287
Ο πίνακας του Βελάσκεθ στα χέρια των υπαλλήλων του Sotheby's | Wiktor Szymanowicz/Future Publishing via Getty Images

Βελάσκεθ σε νεοϋορκέζικη δημοπρασία του Sotheby’s – θα επιστρέψει στην Ισπανία;

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2023, 08:50
Ο πίνακας του Βελάσκεθ στα χέρια των υπαλλήλων του Sotheby's
|Wiktor Szymanowicz/Future Publishing via Getty Images

Βελάσκεθ σε νεοϋορκέζικη δημοπρασία του Sotheby’s – θα επιστρέψει στην Ισπανία;

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2023, 08:50

Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε την 1η Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, στο κατάστημα του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s. Οι δυο υπάλληλοι κρατούν έναν ιστορικής σημασίας πίνακα του σεβιλιάνου ζωγράφου Ντιέγκο Βελάσκεθ, γνωστού για τις προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε στην αυλή του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Δ’.

Είναι το ολόσωμο πορτρέτο της βασίλισσας της Ισπανίας Ισαβέλας των Βουρβόνων, ένα καλλιτέχνημα χρονολογούμενο τη δεκαετία του 1630, μάλλον φιλοτεχνημένο κατ’ εντολήν του Παλατιού, που βγαίνει στο σφυρί από τον Sotheby’s στη νεοϋορκέζικη δημοπρασία του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Η τιμή που το έργο αναμένεται να πιάσει θα είναι ιλιγγιώδης, αφού η αξία του εκτιμάται σε 35 εκατ. δολάρια (αυτή θα είναι και η τιμή εκκίνησης).

Το ισπανικό μέσο El País ασχολήθηκε με την τύχη του πίνακα στην κατεύθυνση του επαναπατρισμού του. Δηλαδή βολιδοσκόπησε την κυβέρνηση Σάντσεθ για το κατά πόσον είναι εφικτό να «χτυπηθεί» από την Ισπανία το έργο στη δημοπρασία. Ελαβε απάντηση σχετικά διφορούμενη, πάντως όχι ενθουσιαστική: «Είναι περίπλοκο το ζήτημα»…

Οπως έγραψε η El País, ο πίνακας με τη βασίλισσα «έφυγε από την Ισπανία υπό περίεργες συνθήκες τον 19ο αιώνα και τώρα επανεμφανίζεται στον οίκο Sotheby’s» για να σπάσει το ρεκόρ πώλησης πίνακα. Πέραν της Μαδρίτης, «έχει βρεθεί στο Παρίσι, στην Αγγλία, στην Ιταλία και τώρα στη Νέα Υόρκη».

Πιθανώς το έργο εκλάπη κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, μάλλον από στρατιώτες του Ναπολέοντα. Εμφανίστηκε στις 7 Ιανουαρίου 1838 στο Παρίσι, όταν άνοιξε η «ισπανική πτέρυγα» του Λούβρου. Το 1848 ο πίνακας μετακόμισε στο Λονδίνο και πέντε χρόνια αργότερα αγοράστηκε από ιδιώτες. Εμεινε στην οικογένεια Huth μέχρι το 1950, όταν οι κληρονόμοι τον πούλησαν.

Το 1978 κατέληξε στους Wildensteins, μια δυναστεία εμπόρων έργων Τέχνης, που με τα χρόνια το δάνεισαν σε ορισμένα μουσεία. Ο πίνακας πήγε δανεικός και στη Νάπολη για μια έκθεση το 2005.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...