Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ρώσοι που πολέμησαν στην Ουκρανία καταγράφηκαν ως ανάπηροι τον πρώτο χρόνο του πολέμου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτουν το βαρύ τίμημα της εισβολής για την ρωσική πλευρά. Το Κρεμλίνο έχει αποκρύψει τις λεπτομέρειες του αριθμού των νεκρών, αλλά οι στατιστικές υποδηλώνουν τον τεράστιο αριθμό των τραυματιών.
Μια ενημέρωση των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ, η οποία επικαλείται επίσημα στοιχεία της Μόσχας και μοιράστηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, έδειξε αύξηση 30% των ανδρών που χαρακτηρίστηκαν ανάπηροι ένα χρόνο μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.
«Σύμφωνα με τα ρωσικά στατιστικά στοιχεία για τις συντάξεις, από το 2022 έως το 2023 ο αριθμός των ανδρών ηλικίας 31 έως 59 ετών με αναπηρία αυξήθηκε κατά 30% ή κατά 507.000» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους Times.
Τον Μάιο του 2022, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε νόμο που επιτρέπει σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ τον Ιούλιο του περασμένου έτους η μέγιστη ηλικία κατάταξης ανδρών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αυξήθηκε έως και 10 χρόνια.
Σύμφωνα με νόμο που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, οι άνδρες που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική θητεία τους μπορούν να επιστρατευθούν μέχρι την ηλικία των 55 ετών, ενώ οι έφεδροι με τους υψηλότερους βαθμούς μπορούν να κληθούν ξανά σε υπηρεσία μέχρι τα 70 τους χρόνια.
Οι εκτιμήσεις ανεξάρτητων ρωσικών μέσων ενημέρωσης και του Πενταγώνου ανεβάζουν τον αριθμό των ρώσων νεκρών σε 66.000-88.000. Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι 31.000 ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.
Η ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις της Ουκρανίας είχαν υποβαθμίσει τις δυνατότητες διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας κατά τουλάχιστον 10% και ότι, παρά τις ελλείψεις πυρομαχικών, η εφευρετικότητα του ουκρανικού στρατού δυσκολεύει τους Ρώσους.
Οι επιθέσεις «επιβάλλουν οικονομικό κόστος στη Ρωσία και επηρεάζουν την εγχώρια αγορά καυσίμων. Είδαμε μια σημαντική αύξηση στις εισαγωγές βενζίνης από τη Λευκορωσία τον Μάρτιο» δήλωσε ένας Δυτικός αξιωματούχος. «Οσον αφορά τις ζημιές, τα πλήγματα έχουν πιθανότατα διαταράξει περισσότερο από το 10% της δυναμικότητας των διυλιστηρίων της Ρωσίας, ίσως περισσότερο και από 15%».
Η εκστρατεία πλήττει την ικανότητα του Πούτιν να δημιουργήσει έσοδα από το συνάλλαγμα, αλλά έχει θορυβήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των φόβων ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινδυνεύουν να αυξήσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ή να προκαλέσουν αντίποινα για την Ουκρανία, που τόλμησε να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος.
«Η Ρωσία έχει επιβάλει ακόμη και εξάμηνη απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης για να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές» δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιθανότατα θα αναγκαστούν ακόμη και να αυξήσουν τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, καθώς δεν μπορούν να διυλίσουν όσο συνήθως».
Σύμφωνα με τους Times, είναι δύσκολο για τη Ρωσία να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό των διυλιστηρίων λόγω των Δυτικών κυρώσεων, ενώ οι επιδρομές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν εντυπωσιάσει το ΝΑΤΟ με το εύρος και την αποτελεσματικότητά τους.
«Οι πιο απομακρυσμένες εγκαταστάσεις στις οποίες έχουν επιτεθεί ξεπερνούν πλέον τα 1.000 χιλιόμετρα. Αυτό υπογραμμίζει πραγματικά την εμβέλειά τους» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ολο και λιγότεροι από αυτούς τους τύπους ρωσικών υποδομών κρίσιμης σημασίας για την ενέργεια είναι ασφαλείς από πιθανά πλήγματα, τα οποία έχουν όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News