Στο φόντο των εκλογών που έγιναν στις 8 Οκτωβρίου στη Βαυαρία και κατέδειξαν την αποδοχή της Ακροδεξιάς από ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων διακρίνεται ένα δημοσιογραφικό φιάσκο. Αφορά την ντόπια, σημαντική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία από τον περασμένο Αύγουστο άρχισε να δημοσιεύει λιβέλους κατά του Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, υπουργού Οικονομίας στην προηγούμενη τοπική κυβέρνηση του κεντροδεξιού Μάρκους Ζέντερ και επικεφαλής τώρα του κόμματος Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, που πήγε πολύ καλά στις κάλπες με ένα 15,8%, δηλαδή με ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές (11,6 %). Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο μιλάμε για δημοσιογραφικό φιάσκο.
Η επίθεση της Süddeutsche Zeitung στον Αϊβάνγκερ επικεντρώθηκε σε ένα κείμενο που βρήκε σε τσάντα του και είναι γραμμένο το 1987-1988, όταν ήταν μαθητής ηλικίας 17 ετών. Το κείμενο ανάπεμπε ύμνους στον ναζισμό. Η εφημερίδα έγραψε ότι έχει και μαρτυρίες δασκάλων του σημερινού πολιτικού, οι οποίοι δηλώνουν ότι από τότε θαύμαζε τους ναζί. Αντί να προβληματίσουν τους ψηφοφόρους τα δημοσιεύματα, ο Αϊβάνγκερ αύξησε το ποσοστό του.
Στη Γερμανία έχει ξεσπάσει θόρυβος, λοιπόν, σχετικά με το θέμα. Η ιταλική Corriere della Sera, που ασχολεήθηκε με το θέμα, θύμισε ότι ο Αϊβάνγκερ έχει αρνηθεί πως έγραψε αυτός το επίμαχο κείμενο της νιότης του, ενώ ο αδελφός του, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος όπλων, βγήκε και είπε ότι συντάκτης του κειμένου ήταν αυτός και όχι ο Αϊβάνγκερ.
Ο τελευταίος πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε την εφημερίδα ότι γνώριζε περί του κειμένου εδώ και χρόνια, όμως το κυκλοφόρησε σε προεκλογική περίοδο με μοναδικό σκοπό να τον βλάψει. Η Süddeutsche Zeitung αντέτεινε ότι υπάρχουν και μαρτυρίες παλιών συμμαθητών του ότι ως έφηβος είχε καυχηθεί πως είχε διαβάσει το χιτλερικό βιβλίο «Mein Kampf». Σε αυτές τις κατηγορίες ο Αϊβάνγκερ δεν απάντησε.
Την απομάκρυνσή του από τα βαυαρικά αξιώματα ζήτησαν τα αντιπολιτευόμενα στη Βαυαρία κεντροαριστερά κόμματα και οι εβραϊκές ενώσεις, ενώ ο Ζέντερ τον υπέβαλε σε τεστ ερωταπαντήσεων, στο οποίο μάλλον δεν τα πήγε και πολύ καλά. Αλλες εφημερίδες της Βαυαρίας έσπευσαν να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Αϊβάνγκερ. Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις που του έθεσαν.
Το γαϊτανάκι γύρω από το παρόν και το παρελθόν του Αϊβάνγκερ συνεχίστηκε με τα ουσιώδη. Διαπιστώθηκε ότι σε άλλες εποχές, η κατηγορία για συμπάθειες στους νεοναζί και για επιφυλακτικότητα απέναντι στον Τύπο αρκούσαν για να τερματίσουν την καριέρα οποιουδήποτε πολιτικού στη Γερμανία, όχι όμως σήμερα.
Μια άλλη μεγάλη εφημερίδα, η εβδομαδιαία Zeit, ενεπλάκη στην υπόθεση και έγραψε ότι το φαινόμενο εξηγείται με την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα μέσα ενημέρωσης. Συγχρόνως σχολίασε αρνητικά και τον τρόπο διεξαγωγής της δημοσιογραφική έρευνας από πλευράς Süddeutsche Zeitung, κάτι που παραδέχθηκε και η ίδια. Από όλη την ιστορία βγήκε κερδισμένος ο δεξιός λαϊκιστής Αϊβάνγκερ, παρά το γεγονός ότι οι οπαδοί του απείλησαν τους δημοσιογράφους.
Καταλήγοντας σε κάποιο συμπέρασμα, η Corriere έγραψε ότι «κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η συμπάθεια στους νεοναζί δεν είναι πλέον πρόβλημα για πολλούς γερμανούς ψηφοφόρους, και αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό». Επίσης, τόνισε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στα media καλλιεργείται εντέχνως από τους ακροδεξιούς της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. «Ωστόσο, αυτό που συνέβη δείχνει ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους: σε ένα πλαίσιο στο οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση το έργο τους, έχουν καθήκον να δουλεύουν με μεγάλη ακρίβεια και να εξηγούν καλύτερα τι κάνουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News