Ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν δεσμεύτηκε να μην αφήσει «πέτρα που δε θα σηκωθεί» στην έρευνα για διαφθορά που συγκλονίζει την ΕΕ, το λεγόμενο Qatargate, ωστόσο προειδοποίησε, μέσω συνέντευξής του στο Politico, ότι η επανειλημμένη διαρροή πληροφοριών από στον Τύπου είναι «επικίνδυνη», καθώς θα μπορούσε να υπονομεύσει το έργο της Δικαιοσύνης.
Το Βέλγιο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης έρευνας για τη διαφθορά στην ΕΕ εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κατάρ και το Μαρόκο προσπάθησαν να επηρεάσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δωροδοκώντας μέλη του. Από τις 10 Δεκεμβρίου, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία διεξήγαγε μια σειρά από τουλάχιστον 20 επιδρομές σε σπίτια και γραφεία στις Βρυξέλλες, ενώ κατέσχεσε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά». Ανάμεσά τους και η ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που απομακρύνθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφότου το όνομα της ενεπλάκη στην υπόθεση και η οποία θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου τουλάχιστον.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το Politico, ορισμένοι από τους δικηγόρους των παραπάνω κατηγορουμένων επέκριναν τις βελγικές Αρχές, με τουλάχιστον έναν εξ αυτών να μηνύει στους δικαστές ότι «υπήρχε τεράστιο πρόβλημα στη (σ.σ. δικαστική) διαδικασία» λόγω της διαρροής κρίσιμων εγγράφων στα Μέσα Ενημέρωσης. «Οι εφημερίδες έχουν πράγματι συλλέξει ζουμερές λεπτομέρειες σχετικά με τον εντοπισμό μετρητών καθώς και καταθέσεις, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα επισήμως ανακοινωθέντα», για την υπόθεση παρατήρησε η ιστοσελίδα.
Γιατό αυτό είναι πρόβλημα; Σύμφωνα με την ανάλυση του ίδιου Μέσου, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων θα μπορούσε να επιμείνει στο ζήτημα των διαρροών στοιχείων της έρευνας και να κάνει λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των υπόπτων και να ανοίξουν κατ’αυτόν τον τρόπο «τρύπες» στη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, την προστασία της δικαστικής διαδικασίας και του κύρους της, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε μία ποινική έρευνα για το ζήτημα των διαρροών, εξήγησε ο Βαν Κουίκενμπορν, μιλώντας στο Politico.
«Η υπεράσπιση μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αυτά φυσικά, γιατί το τεκμήριο αθωότητας είναι επίσης μια αρχή του κράτους δικαίου μας. Δεν εναπόκειται στον Τύπο να αρχίσει να καταδικάζει εκ των προτέρων τους ανθρώπους. Το ζήτημα είναι λοιπόν ευαίσθητο, αυτά (σ.σ. οι διαρροές δικογράφων κλ.π. στον Τύπο) είναι επικίνδυνα», σημείωσε, μιλώντας από ένα καταφύγο όπου περνά τα Χριστούγεννα λόγω απειλών που δέχεται από εγκληματικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.
Ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης ήταν προσεχτικός ώστε να μην αποκαλύψει και ο ίδιος λεπτομέρειες για την εξέλιξη της έρευνας, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι η βελγική κρατική ασφάλεια –συνεργαζόμενη με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών– βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών και πρόσθεσε ότι η έρευνα ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2021.
«Η βελγική Δικαιοσύνη συνεργάζεται πολύ καλά με την ιταλική σε αυτήν την υπόθεση», συμπλήρωσε. Είναι εδώ και αρκετές ημέρες γνωστό, άλλωστε, ότι τρεις από τους τέσσερις προαναφερθέντες υπόπτους είναι Ιταλοί [1, 2, 3].
Ο Βαν Κουίκενμπορν δήλωσε επίσης ότι «η βελγική κρατική ασφάλεια δρα όχι μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, αλλά και για την καταπολέμηση της κατασκοπείας και των παρεμβάσεων τρίτων χωρών».
Στο στόχαστρο τίθενται κατά κύριο λόγο «χώρες που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας», συνέχισε, δείχνοντας τη Ρωσία και την Κίνα μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στο ραντάρ της βελγικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη θεσμική θωράκιση της ΕΕ από ανάλογα φαινόμενα, ο ίδιος υποστήριξε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα. «Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να οργανώσει καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου όσον αφορά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίσης να καταστήσει περισσότερο διαφανή τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το βελγικό δικαστικό σώμα ευχαρίστως θα συνεργαστεί ακόμη πιο στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», κατέληξε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News