794
«Αφήστε μας να ψηφίσουμε» ζητούν δύο μαύρες διαδηλώτριες στην Ατλάντα | REUTERS/Dustin Chambers

Τζόρτζια: Πεδίο μάχης ο νέος εκλογικός νόμος

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 14:00
«Αφήστε μας να ψηφίσουμε» ζητούν δύο μαύρες διαδηλώτριες στην Ατλάντα
|REUTERS/Dustin Chambers

Τζόρτζια: Πεδίο μάχης ο νέος εκλογικός νόμος

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 14:00

Με μεγάλες εταιρείες και αθλητικές ομοσπονδίες τα έβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι, επειδή αντέδρασαν στον νέο εκλογικό νόμο του κυβερνήτη Μπράιαν Κεμπ στην Τζόρτζια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και το κόμμα του καλούν σε μποϊκοτάζ κατά της Apple, της Coca-Cola, της Delta Airlines, της ομοσπονδίας του μπέιζμπολ κ.ά., που αποκάλεσαν τον νέο νόμο απαράδεκτο, απάνθρωπο και αντισυνταγματικό, όπως έκανε και ο Τζο Μπάιντεν.

Η Coca-Cola και η Delta Airlines εδρεύουν στην αμερικανική πολιτεία, ενώ η ομοσπονδία του μπέιζμπολ απέσυρε το All-Star Game από την Ατλάντα, πρωτεύουσα της Τζόρτζια, έπειτα από τεράστια πίεση από οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, που έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον του νόμου, αλλά και από τον Λευκό Οίκο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που δεν έχουν χωνέψει ακόμα ότι η πολιτεία στάθηκε καθοριστική για τη νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές και σε αυτές για τη Γερουσία, μολονότι η τοπική κυβέρνηση ελέγχεται από τους ίδιους, άλλαξαν τον εκλογικό νόμο ώστε στο μέλλον, ξεκινώντας από τις εκλογές του 2022 για το Κογκρέσο, να δυσκολέψουν όσο γίνεται περισσότερο τη φυσική προσέλευση στις κάλπες, αλλά και τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Για παράδειγμα, αυξάνονται οι προϋποθέσεις ταυτοποίησης των ψηφοφόρων που επιλέγουν την επιστολική ψήφο, συντομεύεται η περίοδος πρόωρης ψηφοφορίας για τις επαναληπτικές εκλογές, μειώνεται ο αριθμός των εκλογικών κέντρων, ενώ θεωρείται πλημμέλημα οι πολίτες να προσφέρουν φαγητό και νερό στους ψηφοφόρους που περιμένουν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους! Αυτά και πολλά άλλα περιέχουν οι 98 σελίδες του νέου νόμου.

Ο Μπράιαν Κεμπ, κυβερνήτης της Τζόρτζια, υπογράφει τον νέο νόμο. Γύρω του, Ρεπουμπλικάνοι τοπικοί βουλευτές / REUTERS

Σε ανακοίνωσή του, ο Τζο Μπάιντεν ήταν καταπέλτης εναντίον του νέου νόμου, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο της Τζόρτζια, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αποτελεί μια εκδοχή των λεγόμενων «νόμων του Τζιμ Κρόου» που χρησιμοποιούνταν κάποτε για να καταστείλουν το δικαίωμα ψήφου των Αφροαμερικανών. «Είναι κατάφωρη επίθεση στο Σύνταγμα και την καθαρή συνείδηση», τόνισε.

Αντίστοιχους νόμους προωθούν και άλλες Πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, όπως η Φλόριντα, η Αριζόνα και το Τέξας, καθώς έχουν διαπιστώσει πως όταν προσέρχονται σε αριθμούς-ρεκόρ στις κάλπες, όπως έγινε τον Νοέμβριο, ευνοούνται πάντα οι Δημοκρατικοί.

Στο Τέξας, όπως γράφουν οι Times, ήδη η American Airlines και η Dell Technologies αντέδρασαν σε προτεινόμενες αλλαγές. «Ελεύθερη, δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στις κάλπες είναι τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας και αυτά τα δικαιώματα, ειδικά για τις γυναίκες και τις μειονότητες, έχουν κερδηθεί με αγώνες», είπε ο Μάικλ Ντελ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας των υπολογιστών.

Ο βρετανός διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola, Τζέιμς Κουίνσι, δήλωσε ότι ο νόμος της Τζόρτζια είναι απαράδεκτος και πρέπει να τροποποιηθεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Apple, Τιμ Κουκ, ένωσε και αυτός τη φωνή του με εκείνες άλλων ηγετικών στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων, για να καταγγείλει τους νέους περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου στην Τζόρτζια, που στοχεύουν τους Αφροαμερικανούς και άλλες μειονότητες.

Ο Τιμ Κουκ της Apple ένωσε τη φωνή του εναντίον του νέου εκλογικού νόμου της Τζόρτζια – REUTERS/Stephen Lam

«Η αμερικανική Ιστορία είναι η ιστορία της επέκτασης του δικαιώματος ψήφου σε όλους τους πολίτες και ιδίως οι μαύροι χρειάστηκε να κάνουν πορείες, να αγωνιστούν, ακόμη και να δώσουν τη ζωή τους, για πάνω από έναν αιώνα, προκειμένου να υπερασπιστούν αυτό το δικαίωμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο CEO της Apple.

«Η Apple πιστεύει ότι, εν μέρει χάρη στη δύναμη της τεχνολογίας, θα έπρεπε να είναι ευκολότερο από ποτέ για κάθε πολίτη που το δικαιούται, να ασκεί το δικαίωμά του στην ψήφο», πρόσθεσε.

Ο Μπράιαν Κεμπ, από την πλευρά του, είπε ότι δεν θα απολογηθεί επειδή «έκανε άλλο ένα βήμα για να καταστήσει τις εκλογές δίκαιες και ασφαλείς».

Μαζί του συμφωνεί βέβαια και ο Τραμπ, ο οποίος ακόμα λέει ότι κέρδισε τις εκλογές, ειδικά στην Τζόρτζια «με τεράστια διαφορά», αν και η Ιστορία έγραψε ότι τις έχασε με 11.779 ψήφους διαφορά από τον Μπάιντεν. Ο τέως πρόεδρος κάλεσε τους πιστούς του οπαδούς σε μποϊκοτάζ των εταιρειών Coca-Cola, Delta Airlines, JPMorgan Chase, ViacomCBS, Citigroup, Cisco, UPS, και Merck, καθώς και του πρωταθλήματος μπέιζμπολ. «Ηρθε η ώρα για τους Ρεπουμπλικάνους και τους συντηρητικούς να αντιδράσουν. Μη στηρίζετε τα προϊόντα τους μέχρι να υποχωρήσουν», είπε σε ανακοίνωσή του –μιας που πλέον δεν μπορεί να το γράψει στο Twitter ή στο Facebook.

Η ομοσπονδία του μπέιζμπολ, πάντως, δεν πτοήθηκε. «Στηρίζουμε τα εκλογικά δικαιώματα όλων των Αμερικανών», είπε ο Ρομπ Μάνφρεντ, πρόεδρός της. Η απόφαση για την αλλαγή έδρας του All-Star Game θα στοιχίσει στην Ατλάντα πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Την απόφαση χαιρέτισε ο Μπαράκ Ομπάμα: «Συγχαρητήρια στην ομοσπονδία που πήρε θέση για τα εκλογικά δικαιώματα όλων των πολιτών».

Ο Κεμπ απάντησε: «Η ομοσπονδία του μπέιζμπολ ενέδωσε στον φόβο, τον πολιτικό οπορτουνισμό και τα φιλελεύθερα ψέματα».

Και η μάχη ανάμεσα στα δύο κόμματα για το δικαίωμα ψήφου συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...