Περισσότερα από 370 εκατομμύρια κορίτσια, ή αλλιώς ένα στα οκτώ, έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν από την ηλικία των 18 ετών. Ο αριθμός ανεβαίνει στα 650 εκατομμύρια, μία στις πέντε, αν υπολογιστούν και οι μορφές σεξουαλικής βίας που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή, όπως η διαδικτυακή ή λεκτική κακοποίηση.
Αυτά διαπιστώνει η Unicef στην πρώτη έκθεσή της για τη σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία. «Η σεξουαλική βία κατά των παιδιών, προερχόμενη συχνά από κάποιον που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, σε μέρη όπου θα έπρεπε να αισθάνεται ασφάλεια, προκαλεί βαθιά και διαρκή τραύματα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, Κάθριν Ράσελ.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν και τα κορίτσια πλήττονται περισσότερο από τη σεξουαλική βία, 240 με 310 εκατομμύρια αγόρια –περίπου ένα στα έντεκα παγκοσμίως– έχουν επίσης πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης στην παιδική ηλικία τους. Αναφέρονται δε άλλα 220 εκατ. αγόρια που έχουν πέσει θύματα μη σωματικής σεξουαλικής βίας.
Η κλίμακα αυτού του φαινομένου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια σε μέγεθος λόγω του στίγματος που φέρουν τα θύματα αλλά και των προκλήσεων στην καταμέτρηση και καταγραφή των περιστατικών, αναφέρει η έκθεση.
Το γεγονός ότι χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος για να συγκεντρωθούν παγκόσμια στοιχεία για τη σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία αποτελεί απόδειξη ότι το ζήτημα έχει αγνοηθεί κατά κόρον, είπε στην Telegraph η Κλαουντια Κάπα, ανώτερη στατιστικολόγος της UNICEF που εργάστηκε στην έκθεση.
«Η διαθεσιμότητα δεδομένων για τη σεξουαλική βία κατά των παιδιών ήταν πολύ περιορισμένη», είπε, προσθέτοντας ότι μόνο το 60% των χωρών παγκοσμίως συγκεντρώνουν αυτά τα δεδομένα. «Γνωρίζουμε ότι η σεξουαλική βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά η επένδυση στη συλλογή δεδομένων σε επίσημες στατιστικές ξεκινάει μόλις τώρα», συμπλήρωσε.
Η σεξουαλική βία δεν γνωρίζει γεωγραφικά, πολιτιστικά ή οικονομικά σύνορα αλλά οι αριθμοί παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανά περιοχή: τα περισσότερα θύματα καταγράφονται στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου το 22% του γυναικείου πληθυσμού επηρεάζεται από τη σεξουαλική βία. Στη ανατολική και νοτιοανατολική Ασία καταγράφονται 75 εκατ. θύματα (8%), ενώ στην κεντρική και νότια Ασία 73 εκατομμύρια (9%).
Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η Unicef εντόπισε 68 εκατ. κορίτσια ( 14% του αντίστοιχου πληθυσμού), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 45 εκατομμύρια (18%) και στη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία 29 εκατομμύρια (15%).
Η Ωκεανία, με 6 εκατ. κορίτσια να έχουν υποστεί σεξουαλική βία, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάλογα με τον πληθυσμό τους, 34%.
«Αυτοί οι αριθμοί θα πρέπει να μας σοκάρουν», είπε στην Telegraph η Αφρούζ Καβιάνι Τζόνσον, ειδική της UNICEF στην παιδική προστασία. «Αλλά, από τις βιωμένες μας εμπειρίες, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πολύ συνηθισμένο. Η σεξουαλική βία δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάπου μακριά, ούτε είναι ένα σποραδικό φαινόμενο».
«Αυτό που πραγματικά πρέπει να αλλάξει είναι η ιεράρχηση της δράσης για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων», είπε, προειδοποιώντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας και την υποστήριξη των θυμάτων, τα οποία ζουν με μακροχρόνιο τραύμα που προκαλείται πολύ συχνά από κάποιον γνωστό ή και οικείο τους άνθρωπο.
Περιοχές που διέρχονται κρίσεις –πολεμικές συγκρούσεις και άλλες ακραίες συνθήκες– γίνονται πιο επικίνδυνες για τη σεξουαλική ασφάλεια των παιδιών. «Τα παιδιά σε εύθραυστα περιβάλλοντα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη σεξουαλική βία. Γινόμαστε μάρτυρες φρικτής σεξουαλικής βίας σε ζώνες συγκρούσεων, όπου ο βιασμός και η έμφυλη βία χρησιμοποιούνται συχνά ως όπλα πολέμου», ανέφερε η Ράσελ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής βίας βρίσκονται στην εφηβεία, με σημαντική έξαρση μεταξύ των ηλικιών 14 και 17 ετών.
Το τραύμα της σεξουαλικής βίας παραμένει και στην ενήλικη ζωή, με τα θύματα να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών, κοινωνικής απομόνωσης και προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη, καθώς και προκλήσεις στη δημιουργία υγιών σχέσεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αντίκτυπος επιδεινώνεται περαιτέρω όταν τα παιδιά καθυστερούν να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους, μερικές φορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή κρατούν την κακοποίηση εντελώς κρυφή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News