405
«Aθάνατοι» η ιαχή για τους δύο πιλότους μας στην παραδοσιακή Στράτα στο Χανιά - τόπο καταγωγής του σμηναγού Μουλά |

Βαρύ πένθος σε Χανιά και Θεσσαλονίκη για τους πιλότους του Canadair

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2023, 10:11
«Aθάνατοι» η ιαχή για τους δύο πιλότους μας στην παραδοσιακή Στράτα στο Χανιά - τόπο καταγωγής του σμηναγού Μουλά
|

Βαρύ πένθος σε Χανιά και Θεσσαλονίκη για τους πιλότους του Canadair

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2023, 10:11

Επεσαν και οι δύο ηρωικά στο καθήκον. Ο 34χρονος σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, πιλότοι της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, είχαν κάνει λίγο πριν τις 15.00 της Τρίτης την τελευταία ρίψη νερού  με το Canadair CL-215 πάνω από τη φωτιά στον Πλατανιστό Καρύστου. Ακολούθησε μία δεξιά στροφή του αεροσκάφους -που εν τω μεταξύ είχε χάσει τον πλωτήρα από το δεξί φτερό του- και η μοιραιία βουτιά μέσα στη χαράδρα.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός της ΕΡΤ, δεν άφηναν περιθώρια ελπίδας για τους δύο Ιπτάμενους. Ειχαν αμφότεροι χαθεί στην αδιάκοπη εδώ και μέρες μάχη με τις φλόγες.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος, ενώ στους τόπους καταγωγής των δύο ηρωικών πιλότων συγγενείς και φίλοι θρηνούν για το χαμό τους στη χαράδρα της Καρύστου.

Με καταγωγή από τα Χανιά και συγκεκριμένα από το Γαβαλοχώρι, ο κυβερνήτης του Canadair, σμηναγός Χρήστος Μουλάς, είχε περάσει την παιδική και εφηβική ηλικία του στον Αποκόρωνα, καθώς οι γονείς του δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή. Ο θείος του είναι γιατρός στο νοσοκομείο Χανίων.

Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων και έγινε πιλότος στα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σε έξι μήνες ο σμηναγός Μουλάς θα γινόταν πατέρας, καθώς η σύζυγός του διανύει τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Το απόγευμα της Τρίτης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η παραδοσιακή Στράτα χωρίς χορό, μουσική και τραγούδια, με τους συγκεντρωθέντες να φωνάζουν «αθάνατοι» για τους δύο πιλότους μας.

Με καταγωγή από το Παλαιό Αγιονέρι στο Κιλκίς, ο συγκυβερνήτης του  CL-215, ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, είχε από μικρός όνειρο να πετά με αεροσκάφη.

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Ξηροκρήνη. Πέρασε στη Σχολή Ικάρων και μετά την αποφοίτησή του υπηρέτησε και αυτός στα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Στο πλευρό της οικογένειας του Περικλή  στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν αργά το απόγευμα της Τρίτης στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να παράσχουν ψυχολογική στήριξη στους δικούς του ανθρώπους.

 Η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια. 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...