Ακόμη και αν, με κάποιον μαγικό τρόπο, μπει φρένο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και η θερμοκρασία του πέσει κατά 1,5 βαθμό Κελσίου –κάτι που τώρα φαίνεται απίθανο–, όλοι οι παγετώνες στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμτι, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ο πάγος στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστουν, στο Ουαϊόμινγκ, καθώς και οι λίγοι παγετώνες που έχουν απομείνει στην Αφρική, θα λιώσουν για πάντα, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση του ΟΗΕ, UNESCO.
Αλλοι, μικρότεροι παγετώνες μπορούν να σωθούν, αλλά και πάλι, μόνον εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειωθούν δραστικά, ανέφερε, επίσης, η έκθεση.
«Αυτή η έκθεση είναι μια έκκληση για δράση», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρεϊ Αζουλάι και συνέδεσε το πόρισμα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP27, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει στην Αίγυπτο στα μέσα Νοεμβρίου. «Το COP27 θα παίξει τεράστιο ρόλο στην εξεύρεση λύσεων σε αυτό το ζήτημα» είπε. Τις δηλώσεις της δημοσίευσε η Washington Post.
Περίπου οι 50 από τις 1.150 τοποθεσίες των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς έχουν παγετώνες: όλες μαζί αποτελούν σχεδόν το ένα δέκατο της Γης.
Οι περίπου 19.000 παγετώνες, λοιπόν, που βρίσκονται στα Μνημεία, χάνουν περισσότερα από 60 δισ. τόνους πάγου κάθε χρόνο – μέγεθος που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση νερού της Ισπανίας και της Γαλλίας μαζί.
Η Οργάνωση περιέγραψε έναν «κύκλο θέρμανσης» κατά τον οποίο η τήξη των παγετώνων προκαλεί την εμφάνιση πιο σκούρων επιφανειών στην επιφάνεια της Γης, οι οποίες στη συνέχεια απορροφούν ακόμη περισσότερη θερμότητα και επιταχύνουν περαιτέρω το λιώσιμο του πάγου. (Είναι γνωστό ότι, όσο πιο σκούρα είναι μια επιφάνεια, τόσο περισσότερη θερμότητα προσελκύει. Είναι ένας λόγος που πολλοί επιλέγουν ανοιχτά χρώματα αυτοκινήτου ή φορούν μόνο ρούχα με φωτεινά χρώματα).
Οι αλλαγές αυτές στην επιφάνεια της Γης αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργία, στη βιοποικιλότητα και στην αστική ζωή, αφού, όπως επιβεβαιώνει και η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, «οι παγετώνες είναι κρίσιμες πηγές ζωής στη Γη, καθώς παρέχουν υδάτινους πόρους, τουλάχιστον στη μισή ανθρωπότητα».
Ο Ρεζέντε τόνισε ιδιαιτέρως ότι τεράστιες θα είναι και οι πολιτιστικές απώλειες. Ο λόγος; Σε όλον τον κόσμο, η υπερθέρμανση του πλανήτη εκθέτει τα αρχαία αντικείμενα στην καταστροφική ζέστη πιο γρήγορα από όσο οι αρχαιολόγοι μπορούν να τα σώσουν. «Μερικοί από αυτούς τους παγετώνες είναι ιεροί τόποι και πραγματικά πολύ σημαντικοί για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις τοπικές κοινότητες», διευκρίνισε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News