765
Οι υπ. Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ-Μαλίκι και της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές, στην έναρξη των εργασιών, την Δευτέρα | REUTERS/Albert Gea

Βαρκελώνη: Απέχει το Ισραήλ από τη σύνοδο ΕΕ – Μεσογειακών κρατών

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2023, 13:22
Οι υπ. Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ-Μαλίκι και της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές, στην έναρξη των εργασιών, την Δευτέρα
|REUTERS/Albert Gea

Βαρκελώνη: Απέχει το Ισραήλ από τη σύνοδο ΕΕ – Μεσογειακών κρατών

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2023, 13:22

Χωρίς το Ισραήλ ξεκίνησε στη Βαρκελώνη, τη Δευτέρα, η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ενωσης για την Μεσόγειο, στην οποία μετέχουν η ΕΕ, καθώς και κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με το Politico, το Ισραήλ κατηγόρησε τους διοργανωτές της συνόδου ότι έθεσαν τον πόλεμό του με την Χαμάς στο επίκεντρο των συνομιλιών χωρίς να το συμβουλευτούν.

Η απόφαση να συζητηθεί ο πόλεμος, «υπονομεύει» τον σκοπό του φόρουμ και «ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε άλλο ένα διεθνές φόρουμ στο οποίο τα αραβικά κράτη χτυπούν το Ισραήλ», δήλωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στην ΕΕ, Χαΐμ Ρεγκέβ.

Στη σύνοδο μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και της Τυνησίας.

Η ΕΕ και η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της συνάντησης παρά τον φόβο ότι τα αραβικά κράτη ή το Ισραήλ θα αρνούνταν την πρόσκληση.

Η Σαουδική Αραβία παρίσταται επίσης, ως επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η απουσία του Ισραήλ δίχασε την ΕΕ, με ορισμένες χώρες να επιθυμούσαν να πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής και άλλες να προτιμούσαν να αναβληθεί μέχρι το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

«Είναι ζήτημα ότι το Ισραήλ δεν έρχεται, είναι πλήρες μέλος. Υπάρχει ο κίνδυνος να πληγεί η Ενωση για τη Μεσόγειο, είναι ένα στοίχημα», δήλωσε γάλλος διπλωμάτης στο Politico.

Η Ισπανία προσπαθεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής απάντησης στον πόλεμο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ πιέζει έντονα για τη διοργάνωση μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και συζήτησε την ιδέα αυτή την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διχασμένη η Ευρώπη

Η συνάντηση της Δευτέρας κινδυνεύει να εκθέσει όχι μόνο σοβαρές διαφορές μεταξύ των μελών της ΕΕ και των αραβικών κρατών, αλλά και τον διχασμό μεταξύ των ίδιων των Ευρωπαίων.

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ η Γερμανία, η Τσεχία, η Αυστρία και η Ουγγαρία υποστηρίζουν ότι αυτό αντιβαίνει στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί.

Σύμφωνα με τον Ζουλιέν Μπαρνς-Ντασί, ερευνητή για τη Μέση Ανατολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που μίλησε στο Politico, οι εσωτερικές διαιρέσεις της ΕΕ θα δυσχεράνουν τη «συνεργασία» με τα αραβικά έθνη και την εξεύρεση «ενός σημείου σύγκλισης».

«Υπάρχει ένας αριθμός ευρωπαϊκών χωρών που αρνούνται να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός, ενώ οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και οι Ιρλανδοί είναι υπέρ. Αυτό σαφώς αποδυναμώνει την ΕΕ ως συνομιλητή», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, τα αραβικά έθνη αναμένεται να παρουσιάσουν ένα πιο ενιαίο μέτωπο κατά του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας τη σύνοδο κορυφής ως πλατφόρμα για να ζητήσουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Και ενώ οι Ευρωπαίοι θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν για τη Γάζα μετά τη σύγκρουση, τα αραβικά έθνη θα θελήσουν να επικεντρωθούν στον τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Θα είναι πολύ δύσκολο. Η Τυνησία, για παράδειγμα, θα πει κάποια πολύ σκληρά πράγματα κατά του Ισραήλ. Θα υπάρξει ελάχιστος διάλογος και οι θέσεις θα απέχουν πολύ», δήλωσε ο γάλλος διπλωμάτης.

Διεθνή διάσκεψη πρότεινε ο ισπανός ΥΠΕΞ

Μία διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό πρέπει να συγκληθεί σύντομα, δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές, κατά την έναρξη των εργασιών του φόρουμ.

Ο ισπανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο μοναδικός δυνατός και αξιόπιστος εταίρος για την αναζήτηση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

Η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά την Γάζα όταν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, διότι δεν διαθέτει ατζέντα για την ειρήνη, είπε ο οικοδεσπότης της συνόδου.

Εκκληση για την εφαρμογή διαρκούς εκεχειρίας απηύθυνε από την Βαρκελώνη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με στόχο την επεξεργασία «πολιτικής λύσης» στην διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Η τετραήμερη αυτή εκεχειρία αποτελεί «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά «πρέπει να παραταθεί» και «να μετατραπεί σε διαρκή, ώστε να επιτραπεί η επεξεργασία πολιτικής λύσης στην κρίση», δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την απουσία του Ισραήλ από τις εργασίες του Φόρουμ.

Ο δρόμος προς την ειρήνη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, «αλλά δεν είναι άπιαστος». Και οι δύο λαοί έχουν ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην ίδια γη, άρα οφείλουν να την μοιραστούν, είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν πρέπει να επανεποικισθεί από το Ισραήλ.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τυφλή κτηνωδία με την οποία η Χαμάς επιτέθηκε αποχαλινωμένη κατά των πολιτών στις 7 Οκτωβρίου. Αλλά μια φρικαλεότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια άλλη φρικαλεότητα», δήλωσε ο Μπορέλ, αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα και «στα δεινά του άμαχου πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα».

Η διαδικασία προώθησης της λύσης των δύο κρατών πρέπει να ξεκινήσει μαζί με την «εξασφάλιση του τερματισμού αυτής της βάρβαρης επίθεσης», δήλωσε, στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...