469
Το βαθυσκάφος «Τιτάν» εν καταδύσει και οι πέντε άνθρωποι που βρίσκονται παγιδευμένοι εντός του: στην επάνω σειρά οι δύο Πακιστανοί και ο Γάλλος, στην κάτω σειρά ο Αμερικανός και ο Βρετανός | REUTERS (OceanGate Expeditions, Engro Corporation Limited, HarperCollins France, Shannon Stapleton και Jannicke Mikkelsen)

Βαθυσκάφος «Τιτανικού»: Αυτή είναι η πεντάδα της αγωνίας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2023, 17:52
Το βαθυσκάφος «Τιτάν» εν καταδύσει και οι πέντε άνθρωποι που βρίσκονται παγιδευμένοι εντός του: στην επάνω σειρά οι δύο Πακιστανοί και ο Γάλλος, στην κάτω σειρά ο Αμερικανός και ο Βρετανός
|REUTERS (OceanGate Expeditions, Engro Corporation Limited, HarperCollins France, Shannon Stapleton και Jannicke Mikkelsen)

Βαθυσκάφος «Τιτανικού»: Αυτή είναι η πεντάδα της αγωνίας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2023, 17:52

Οι επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος που καταδύθηκε για να συναντήσει τα λείψανα του «Τιτανικού» είναι πέντε. Πολύς κόσμος για τόσο μικρό χώρο, άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους και κάθε ηλικίας, με κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για την εξερεύνηση του ιστορικού υπερωκεανίου – για αυτόν τον λόγο, εξάλλου, αποκαλούνται και «Titaniacs» («Τιτανικομανείς» μπορούμε να μεταφράσουμε).

Στο «Τιτάν» μπήκαν οικειοθελώς και καταδύθηκαν οι: Στόκτον Ρας, Αμερικανός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διοργάνωσε το υποβρύχιο τουρ (και ο οποίος όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια του μηχανήματός του είπε ότι «στη ζωή υπάρχουν κίνδυνοι»), Χάμις Χάρντινγκ, Βρετανός, πολυτάλαντος Κροίσος, Σαχζάντα και Σουλεμάν Ντάγουντ, Πακιστανοί, πατέρας και γιος, Πολ-Ανρί Ναργκολέ, Γάλλος, εξερευνητής.

Ο μεγαλύτερος της παρέας είναι ο 77 ετών Γάλλος, ο νεότερος είναι ο μόλις 19 ετών Πακιστανός, γιος. Ολοι τους ανήκουν στην «ολιγάριθμη διεθνή κοινότητα των ακραίων εξερευνητών» έγραψε η Corriere della Sera. Οσον αφορά τα έργα και τις ημέρες του Χάρτινγκ, μπορείτε να πληροφορηθείτε αναλυτικά εδώ.

Στο παρόν κείμενο προσθέτουμε μόνο τη γνώμη του Τέρι Βιρτς, βετεράνου αστροναύτη της NASA: «Ο Χάρντινγκ είναι αληθινός εξερευνητής, δεν είναι αναζητητής περιπέτειας και συγκίνησης, δύναται να χειριστεί καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Αυτή είναι μια εκτίμηση για την ιδιοσυγκρασία και τις δεξιότητες του Βρετανού, οι οποίες μπορεί να φανούν εξαιρετικά πολύτιμες για τον απεγκλωβισμό των πέντε.

Εμπειρότατος, επίσης, είναι ο Ναργκολέ, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως δύτης στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και φέρει το παρατσούκλι «μίστερ Τιτανικός» επειδή συμμετείχε στην πρώτη αποστολή που έγινε στο ναυάγιο του «Τιτανικού», δύο χρόνια μετά την ανακάλυψή του το 1987. Εκτοτε το έχει επισκεφτεί πολλές φορές, μάλιστα έχει ανασύρει περί τα 800 αντικείμενα του υπερωκεανίου. Η Corriere σημείωσε ότι «είναι διευθυντής υποβρύχιας έρευνας στην εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο».

Οι δυο Πακιστανοί, ο πατέρας και ο γιος, συμπληρώνουν την τετράδα. Ο πατέρας, 48 ετών, είναι επιχειρηματίας και ζει στη Βρετανία. Θεωρείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην πατρίδα του, καθώς είναι αναπληρωτής διευθυντής του πακιστανικού ομίλου Engro, ο οποίος δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς. Είναι φιλάνθρωπος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρυθέντος από τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο Γ’ ιδρύματος Prince’s Trust International.

«Αν φοβάσαι, μείνε σπίτι σου»

Οσον αφορά τον CEO Ρας, έγινε γνωστό ότι έχει λάβει μέρος σε όλες τις τουριστικές αποστολές που έγιναν από το 2011 μέχρι σήμερα. Εχει σπουδάσει στο Πρίνστον μηχανικός και έχει κατασκευάσει μόνος του πτητικά μέσα. Για το ενδεχομένως μοιραίο «Τιτάν» ανέφερε ότι είναι απλό στη χρήση του, αφού διευθύνεται μόνο από ένα κουμπί και ένα joystick.

Οπως προαναφέραμε, όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια του βαθυσκάφους παραδέχθηκε ότι ο μεγαλύτερος φόβος του είναι τυχόν πρόβλημα ανάδυσης στην επιφάνεια, όπως και συνέβη. Με κάποια δόση κυνισμού και υπερβολής προσέθεσε: «Στη ζωή υπάρχουν κίνδυνοι. Οποιος φοβάται, δεν πρέπει να βγαίνει από το σπίτι του»…

Υπενθυμίζεται ότι το «Τιτάν» έχασε κάθε επικοινωνία με το συνοδευτικό σκάφος επιφανείας μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...