757
Η πριγκίπισσα Ντελφίν σκουπίζει τα δάκρυά της, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δικαστική της δικαίωση, τον Οκτώβριο του 2020 | EPA/OLIVIER HOSLET

Βέλγιο: Η εκτός γάμου πριγκίπισσα και ο σκληρόκαρδος βασιλιάς

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 12:55
Η πριγκίπισσα Ντελφίν σκουπίζει τα δάκρυά της, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δικαστική της δικαίωση, τον Οκτώβριο του 2020
|EPA/OLIVIER HOSLET

Βέλγιο: Η εκτός γάμου πριγκίπισσα και ο σκληρόκαρδος βασιλιάς

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 12:55

Ο πρώην βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος Β’ διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τη βαρόνη Σιμπίλ ντε Σέλις Λονσάμπ, από το 1966, όταν ήταν ακόμα διάδοχος του θρόνου.

Μαζί έκαναν μία κόρη, την Ντελφίν Μποέλ, που γεννήθηκε το 1968 και σήμερα είναι 53 ετών.

Ο Αλβέρτος και η βαρόνη εξακολουθούσαν να έχουν επαφή μέχρι το 1984, όταν ο βασιλιάς, πλέον, απομακρύνθηκε «για να σώσει τον γάμο του» με τη βασίλισσα Πάολα, την οποία είχε παντρευτεί το 1959.

Εναν χρόνο αργότερα, το 1985, η 17χρονη τότε Ντελφίν έμαθε από τη μητέρα της ότι ήταν κόρη του βασιλιά, ο οποίος όμως δεν την αναγνώριζε.

Το 2013, η Ντελφίν Μποέλ συναντήθηκε με τον Αλβέρτο και τους δικηγόρους του για να του ζητήσει να την αναγνωρίσει ως κόρη του, αλλιώς θα ακολουθούσε τη δικαστική οδό. Σε ένα ντοκιμαντέρ που τώρα προβλήθηκε στο Βέλγιο, η πριγκίπισσα, πλέον, θυμάται ότι ο πατέρας της ήταν πολύ σκληρός μαζί της σε εκείνη τη συνάντηση και την έκανε να βάλει τα κλάματα.

«Α, επειδή τα καλλιτεχνικά δεν πάνε καλά για σένα (η Ντελφίν είναι καλλιτέχνις), χρειάζεσαι λίγη προσοχή», της είπε ο τότε βασιλιάς σε υποτιμητικό τόνο.

«Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα, “πόσο αγενής είναι”», είπε η πριγκίπισσα, η οποία αναγνωρίστηκε ως κόρη του Αλβέρτου και μέλος της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου, έπειτα από δικαστική απόφαση που την δικαίωσε, τον Οκτώβριο του 2020, επτά χρόνια αργότερα.

«Μετά την πρώτη συζήτηση μαζί του και με τους δικηγόρους του, έφυγα από το γραφείο συντετριμμένη και κλαίγοντας. Μου είπαν ότι βάζω το πιστόλι στον κρόταφο του βασιλιά, αν πάω στο δικαστήριο».

Η Πάολα, ο Αλβέρτος και η Ντελφίν (δεξιά) στην κατοικία του βασιλικού ζεύγους, στο Κάστρο Μπελβεντέρ του Λέκεν, τον Οκτώβριο του 2020, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την αναγνώριση της πατρότητας από το βελγικό δικαστήριο /EPA/HANDOUT

Ο 87χρονος σήμερα Αλβέρτος παραιτήθηκε του θρόνου υπέρ του γιου του Φιλίππου, το 2013, ένα μήνα αφότου η Ντελφίν Μπέλ ξεκίνησε τη δικαστική μάχη για να γίνει τεστ πατρότητας.

Οταν την κέρδισε και αποδείχθηκε και με το DNA ότι είναι κόρη του πρώην βασιλιά, έλαβε ισότιμη θέση στη βασιλική οικογένεια και με δεύτερη δικαστική μάχη κέρδισε τον τίτλο της πριγκίπισσας και το δικαίωμα να ονομάζεται πριγκίπισσα Ντελφίν ντε Σαξ-Κόμπουργκ (πρώην Μποέλ).

«Την πρώτη φορά που τον επισκέφθηκα μαζί με τους δικηγόρους του, ήταν πολύ κακός μαζί μου και με έκανε να κλάψω. Δεν πίστευα τότε ότι θα χρειαστεί να καταφύγω στο δικαστήριο. Αλλά το έκανα για λόγους αρχής. Αφού ο Αλβέρτος είπε ότι δεν είμαι κόρη του, χρειαζόμουν αποδείξεις. Επρεπε να ξέρω», είπε.

Ο πρώην βασιλιάς, που ανέβηκε στον θρόνο το 1993, είχε αναφερθεί στην εξωσυζυγική σχέση του με την 80χρονη σήμερα μητέρα της ως μία «κρίση» και επέμενε να αρνείται ότι η Ντελφίν είναι κόρη του. Το θέμα της πατρότητας τέθηκε για πρώτη φορά το 1997, όπως γράφουν οι Times.

«Ηταν υπέροχο όταν μου το είπε η μητέρα μου. Οχι για το ότι ήταν ο διάδοχος του θρόνου, δεν με ενδιέφερε καθόλου ότι ήταν πρίγκιπας. Αλλά ένιωσα ανακούφιση, αν και κατάλαβα αμέσως ότι θα ξεσπούσε σκάνδαλο», είπε η Ντελφίν.

Ο Αλβέρτος διατήρησε επαφή μαζί της μέχρι το 2001. «Δεν ένιωσα ποτέ κοντά του. Τον έλεγα “μπαμπά”, γιατί μου είχαν πει, αλλά δεν τον ένιωσα ποτέ πατέρα μου».

Η Ντελφίν άρχισε να αισθάνεται μεγάλη πίεση, ιδίως μετά τη γέννηση της κόρης της Τζοσεφίν το 2003 και του γιου της Οσκαρ το 2008 με τον σύζυγό της, Τζιμ Ο΄Χέιρ, έναν αμερικανό επιχειρηματία.

Η πριγκίπισσα Ντελφίν και ο σύζυγός της, Τζιμ Ο’ Χέιρ, ως ισότιμα μέλη της βασιλικής οικογένειας, σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, τον Ιούλιο του 2021 /EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Η ζωή μου και των παιδιών μου είχε γίνει πολύ δύσκολη και κάποια στιγμή έγινε ανυπόφορη», είπε, καθώς είχαν μπει σε μαύρη λίστα με τα άτομα υψηλού οικονομικού κινδύνου στις βελγικές τράπεζες, λόγω του σκανδάλου, και δεν μπορούσαν να ανοίξουν ούτε τραπεζικό λογαριασμό. «Είδα ότι ο γιος μου είχε τον χαρακτηρισμό “πολιτικά έκθετο πρόσωπο” και ήταν σε μαύρη λίστα».

Σήμερα, η Ζοσεφίν και ο Οσκαρ είναι πλέον αναγνωρισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου, μαζί με 20 πρίγκιπες και πριγκίπισσες, 15 από τα οποία είναι παιδιά και εγγόνια του Αλβέρτου και της Πάολα.

Στα τέλη του Οκτωβρίου του 2020, η Ντελφίν συνάντησε τον πατέρα της και τη σύζυγό του, στο σπίτι τους, στο Κάστρο Μπελβεντέρ του Λέκεν, όπου και τη δέχθηκαν στην οικογένειά τους.

«Σήμερα έχουμε μία εγκάρδια σχέση με αλληλοσεβασμό. Αλλά την κρατούμε ιδιωτική. Τα πάω καλά με τη βασιλική μου οικογένεια και τους συμπαθώ. Είναι πολύ φιλικοί και φιλόξενοι», πρόσθεσε η πριγκίπισσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...