172
Κατάστημα της IKEA στη Γαλλία | REUTERS/Stephane Mahe

Βαρύ πρόστιμο στην IKEA Γαλλίας γιατί κατασκόπευε εργαζομένους της

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 18:13
Κατάστημα της IKEA στη Γαλλία
|REUTERS/Stephane Mahe

Βαρύ πρόστιμο στην IKEA Γαλλίας γιατί κατασκόπευε εργαζομένους της

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 18:13

Δικαστήριο στη Γαλλία επέβαλε στην IKEA πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ για υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος των εργαζομένων της, καθώς η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων βρέθηκε ένοχη για το ότι αποθήκευε δεδομένα εργαζομένων τα οποία αποκτούσε παρανόμως.

Το γαλλικό υποκατάστημα της σουηδικής εταιρείας κατηγορείτο ότι κατασκόπευε τους εργαζομένους του (μεταξύ τους και συνδικαλιστές) επί αρκετά χρόνια και παραβίαζε την ιδιωτικότητά τους εξετάζοντας αρχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους. Μερικές φορές, μάλιστα, χρησιμοποιούσε δήθεν εργαζομένους για να συντάσσουν εκθέσεις για το προσωπικό.

Οι εισαγγελείς ζητούσαν να επιβληθεί πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, η οποία ανήκει στον όμιλο Ingka. Η IKEA δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για να σχολιάσει.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της IKEA στη Γαλλία Ζαν-Λουί Μπαγιό βρέθηκε επίσης ένοχος στο πλαίσιο της υπόθεσης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Οι δικαστές του επέβαλαν επίσης πρόστιμο 50.000 ευρώ για αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονταν στην περίοδο 2009-2012, αν και οι εισαγγελείς είπαν πως οι τακτικές κατασκοπείας είχαν αρχίσει ήδη μετά το 2000, από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News