660
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Στο Κέντρο» στην ΕΡΤ1 | YouTube/ERT

Βαρουφάκης: Αν είχαμε βγει από το ευρώ, σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα!

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 11:52
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Στο Κέντρο» στην ΕΡΤ1
|YouTube/ERT

Βαρουφάκης: Αν είχαμε βγει από το ευρώ, σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα!

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 11:52

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος «Στο Κέντρο» του Γιώργου Κουβαρά.

Οχι ότι ένας άνθρωπος που επιζητά τόσο την προβολή όσο ο κ. Βαρουφάκης βγαίνει σπάνια στα μέσα ενημέρωσης, αλλά πόσο αναμενόμενο είναι να τον ακούς να μιλάει για τα… λάθη που έκανε ως υπουργός Οικονομικών; Και πόσο αναμενόμενο είναι να ακούς τον πρωταγωνιστή της δήθεν «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015 και έναν από τους πυλώνες της πολυσυζητημένης πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για «προοδευτική διακυβέρνηση» να αναστοχάζεται για το πόσο καλό θα μας έκανε ένα Grexit;

Ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε αρχικά για το Ελληνοτουρκικά:

«Δεν έχουμε κάτσει ποτέ οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητήσουμε για την κοινή μας αντιμετώπιση ενός προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος νιώθει την καρέκλα να τρίζει κάτω από τα πόδια του και κάθε φορά που γίνεται αυτό με ένα τουρκικό καθεστώς τραβάει. Εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον μία συνεννόηση. Εμείς έχουμε κάποιες προτάσεις. Τις έχω καταθέσει στον πρωθυπουργό κατ’ ιδίαν. Σε αυτές τις λίγες συζητήσεις που είχα, μου είχε πει ότι έχουν ενδιαφέρον και εκεί έμεινε. Κοιτάξτε, εμείς στο ΜέΡΑ από την αρχή μιλάμε. Είμαστε κάθετα εναντίον των διμερών διαπραγματεύσεων, είτε πρόκειται περί Ελλάδας-Τουρκίας είτε περί Ελλάδας- Αιγύπτου, είτε περί Ελλάδας – Ισραήλ. Γιατί είναι μια παγίδα. Οι διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι μία τεράστια παγίδα. Γιατί σου φορτώνει στο τραπέζι της συζήτησης ο Ερντογάν, μέχρι και τη Βοιωτία θα ζητήσει, οπότε ουσιαστικά σε οδηγεί να αποσυρθείς από τις διαπραγματεύσεις και μετά όλοι θα λένε η “Ελλάδα που δεν θέλει να συζητάει”».

Ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε και στα περί κατάργησης της στρατιωτικής θητείας.

«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία, γιατί δεν κάνει καλό στο αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, το να έχεις φαντάρους είναι και παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παιδιών που δεν θέλουν να πάνε στο στρατό και καταλήγεις να έχεις αξιωματικούς οι οποίοι τους έχεις σπουδάσει τόσα χρόνια σε σχολές πολέμου κ.λπ. να μαντρώνουν παιδιά που δεν θέλουν να είναι στον στρατό», είπε.

Ερωτηθείς αν σε μια ενδεχόμενη συμμετοχή του σε κυβέρνηση θα ξανάπαιρνε το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Εξαρτάται. Από το αν έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα πολιτικής, η οποία εμένα ως οικονομολόγο με πείθει ότι θα βάλει το χρέος, το ιδιωτικό και το δημόσιο, σε μια πορεία βιώσιμης βιωσιμότητας, το φορολογικό σύστημα σε μία πορεία που δεν θα πνίγει τους μικρομεσαίους και θα δημιουργήσει προοπτικές για την εξασφάλιση του τέλους της προσοδοφορίας».

Για τις δύο κινήσεις που θα έκανε, αν έπαιρνε αύριο το υπουργείο Οικονομικών, είναι: «ΦΠΑ 15% από 24% και από το 13% στο 7%».

Ο κ. Βαρουφάκης, άνθρωπος-κλειδί στην εθνική περιπέτεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, μίλησε για τα τρία… λάθη που έκανε ως υπουργός Οικονομικών.

«Εχω κάνει τρία βασικά λάθη. Το πρώτο ήταν ότι υπέγραψα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου (του 2015). Το έκανα καλή τη πίστει, ότι μας δίνει τέσσερις μήνες. Να διαπραγματευτούμε με κάποια ηρεμία. Τελικά αυτή η περίοδος δεν χρησιμοποιήθηκε για να διαπραγματευτούμε. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση. Χρησιμοποιήθηκε για να δρομολογηθεί το 3ο μνημόνιο που είναι καταστροφή. Για μένα ήταν μια τρίτη πιστωτική κάρτα που την πήραμε για να αποπληρώσουμε τη δεύτερη και τώρα συνεχίζουμε να παίρνουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να φορτώνουμε το χρέος», είπε, για να συμπληρώσει:

«Ενα άλλο μεγάλο λάθος που έκανα είναι ότι δεν ήμουν πιο ανοικτός απέναντι στον ελληνικό λαό, για το τι σημαίνει ρήξη, ότι μπορεί και να σήμαινε έξοδο από το ευρώ, έπρεπε να είμαι πιο ξεκάθαρος σε αυτό», είπε παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι οι διαβεβαιώσεις που έδινε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει και έξοδο από το ευρώ ήταν ψέματα.

«Δεν ήθελα να βγούμε από το ευρώ…», προσέθεσε, πάντως. Και ακριβώς σε εκείνο το σημείο ρωτήθηκε αν είχαμε βγει τότε από το ευρώ σήμερα πού θα ήμασταν. Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε το εξής απίστευτο: «Πολύ καλύτερα, σαφώς καλύτερα»…

Και συνέχισε: «Το τρίτο λάθος μου είναι ότι δεν έβγαλα τα πρώτα μαγνητοφωνημένα ηχητικά του Eurogroup την ίδια μέρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News