442
O άγγλος ηθοποιός Τζουντ Λο στη Μόστρα, στις 31 Αυγούστου | REUTERS/Yara Nardi

Τζουντ Λο: «Ο ρατσισμός των ΗΠΑ ανθεί στη φτώχεια»

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2024, 10:31
O άγγλος ηθοποιός Τζουντ Λο στη Μόστρα, στις 31 Αυγούστου
|REUTERS/Yara Nardi

Τζουντ Λο: «Ο ρατσισμός των ΗΠΑ ανθεί στη φτώχεια»

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2024, 10:31

Ο Τζουντ Λο, ο αξέχαστος πονηρός πάπας της σειράς του Πάολο Σορεντίνο, δεν κρύβει τα 52 χρόνια του, έχει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, αραιά μαλλιά, αλλά και γοητεία: αυτό έγραψε ο Βαλέριο Καπέλι στην Corriere della Sera. καθώς ο βρετανός γόης –και αυτός δηλαδή– παρελαύνει στη Βενετία για το κινηματογραφικό φεστιβάλ. Οι γονείς του, που ήταν δάσκαλοι, τον ονόμασαν Τζουντ από το «Hey Jude», το διάσημο τραγούδι των Beatles, υπενθύμισε η ιταλική εφημερίδα.

Τώρα, στο θρίλερ «The Order», του αυστραλού σκηνοθέτη Τζάστιν Κούρτζελ, ο οποίος στα φιλμ του «ψάχνεται» με τη βία, ο Λο είναι πράκτορας του FBI και δη πολύ δραστήριος. Κυνηγάει με ζήλο τους οπαδούς της λεγόμενης λευκής υπεροχής, δηλαδή τους τρελούς, φανατικούς κληρονόμους της Κου Κλουξ Κλαν. Οι άρρωστες ρίζες τους ξαναπέταξαν βλαστάρια στην επίθεση στο Καπιτώλιο το 2021, με τις ευλογίες του Τραμπ. Ρητώς αυτό δεν αναφέρεται στο φιλμ, πάντως το φάντασμα των εισβολέων πλανάται.

Είπε ο Λο: «Η ταινία βοά από μόνη της. Επρεπε να γυριστεί, αφού στον σημερινό κόσμο υπάρχουν τα πάντα και δείχνουν πόσο εύκολα χειραγωγούνται τα μυαλά, ειδικά τα πιο αδύναμα. Οι ΗΠΑ, όπως και άλλες χώρες, είναι διχασμένη κοινωνία. Μιλάμε για μια επικίνδυνη ιδεολογία και για το πώς μπορεί να βλαστήσει, ειδικά ανάμεσα σε ευάλωτους και εκμεταλλευόμενους. Ο ρατσισμός συγκεντρώνει το περιθώριο της κοινωνίας και φτιάχνει μια κοινότητα, ένα είδος οικογένειας».

Ο Κούρτζελ συμπλήρωσε ότι εμπνεύστηκε από το φιλμ «Ο Μισισιπής Καίγεται» και από δυστοπικά μυθιστορήματα περί αμερικανικού αρίου έθνους που ξαναγράφει την Ιστορία. «Αντίτυπα βιβλίων του είδους βρέθηκαν στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στα κατεστραμμένα έπιπλα και τις σπασμένες πόρτες».

«Hey Jude, πες μας περισσότερα για το φιλμ» αστειεύτηκε ο Καπέλι. Πρόθυμος ήταν ο Λο: «Ο πράκτοράς μας έχει κάποια προβλήματα. Με το κάπνισμα, με το αλκοόλ και με την κατάθλιψη, όμως ο σκηνοθέτης λέει ότι εγώ είμαι τέλειος για τέτοιους ‘‘σπασμένους’’ χαρακτήρες. Καίγονται σταυροί, οι σημαίες της Dixie μπερδεύονται με τις ναζιστικές, οι εβραίοι μπαίνουν στο στόχαστρο, τα πανό της White Power σηκώνονται. Είναι ντόπιοι τρομοκράτες, από την περιοχή του Βορειοδυτικού Ειρηνικού. Υπήρξαν μέλη ακροδεξιάς θρησκευτικής κοινότητας αλλά κατόπιν αποστασιοποιήθηκαν. Ληστείες τραπεζών, επιθέσεις και δολοφονίες».

Η αστυνομία άργησε να καταλάβει από πού προέρχεται αυτή η αλυσίδα εγκλημάτων και να αντιληφθεί ότι οι δράστες δεν είναι κοινοί εγκληματίες. Αυτά τα άτομα κηρύσσουν τον πόλεμο στην αμερικανική κυβέρνηση. Εναν φυλετικό πόλεμο. Η όλη ιστορία βασίστηκε στο βιβλίο «The Silent Brotherood», ένα πόνημα για τον τρόπο δράσης των ακροδεξιών ομάδων στις ΗΠΑ μετά τα χρόνια της Κου Κλουξ Κλαν.

Αντικομμουνισμός, λευκή υπεροχή, χριστιανικές (δηλαδή προτεσταντικές) αξίες, κ.λπ., ήταν τα δολώματα που έριξαν οι νεοναζιστές για να σαγηνεύσουν πολίτες από τη μεσαία και κατώτερη τάξη και να τους κάνουν εγκληματίες στο όνομα της αρίας φυλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...