907
Ενα από τα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου, στην Τιάνζ, στην περιοχή της Λιέγης | EPA/OLIVIER HOSLET

Βέλγιο: Διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό η πυρηνική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 13:09
Ενα από τα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου, στην Τιάνζ, στην περιοχή της Λιέγης
|EPA/OLIVIER HOSLET

Βέλγιο: Διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό η πυρηνική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 13:09

Μία νέα κυβερνητική κρίση διαγράφεται στο Βέλγιο, αυτή τη φορά με επίκεντρο την πυρηνική ενέργεια.

Τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει με το σχέδιό της να κλείσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2015 ή να κρατήσει σε λειτουργία τους δύο «νεότερους».

Ομως, ο συνασπισμός των επτά κομμάτων είναι βαθιά διχασμένος για αυτό το ζήτημα και κάποιοι προειδοποιούν ότι απειλείται η ίδια η κυβέρνηση.

Πρόκειται για κομβικό σημείο και για τους Πράσινους, οι οποίοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 2003 και έχουν στην αρμοδιότητά τους το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο.

Η Τίνε φαν ντερ Στρέτεν, υπουργός Ενέργειας, από το κόμμα των Πρασίνων, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει με το σχέδιό της να κλείσει τους εναπομείναντες αντιδραστήρες του Βελγίου, θέση που συνάδει με την αντιπυρηνική ατζέντα του κόμματος. Η υπουργός τονίζει ότι η κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας είναι απαραίτητη για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων του Βελγίου.

Ομως η πρότασή της να χτίσουν στη θέση τους εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο μέχρι να αντικατασταθεί πλήρως η πυρηνική ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) δεν στηρίζεται από τα άλλα κόμματα, ειδικά σε μία περίοδο που οι τιμές του αερίου έχουν φτάσει στα ύψη στην Ευρώπη.

Η πυρηνική ενέργεια παράγει το 40% του ρεύματος του Βελγίου. Αν αντικατασταθεί από αέριο, «η χώρα θα εξαρτάται από χώρες όπως η Ρωσία, και από μία αγορά όπου οι τιμές μπορεί να αυξηθούν απότομα», είπε στο Politico ο Ζορζ-Λουί Μπουσέ, αρχηγός του γαλλόφωνου φιλελεύθερου κόμματος Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο ίδιος τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα διστάσει να ριψοκινδυνέψει την πτώση της κυβέρνησης για το θέμα: «Εχουμε την επιλογή για μία κακή λύση και μία πολύ κακή λύση. Και για να είμαι ξεκάθαρος, είμαι έτοιμος να το πάμε στα άκρα».

Αλλοι, όμως, θεωρούν τα σχόλια του Μπουσέ «μπλόφα», με στόχο αποκλειστικά τους ψηφοφόρους στη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλονίας, στο νότιο Βέλγιο, τονίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να κερδίσει αν πέσει η κυβέρνηση, υπό τον φλαμανδό φιλελεύθερο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Ντε Κρου.

Είναι ένα δίλημμα που αντιμετωπίζουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που αναρωτιούνται αν πρέπει να προχωρήσουν με τα σχέδιά τους να διακόψουν τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων τους ή αν τα οφέλη της πυρηνικής ενέργειας είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Η Γαλλία, για παράδειγμα, απαντά ένα ηχηρό «ναι»  και επιδιώκει την αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινης» από την Κομισιόν.

Η Τίνε Φαν ντερ Στρέτεν, η Πράσινη υπουργός Ενέργειας του Βελγίου

Τεχνικά, όλα είναι έτοιμα για τη μετάβαση του Βελγίου από την πυρηνική ενέργεια στις ΑΠΕ περνώντας από το φυσικό αέριο και οι Βρυξέλλες έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Επιπλέον, η εταιρεία που διαχειρίζεται τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, Engie Electrabel, έχει δηλώσει ότι είναι πολύ αργά για να κάνει πίσω η κυβέρνηση και ότι όλα οδεύουν κατά το σχέδιο να κλείσουν τα δύο εργοστάσια έως το 2025.

Η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί ότι δεν θα διαταραχθεί η προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα και έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Καρλ Ντεβός.

Ομως, από την εποχή που συμφωνήθηκαν όλα αυτά, το «κλίμα» έχει αλλάξει και το κλίμα το ίδιο. Οι καταστροφικές πλημμύρες σε Βέλγιο και Γερμανία το καλοκαίρι, δυσκολεύουν πολύ την κατασκευή νέων εργοστασίων φυσικού αερίου για να αντικαταστήσουν τα πυρηνικά.

Η κλιματική κρίση έχει οπλίσει με ένα νέο επιχείρημα τους υπέρμαχους της «καθαρής» πυρηνικής ενέργειας.

Η εμμονή των Πρασίνων να κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια ακολουθεί «έναν ξεπερασμένο τρόπο σκέψης στο πράσινο κίνημα», επισήμανε η Σουζάνα Καρπ, ανεξάρτητη σύμβουλος για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ) της ΕΕ, αναφερόμενη στις αντιπυρηνικές κινητοποιήσεις του Ψυχρού Πολέμου. «Ομως, βρισκόμαστε εν μέσω μιας κατεπείγουσας κλιματικής κρίσης και δεν μπορείς πια να χρησιμοποιείς ένα παλιό επιχείρημα εναντίον της πυρηνικής ενέργειας για να δικαιολογήσεις τη χρήση τεχνολογιών που ρυπαίνουν».

Οι καιροί έχουν αλλάξει, τόνισε ο Μπουσέ. «Το 2021, το πρόβλημα δεν είναι πια ο κίνδυνος από την πυρηνική ενέργεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Αν οι Πράσινοι θεωρούν την αύξηση των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων πολιτική νίκη, θα πρέπει να το εξηγήσουν στους νέους που διαδηλώνουν για το κλίμα».

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Η Πράσινη υπουργός Ενέργειας του Βελγίου επιμένει ότι τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας είναι παλιάς τεχνολογίας και πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν. Πέντε από αυτά ήδη έχουν κλείσει. «Το θέμα μας είναι αν τα άλλα δύο συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το 2025», είπε η Φαν ντερ Στρέτεν.

Οι Πράσινοι τονίζουν ότι χάρη στο ΣΕΔΕ, οι εκπομπές αερίων θα παραμείνουν στα επιτρεπτά όρια.

«Μέσα στην ΕΕ, οι εκπομπές των θερμοκηπικών αερίων δεν αυξάνονται γιατί ρυθμίζονται από το ΣΕΔΕ. Στο Βέλγιο, θα αυξηθούν οι εκπομπές προσωρινά έως το 2026, αλλά θα έχουν μειωθεί κατά τα δύο-τρίτα έως το 2030.

Η εναλλακτική είναι «τα πυρηνικά απόβλητα για 200.000-300.000 χρόνια. Η απάντηση είναι εύκολη», είπε η Φαν ντερ Σρέτεν.

Ομως οι ΜΚΟ για το κλίμα διαφωνούν: «Για να πετύχεις τους εθνικούς, τους ευρωπαϊκούς και τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους, πρέπει όλες οι εκπομπές -και όχι κάποιες- να μειωθούν έως το 2050. Το Βέλγιο δεν θα πετύχει τους εθνικούς στόχους του, εκτός αν όλες οι εκπομπές μηδενιστούν. Το να χτίσεις ένα καινούργιο μεγάλο εργοστάσιο που λειτουργεί με φυσικό αέριο, μεταθέτει το πρόβλημα για αργότερα», σημείωσε η Ανα Σέρντονερ, υπεύθυνη πολιτικής στην ΜΚΟ για τη βιομηχανική απανθρακοποίηση, Bellona Europa.

Το ζήτημα έχει φέρει τους Πράσινους σε πολύ δύσκολη θέση, επισημαίνει ο Ντεβός. «Θα τους κατακρίνουν για την αύξηση των εκπομπών αερίων και την αύξηση των τιμών ενέργειας, είτε φταίνε είτε όχι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...