510
O Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας για τον εικονιζόμενο δεξιά Παρασκευά Αυγερινό, υπό το βλέμμα της συντονίστριας της συζήτησης, δημοσιογράφου Ιωάννας Σουφλέρη | Facebook/Venizelos

Βενιζέλος για Αυγερινό: Υπήρξε ο αρχιτέκτονας του ΕΣΥ που δοκιμάστηκε στην πανδημία και άντεξε

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 10:05
O Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας για τον εικονιζόμενο δεξιά Παρασκευά Αυγερινό, υπό το βλέμμα της συντονίστριας της συζήτησης, δημοσιογράφου Ιωάννας Σουφλέρη
|Facebook/Venizelos

Βενιζέλος για Αυγερινό: Υπήρξε ο αρχιτέκτονας του ΕΣΥ που δοκιμάστηκε στην πανδημία και άντεξε

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 10:05

«Αρχιτέκτονα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας χαρακτήρισε τον Παρασκευά Αυγερινό ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2012-2015) και καθηγητής στο ΑΠΘ, Βαγγέλης Βενιζέλος, στην εκδήλωση τιμής με θέμα «Από το ΕΣΥ του 1983 στον επανασχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας».

«Ο Παρασκευάς Αυγερινός διαμόρφωσε το σχέδιο για το ΕΣΥ και έθεσε τις βάσεις αυτού του μεγάλου θεσμικού οικοδομήματος, το οποίο δοκιμάστηκε τώρα υπό συνθήκες πανδημίας και παρά τα προβλήματα και την κριτική που δέχθηκε, άντεξε, και αυτό δίνει μια στέρεη βάση συζήτησης για το μέλλον του συστήματος υπηρεσιών υγείας, μετά την εμπειρία της πανδημίας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου την Τρίτη.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον κ. Αυγερινό «μία από τις μεγαλύτερες εμβληματικές προσωπικότητες του δημοσίου βίου», τονίζοντας: «Υπήρξε μάχιμος χειρουργός, πήρε μέρος σε όλες τις μεγάλες μάχες της γενιάς του, συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπήρξε συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Σε όλη τη δημόσια διαδρομή του, έχει καταστεί συνώνυμο της αξιοπρέπειας, της σοβαρότητας, της εγκυρότητας, και έχει συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή. Εξέφραζε πάντα, μέσα στην αισθητική της Μεταπολίτευσης, μια ιδιαίτερη εκδοχή. Ηταν πάντοτε, πριν αυτό σχηματοποιηθεί από τον Κώστα Σημίτη, αντιλαϊκιστής και εκσυγχρονιστής, ακόμη και τις περιόδους εκείνες που ήταν αυτονόητο ότι ο δημόσιος λόγος προσλαμβάνει αυτή τη χροιά. Διετέλεσε ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά την αλλαγή του 1981, επωμίστηκε τη μεγάλη ευθύνη του τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Διαμόρφωσε το σχέδιο για το ΕΣΥ και έθεσε τις βάσεις αυτού του μεγάλου θεσμικού οικοδομήματος».

«Το ΕΣΥ κάλυψε το μεγάλο κοινωνικό κενό της μεταπολεμικής εποχής. Είχε σχεδιαστεί για να ανταποκριθεί στις ιατροκοινωνικές ανάγκες εκείνης της εποχής. Το ΕΣΥ τού αύριο θα πρέπει να αναφέρεται ιδιαίτερα στον τρόπο ζωής του πολίτη. Θα πρέπει ο πολίτης να έχει την ευθύνη για τη ζωή του και την υγεία του και να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται την υγεία να του την δώσει το κράτος. Θα έπρεπε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να υπάρχει το μάθημα του σεβασμού στην υγεία», ανέφερε από την πλευρά του ο Παρασκευάς Αυγερινός και προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό της πολιτικής διαδρομής του, η οποία, όπως είπε, ξεκίνησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚΕΛΔ) του Αλέξανδρου Σβώλου και συνεχίστηκε στο ΠΑΣΟΚ.

«Εζησα τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα χρόνια της νεότερης ιστορίας. Υπήρξα ευνοημένος στο επάγγελμα και στην πολιτική. Γνώρισα και συμπορεύτηκα με τους αξιολογότερους πολιτικούς της χώρας την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κάποιες φορές συγκρούστηκα, αλλά δεν μετανιώνω, έπρεπε να συγκρουστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Αννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργοί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Λοβέρδος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Γιάννης Κουτσούκος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,  Ανδρέας Σπυρόπουλος, καθώς και βουλευτές του κόμματος.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος ο καθηγητής Χειρουργικής Χρήστος Δερβένης, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Αντωνία Κουτσούκου και ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας. Χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της «Μεταρρύθμισης», Γιάννης Μεϊμάρογλου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ιωάννα Σουφλέρη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...