Με αφορμή τη συζήτηση που στοχευμένα άνοιξε το Μαξίμου για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκατίας) για τον κίνδυνο επικοινωνιακής και δημαγωνικής χρήσης του Συντάγματος της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
«Σοβαρά θέματα όπως οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ή ο τρόπος εκλογής του ΠτΔ μπορούν να συζητηθούν σοβαρά μόνο μέσα στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και όχι ως συγκυριακά επικοινωνιακά τεχνάσματα», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος και καταγγέλλει την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου για απόπειρα δημιουργία τεχνητών πολώσεων.
«Αν η κυβέρνηση χειριστεί το ζήτημα του Συντάγματος όπως χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και την υπόθεση του δημοσίου χρέους και της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο, και δεν υπάρξουν άμεσες και καθαρές αντιδράσεις όλων εκείνων που έχουν πολιτική και θεσμική δυνατότητα αντίδρασης, η κρίση θα προσλάβει αθεράπευτες θεσμικές διαστάσεις», προειδοποιεί στην παρέμβασή του ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Αναλυτικά η δήλωση Βενιζέλου:
Πληθαίνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχετικά με την επικοινωνιακή και εργαλειακή χρήση του Συντάγματος και της κορυφαίας συντεταγμένης διαδικασίας της αναθεώρησης προκειμένου να διαμορφώσει τεχνητές πολώσεις και να συγκαλύψει το επίδικο αντικείμενο που είναι η βλάβη που έχει προκαλέσει και προκαλεί στη χώρα και η υπονόμευση του μέλλοντός της. Υπονόμευση δημοσιονομική, αναπτυξιακή, θεσμική.
Έχω κρούσει εδώ και πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εκβιασμού των θεσμών και υποβάθμισης της αυστηρότητας του Συντάγματος που θα επιχειρήσει να διαμορφώσει η κυβέρνηση καθοδόν προς τις εκλογές, καταστρατηγώντας την αναθεωρητική διαδικασία μέσω δημοψηφίσματος για «δημοφιλή» θέματα και καλλιεργώντας την εσχάτη μορφή λαϊκισμού που είναι ο συνταγματικός λαϊκισμός.
Θεμελιώδες καθήκον κάθε προοδευτικού δημοκράτη πολίτη είναι η προστασία του νομικού κύρους του Συντάγματος και της αναθεωρητικής διαδικασίας που απαιτεί ουσιαστικές συναινέσεις και σοβαρές προσεγγίσεις. Όχι δημαγωγικά τεχνάσματα συγκυριακού χαρακτήρα. Σοβαρά θέματα όπως οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας ή ο τρόπος εκλογής του ΠτΔ μπορούν να συζητηθούν σοβαρά μόνο μέσα στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και όχι ως συγκυριακά επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Αν η κυβέρνηση χειριστεί το ζήτημα του Συντάγματος όπως χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και την υπόθεση του δημοσίου χρέους και της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο, και δεν υπάρξουν άμεσες και καθαρές αντιδράσεις όλων εκείνων που έχουν πολιτική και θεσμική δυνατότητα αντίδρασης, η κρίση θα προσλάβει αθεράπευτες θεσμικές διαστάσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News