452
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή. Τα όσα είπε για τον θάνατο του 36χρονου στον Πειραιά προκάλεσαν αίσθηση | Nick Paleologos / SOOC

Βαρβιτσιώτης για Blue Horizon: Θρήνος και για αυτούς που πήγαν για μεροκάματο και τώρα κατηγορούνται για δολοφονία

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 12:30
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή. Τα όσα είπε για τον θάνατο του 36χρονου στον Πειραιά προκάλεσαν αίσθηση
|Nick Paleologos / SOOC

Βαρβιτσιώτης για Blue Horizon: Θρήνος και για αυτούς που πήγαν για μεροκάματο και τώρα κατηγορούνται για δολοφονία

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 12:30

Σειρά τηλεοπτικών παρεμβάσεων για τον αποτρόπαιο θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, κατά τον απόπλου του οχηματαγωγού «Blue Horizon», έκανε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει και να καταδικάσει τα όσα συνέβησαν.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε πως «είμαστε όλοι σοκαρισμένοι για το φρικαλέο αυτό περιστατικό». Τόνισε δε πως πέρα από τα δύο μέλη του πληρώματος που όπως φάνηκε στο βίντεο έσπρωξαν τον άτυχο άνθρωπο στη θάλασσα με συνέπεια να πνιγεί, «ευθύνη έχει και ο καπετάνιος και η συμπεριφορά αυτή δεν συνάδει με το ναυτικό επάγγελμα».

Ο ίδιος, μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι ο Αντώνης Καρυώτης είχε εισιτήριο. «Ο 36χρονος ήταν επιβάτης του πλοίου που αποβιβάστηκε και προσπάθησε να ξαναμπεί στο καράβι», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ωστόσο, τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Open, προκάλεσαν αίσθηση. Και αυτό διότι σε μια αποστροφή των δηλώσεών του στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη, φάνηκε να εξομοιώνει το θύμα με τους θύτες.

«Σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να βγάλουν… να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν πίσω έναν μισθό, ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Μάλιστα αυτή του τη θέση την επανέλαβε λίγο αργότερα και στην τρίτη του τηλεφωνική παρέμβαση, αυτή τη φορά στον Alpha, λέγοντας: «Σήμερα θρηνούμε και τον χαμό του συνανθρώπου μας, αλλά νομίζω θρηνούν και οι οικογένειες των μελών του πληρώματος, τους δικούς τους ανθρώπους οι οποίοι πήγαν να βγάλουν ένα μεροκάματο και δεν ξέρω για ποιους λόγους, σήμερα κατηγορούνται για ανθρωποκτονία».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Βαρβιτσιώτης καταδίκασε τη συμπεριφορά του πληρώματος. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη συμπεριφορά αυτή», τόνισε στο Open.

«Η πρώτη ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι κάποιος άνθρωπος γλίστρησε και βρέθηκε στη θάλασσα. Στο λιμάνι του Πειραιά, συνήθως δεν χρειάζεται να γυρίσει το πλοίο για να διαχειριστεί το περιστατικό, αλλά το πλοίο αναγκάστηκε να γυρίσει από τη στιγμή που υπήρχαν οι πρώτες κατηγορίες και οι πρώτες επικοινωνίες με τις Αρχές, ανθρώπων που είπαν ότι είδαν μέλη του πληρώματος να τον σπρώχνουν στη θάλασσα. Εκείνη τη στιγμή και με εντολή εισαγγελέα το πλοίο γύρισε πίσω», εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά έγιναν σε διάστημα 10 λεπτών».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε πως σε τέτοια πλοία και ο καπετάνιος έχει εικόνα του καταπέλτη και εκ της θέσεώς του έχει ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο καράβι.

«Τα μέλη του πληρώματος είναι υποχρεωμένα κατά την αναχώρηση να βρίσκονται στον καταπέλτη, να εποπτεύουν τι αφήνει πίσω του το πλοίο και να επικοινωνούν με τη γέφυρα. Και αυτό είναι μία σοβαρή παραβίαση των κανόνων ασφαλείας», υπογράμμισε εξάλλου.

«Αυτή η εικόνα προσβάλλει την ελληνική ναυτοσύνη», τόνισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...