368
Κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στις Βαλεαρίδες Νήσους | pixabay

Βαλεαρίδες Νήσοι: Περιορισμοί στα υπαίθρια πάρτι και κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2024, 15:22
Κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στις Βαλεαρίδες Νήσους
|pixabay

Βαλεαρίδες Νήσοι: Περιορισμοί στα υπαίθρια πάρτι και κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2024, 15:22

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας επιβάλλουν νέους περιορισμούς στους τουρίστες, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας να μειωθούν οι επιπτώσεις του υπερ-τουρισμού.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο -που αυστηροποιεί εκείνο που ίσχυε από το 2020- περιορίζεται η κατανάλωση αλκοόλ στον δρόμο και η διοργάνωσης υπαίθριων πάρτι σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπως η Πλάγια ντε Πάλμα και το Μάγκαλουφ στη Μαγιόρκα και το Σαντ Αντονι στην Ίμπιζα.

Οι τουρίστες που θα παραβιάζουν τους κανονισμούς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 500 έως 1.500 ευρώ.

Η νέα νομοθεσία εισάγει αυστηρότερους κανόνες και για τα σκάφη πάνω στα οποία διοργανώνονται πάρτι τα οποία θα πρέπει να αγκυροβολούν σε απόσταση άνω του ένος ναυτικού μιλίου από τις ακτές που καθορίζει ο νόμος.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει απαγορευθεί η διαφήμιση για πάρτι σε σκάφη σε τρεις περιοχές, ενώ από το 2020 έχει απαγορευθεί η πώληση αλκοόλ από τις 21.30 έως τις 08.00 σε ορισμένες τουριστικές ζώνες.

Αντικοινωνική συμπεριφορά

Ο Λουίς Πόμαρ, υπεύθυνος Τύπου στο τουριστικό συμβούλιο των Βαλεαρίδων Νήσων, είπε στο BBC ότι ο νόμος έχει στόχο να περιορίσει την αντικοινωνική συμπεριφορά. Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως ο νόμος δεν θα χρειάζεται «σε τρία με τέσσερα χρόνια, εάν εμφυσήσουμε στους ανθρώπους πώς να συμπεριφέρονται».

Εως και 16 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την αποκατάσταση περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερτουρισμού.

Ο Πόμαρ είπε ακόμη ότι μια επιτροπή που ασχολείται με την «προώθηση της ευγένειας στις τουριστικές ζώνες» θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει εκπροσώπους των χωρών των οποίων οι τουρίστες συνδέονται περισσότερο με προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Απαγόρευση πώλησης αλκοόλ

Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι ο νόμος του 2020 απαγορεύει στα καταστήματα να πωλούν αλκοόλ μεταξύ 21:30 και 08:00 τοπική ώρα.

Οταν εισήχθη ο νόμος το 2020, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι ήταν η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη που περιόρισε την προώθηση και πώληση αλκοόλ σε ορισμένες τουριστικές ζώνες, αναφέροντας ότι τα μέτρα θα «καταπολεμήσουν τις υπερβολές» και «θα επιφέρουν μια πραγματική αλλαγή στο τουριστικό μοντέλο αυτών των προορισμών».

Ωστόσο, ορισμένοι ντόπιοι παραπονέθηκαν ότι ο νόμος θα έβλαπτε τις τοπικές επιχειρήσεις, κυρίως εκείνες του κλάδου της εστίασης.

Ο υπερ-τουρισμός αποτελεί μείζον πρόβλημα στις Βαλεαρίδες Νήσους, με φορείς ντόπιων να ζητούν να επιβληθούν περιορισμοί, υποστηρίζοντας ότι η ζωή έχει γίνει αφόρητη -και πολύ ακριβή- για τους μόνιμους κατοίκους ενώ υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι για το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...