις τον πρωθυπουργό, έχοντας την δυνατότητα να εφαρμόσεις ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει και με το οποίο συμφωνείς κι εσύ”, ναι θα διευκόλυνα τα κόμματα και την χώρα, αλλά θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση κάπως παιδική, ότι μιλάμε τώρα σε επίπεδο, ας το πούμε έτσι, παιδικής προσομοίωσης».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News